Last news in Fakti

24 Декември, 2011 09:01 1 829 0

Съзаклятието на вегетарианците

  • вегетарианство-
  • месо-
  • диета-
  • диети-
  • здраве

"От Нова година вече няма да ям месо", зарича се един довчерашен "нормален" човек и бъдещ вегетарианец. И удържа думата си: с желязно въздържание и салата от... месо. Дойче веле разкрива какви са правилата на маниакалното постене в новата книга на Якоб Хайн:

Всичко започва на фирмената коледна трапеза - пуйката буквално засяда в гърлото на безименния герой, защото колегите му го гледат с нескрито отвращение. Вижте го, все още яде месо! Изложен на масивния социален натиск, месоядът става вегетарианец по принуда и после отново месояд.

"Как няма да ти виси, като не ядеш месо!"

Простичкият сюжет на книгата "Месо и мания" постепенно въвлича във все по-абсурдната и комична визия на тотално прочистеното от месояди общество. В новия си роман германският лекар и писател Якоб Хайн взема на подбив всички клишета на вегетарианството - под формата на налудничав (и пародиен, разбира се) монолог, предизвикан от "желязното въздържание", иначе казано, от вегетарианското недохранване.

Изнемощял до крайност от недояждане, новопокръстеният вегетарианец търси помощта на един блогър и действително получава куп ценни съвети не само как да се отучи да яде месо, но и как да поддържа духа си бодър. Напук на всички старания, бившият месояд установява: "С вегетарианство човек не може да се нахрани вкусно". Това обаче не е най-лошото. Човекът отслабва, губи сили и ищах за каквото и да било, започва да халюцинира, мъжката му гордост виси. "Как няма да ти виси, като не ядеш месо!" - гласи заключението на лекаря.

Корените на злото

Достигната е повратната точка. Новоизпеченият вегетарианец влиза в електронна връзка с други отцепници и рецидивисти. Скрито започва пак да си хапва месо. Само че сега вече е въоръжен с обратната идеология, според която цялото зло идва от "световното съзаклятие на вегетарианците и коварния алианс на фармацевтичната и маргариновата индустрия".

Стоте страници от монолога на месояда-вегетарианец и вегетарианеца-месояд едва ли ще влязат в историята на световната литература. Те са по-скоро сатирична "бърза храна" за незабавна консумация. Залъгват глада, но не засищат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА