7 720 0

Опасностите от сушенето на дрехи на закрито

Тази практика може да доведе до здравословни проблеми

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Няма нищо по-добро от миризмата на чисто пране, съхнещо на простора отвън. В повечето домове обаче, подобно нещо може да се случи изключително рядко, особено в градските райони, където опасността да приберете изпраните си дрехи още по-мръсни и от преди, е голяма. ето защо повечето от нас са принудени да сушат дрехите си вътре. Тази практика обаче, крие риск от сериозни здравословни проблеми, предупреждават ирландски специалисти.

Влажната среда подпомага развитието на плесен, която се размножава и освен, че може да превърне дома ви в декор от филм на ужасите, нейните спори могат да предизвикат алергични реакции при някои хора.

"Влажната среда насърчава растежа и разпространението на плесен, която може да освободи спори и така да доведе до сериозни дихателни проблеми", каза Фена Кени от Ирландското дружество на астматиците, пред телевизия RTÉ.

"Обикновено, когато човек вдишва тези спори, имунната система му помага да се отърве от тях чрез кашляне или кихане. При индивидите, които не са чувствителни към плесента, дори не се наблюдават реакции. При някои хора обаче, като например страдащите от астма, те могат да влошат симптомите", обяснява още тя.

Плесента Aspergillus fumigatus може да причини сериозни белодробни инфекции, към които особено уязвими са както страдащите от астма, така и бебетата, децата и възрастните хора. Към тях могат да се прибавят и индивидите с отслабена имунна система и онези, които страдат от екземи или друг вид кожни раздразнения.

Най-опасните месеци, когато плесента е особено "упорита", са януари, февруари, август и септември. Препоръката на експертите е по възможност хората да сушат прането си на открито.

Ирландия


Напиши коментар:


Публикувай