11 980 5

7 факта от живота на Пабло Ескобар навръх годишнината от убийството му

Кралят на кокаина умира на 2 декември 1993 г.

Снимка Архив АР/БТА
Снимка Архив АР/БТА
Милена Трачева

На 1 декември 1949 г. е роден един от най-легендарните наркотрафиканти в света — Пабло Ескобар. Наричаният „Кралят на Кокаина“ Ескобар беше убит на 2 декември 1993 г. В петък той щеше да навърши 68 години, а днес се навършват 24 години от смъртта му.

Ескобар е колумбийски наркобарон и терорист. Над 80% от наркотиците, внасяни в САЩ през 70-те и 80-те години, са идвали от неговия картел, което в даден момент му осигурява несметни богатства и го превръща в един от най-богатите хора в света.

Вижте 7 факта за Ескобар ден след рождения му ден, в деня на неговата смърт:

1. Ескобар е роден в Рионегро, Колумбия. Баща му бил фермер, а майка му учителка в начално училище. Той започва престъпната си кариера по улиците на Меделин още като тийнейджър.

Пабло бил амбициозен още от самото начало. Той разказвал на приятелите си, че ще бъде милионер, докато навърши 22 г. Той също така искал да стане президент на Колумбия.

2. Преди да стане наркобарон, Ескобар се занимавал с кражби на коли, продажба на контрабандни цигари и фалшиви лотарийни билети и отвличания. През 70-те години той влиза в търговията с наркотици.

През 1975 г. организира убийството на местния наркобос Фабио Рестрепо и поема контрола над организацията му. Скоро след това Ескобар контролира престъпността в Меделин и доставя 80% от кокаина, който влиза в САЩ.

3. Отначало кокаинът бил вкарван в стари самолетни гуми. В определен период Ескобар вкарвал между 70 и 80 тона месечно кокаин в САЩ. Освен чрез самолети, Ескобар транспортирал кокаина и с две малки подводници с дистанционно управление.

4. В своя пик картелът Меделин вкарвал по 15 тона кокаин на ден в САЩ. Ескобар става един от най-богатите хора в света. Тъй като разполагал с много повече незаконни пари, които не можел да депозира в банките, той кътал огромни количества в склад, където около 10% от парите били изяждани от плъхове или унищожавани от вода.

Според неговия счетоводител, картелът харчел по 2 500 долара на месец само за ластици, които слагали на пачките с пари. До средата на 80-те Ескобар става един от най-влиятелните хора в света.

През 1989 г. списание Forbes го класира на седмо място с лично състояние, оценявано на 25 млрд. долара. По онова време той можел да убие всеки, по всяко време, на всяко място.

5. Ескобар се разправял с враговете си, използвайки метод, наречен plata o plomo, което означава сребро или олово. Ако някой се изпречел на пътя му, той първо се опитвал да го подкупи, а ако това не ставало, тогава нареждал този човек да бъде убит.

Ескобар е отговорен за убийствата на кандидат за президент на Колумбия, на главен прокурор, министър на правосъдието, над 200 съдии, над 1000 полицаи и десетки журналисти.

6. Ескобар купува 20 кв. км земя близо до малкия град Пуерто Триунфо, където построява имението си Hacienda Napoles. Вътре има зоологическа градина, езеро и други удобства за отдих на него и семейството му.

Смята се, че на това място са организирани кокаинови купони, на които са присъствали най-влиятелните и най-красивите хора в Колумбия. Сега този някогашен рай тъне в руини.

7. Ескобар си създава имиджа на Робин Худ сред бедните хора. Той харчи милиони за паркове, стадиони, училища, болници и църкви в Западна Колумбия. Той дори раздава пари на бедните чрез жилищни проекти и други социални инициативи.

През 1982 г. Ескобар дори влиза в парламента на Колумбия.

Колумбия


Още по темата

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • АНОНИМЕН
  Отговор
  1 19:39  02.12.17
  НИКОЙ НЕ Е ВЕЧЕН И НИЩО НЕ Е ВЕЧНО......
 • КАДИРОВ
  Отговор
  2 21:54  02.12.17
  Е И ПАРИ И НАКРАЯ УМИРА КАТО БЯСНО КУЧЕ БОКЛУЦИ
 • ДЗЕРЖИНСКИ
  Отговор
  3 23:04  02.12.17
  Убит от конкурентен наркоклан. Преките му убийци са напътствани и подпомагани от ЦРУ. Наркотикът е необходим на евроатлантическите ни другари, за да се финансира аферата "Иран-пари-контри".Т.е. убит е от ЦРУ, за да не пречи на финансирането на Осама бен Ладен чрез тази "брилятна" схема. Ама, за да подпомогне тази схема "белязания" (Горбачев) изведе 40-та армия на Съветската армия от Афганистан. Обичам тази демокрация.
 • eee
  Отговор
  4 00:04  03.12.17
  https://www.youtube.com/watch?v=vkFhuM7Tqms
 • некойси
  Отговор
  5 11:07  05.12.17
  да, нищо не е вечно, а мутрите от ГЕРБ живеят така сякаш са построили хиледолетния райх.

Напиши коментар:


Публикувай