3 100 9

Тайната на перфектните палачинки вече не e тайна за никого

Американски химици разкриха съставките нужни за направата на идеалната закуска

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Палачинки.... та кой не обича палачинки? Те са любима храна както на малки, така и на големи и винаги са вкусни, особено когато са приготвени със старание и любов.

Независимо от пълнежа — сладък или солен, за направата им са необходими няколко съставки — брашно, яйца, мляко... и още нещо.

Съществуват много различни рецепти за палачинки, в които се добавя или променя някоя от класическите съставки, но крайният резултат все си остава палачинка.

Снимки: shutterstock

Но при такъв богат избор от рецепти, как да изберем най-добрата, онази, която ще направи вкусната неделна закуска божествена?

Група американски химици дават отговор на този въпрос, след като разкриха какви тайни съставки са необходими, за да сътворите перфектни палачинки, пише в. Daily Mail.

Оказва се, че ви трябва масло и няколко капки лимонов сок.

Лимоновият сок трябва да е 1 супена лъжица за една чаша мляко.

Според експертите е добре сместа да бъде поръсена и с малко сода за хляб. Това ви гарантира мехурчета газ, които надигат тестото, докато се пече и прави палачинките леки и пухкави. Освен това содата за хляб ще им придаде кафеникаво златист цвят.

Ефектът се дължи на процес, наречен "реакция на Маяр", който се случва между аминокиселините в протеините и захарите при температура между 140 и 160 градуса по Целзий. Именно на него се дължи вкусната миризма на печеното.

Реакцията на Маяр се ускорява в алкална среда, за която допринася содата за хляб.

Ако добавите и малко разтопено масло вътре в сместа (1/4 чаша масло за 2 чаши мляко) ще подсилите още повече вкусовите ѝ качества твърдят химиците. Маслото забавя освобождаването на глутена, който прави палачинките жилави.

В търсене на идеалната смес за палачинки, химиците открили и каква е най-голямата грешка, която може да бъде допусната при приготвянето им. Оказва се, че продължителното бъркане и разбиване на сместа ви отдалечава от идеалната закуска, защото тестото става жилаво и на буци.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1234
    Отговор
    1 10:13  01.10.17
    Вече не тайна? А кога било да тайна?
  • до 1
    Отговор
    2 10:40  01.10.17
    За американците кулинарията винаги е била тайна
  • Бесен Язовец
    Отговор
    3 10:52  01.10.17
    Глупости л.сок / слага се 4 цели яйца+2 жълтъка, чаша и1/2 брашно,сол малко, чаша1/2 мляко, ванилия и газирана вода 50мл. А маслото се слага на тигана не във сместа

    Коментиран от #6

  • ТЕРВЕЛ
    Отговор
    4 11:02  01.10.17
    СЛАГАТ СЕ - НА 1 ЯЙЦЕ - ДВЕ ЛЪЖИЦИ ПЪЛНОЗЪРНЕСТО БРАШНО + 2 БЯЛО БРЪШНО - 100ГР МЛЯКО + 100ГРАМА ТОПЛА ВОДА, РАЗБЪРКВА СЕ ХУБАВО И В СИЛНО ЗЯГРЯТ ТИГАН НАМАЗАН СЪС ЗЕХТИН ---------------------------------------------------------------------- КАЗАХ

    Коментиран от #5, #7


  • Бесен Язовец
    Отговор
    5 11:05  01.10.17

    До коментар #4 от "ТЕРВЕЛ":

    И ще стане сместа ти на вода
  • Пазарен Либерализатор
    Отговор
    6 11:45  01.10.17

    До коментар #3 от "Бесен Язовец":

    Съгласен, аз слагам 3 цели и 3 жълтъка, опитвал съм всичко, но тази е най-успешната рецепта. ××××|×××× До автора - амариканските pancake нямат нищо общо с приложените снимки, те са дебели като мекици и за това им слагат хлебна сода да бухват. От приложената рецепта с лимонов сок няма да се получат палачинки, каквито сме свикнали да въртим.
  • Цвети
    Отговор
    7 12:06  01.10.17

    До коментар #4 от "ТЕРВЕЛ":

    ТЕРВЕЛ , искам да опитам това великолепие!... Пълнозърнесто ,зехтин.......Мммм...Това са моите палачинки! 👍👍👍👍👍👍👍👍👍
  • Пръцко
    Отговор
    8 13:02  01.10.17
    Тия надали са чували за родопските марудници, за странджанските гюзлими или за сакарските карталаци - американски шматки...

    Коментиран от #9

  • Алфа Ромео
    Отговор
    9 20:09  01.10.17

    До коментар #8 от "Пръцко":

    Ей това е вече истинска вкусотия!

Напиши коментар:


Публикувай