5 472 4

7-те варненски рекорда в Гинес, които са все още ненадминати

Първата книга за световните рекорди на Гинес е издадена преди повече от 60 години

Милена Трачева

Най-голямата кръстословица, най-дългата мартеница, най-дългата дървена пейка, най-големият ансамбъл, свирещ на гайда, най-голямата статуя на Дева Мария с Исус в света и най-слабото представяне в двубой по хокей на лед. Това са все български рекорди, вписани в книгата на рекордите на Гинес. Те обаче не са единствените родни постижения, намерили място в емблематичната книга.
Сред поставените от българи рекорди, включени в Гинес, има и няколко варненски. Това са невероятни постижения, които се отличават и с още една важна характеристика - все още са ненадминати.

Вижте каква е варненската връзка в рекордите на Гинес:

Най-голямата ДНК верига, съставена от хора

През април миналата година 4000 варненски студенти в Медицинския университет направиха най-голямата човешка ДНК спирала.

Мащабното събитие на Южния плаж събра кандидат-висшисти от 44 държави, облечени с разноцветни тениски и шапки. А България "отмъкна" рекорда на Турция, който беше поставен три години по-рано.

Най-дългата застрахователна полица

Варна се свързва и с най-дългата застрахователна полица в света. Правният документ е с размери 9 на 6 метра. Издаден е от ING Asigurari де Viata (Румъния) и подписан във Варна на 15 март 2008 година. Застрахователната полица е подписана от Брам Буум, който се пенсионира като генерален директор на компанията за Румъния, а огромният документ е бил изненада за него.

Най-много предлагани коктейли

Рекордът се държи от варненеца Пенчо Пенчев. През 2014 г. в бара му в морската столица дойде съдия на Гинес, за да удостовери, че в заведението се предлагат 2014 коктейла. Така Пенчев получи за четвърти път сертификат "Официално удивителен" (от девиза на Гинес — "Оfficially аmazing").

Най-бързо превозно средство, задвижвано от жена

121.81 км/час. Това е скоростта, която велоболидът Varna Tempest поставя през 2010 г. в Невада, САЩ. Педалите върти французойката Барбара Буатоа. По-впечатляващо за нас обаче е изобретението.
Варненец създаде най-бързите велосипеди в света.

Името Varna Tempest не е случайно, защото създател на уникалното превозно средство е варненец, емигрирал в Канада преди повече от 40 години. Георги Георгиев конструира футуристични велосипеди, които му спечелиха световна известност. И титлата "Почетен гражданин на Варна".

Най-голямата фигура от стъклени бутилки

Да пребориш рекорд на Гинес, при това с резултат, 10 пъти по-голям от досегашното най-добро постижение в света. Направиха го 545 български служители на Кока-Кола, които сътвориха контурна бутилка от 72 933 празни шишета от продукти на марката.

Гигантската картина бе изградена в курорта "Камчия" през март тази година. Фигурата се разпростира на 250 кв.м., тежи приблизително 19 тона и съдържа думата "БЪЛГАРИЯ", изписана върху нея.

Най-много играещи табла на едно място

644 табладжии на 322 дъски си е наистина удивително постижение. Поставено бе през юли миналата година в Албена, а участие в едночасовата игра за рекорд на Гинес взеха и варненци.

Най-бързо женско индивидуално гребане

В рекордите на Гинес фигурира и една варненска снаха. Последният ни олимпийски шампион Румяна Нейкова държи 15-годишен рекорд. На 21 септември 2002 г. в Севиля, Испания, българката постави рекорд на Световния шампионат по гребане. В състезанието на единичен скул тя завърши с време от 7 минути, 7 секунди и 71 стотни — постижение, което до момента не е подобрено.

Румяна Нейкова е съпруга на варненеца Свилен Нейков — многократен шампион на България и Балканите по академично гребане и бивш министър на физическото възпитание и спорта.

Варна / България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Диди
  Отговор
  1 10:48  08.11.17
  Респект за постиженията и за това,че славят нашят красив град Варна.Браво.

  Коментиран от #3

 • жфгж
  Отговор
  2 14:32  08.11.17
  Не само Варна , цяла България прославят.Браво.
 • Аспарухово
  Отговор
  3 20:03  08.11.17

  До коментар #1 от "Диди":

  Похвали се с лично твое постижение ! То с чуждо всеки може...
 • Николов
  Отговор
  4 13:26  09.11.17
  Има и още един Варненски рекорд на Иван Тончев през 93г.Теглен от автомобил със скорост 158км.

Напиши коментар:


Публикувай