766 0

5 неща, с които да превърнете празниците в удоволствие

Понякога просто трябва да се отпуснете и да видите забавната стана на Коледа

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Кошмари по Коледа? Със сигурност повечето от нас са се сблъсквали с подобна концепция. Ето как да превърнете празниците в удоволствие тази година.

Забравете за бързането в последния момент, изнервените тълпи улиците и блъскането в магазините. Тази Коледа подходете по-умно и превърнете празниците в незабравимо време, приятно прекарано с най-любимите хора.

Започнете с планирането отрано

Колкото по-рано започнете да мислите за празника, толкова по-малко вероятно е да изпаднете в трескава паника в последния работен ден, когато да трябва да свършите всичко накуп. Дори малките действия ще са ви от полза, за да отметнете по-голямата част от работата предварително. Докато пътувате към работа например, помислете какво ще готвите по празниците и си изгответе подробен списък. Голяма част от продуктите може да закупите по-отрано — като боб, стафиди, сушени плодове, орехи, тиква, брашно, пастърма, суджук и др. Ако пък поръчате повечето от нещата онлайн, спестявате допълнително време и излишни занимавки.

Избирайте практично

Вместо просто да отбивате номера с подаръците, като избирате напълно непотребни вещи, заложете на практични и полезни продукти. По този начин не само подарявате нещо, което със сигурност ще влезе в употреба, но и давате своя принос към намаляването на излишните вредни емисии, отделяни в природата. Отделно, демонстрирате лично внимание и интерес към човека, на когото подарявате.

Отделете време за себе си

Не забравяйте, че празниците са преди всичко за вас самите. Направете всичко възможно да отделите достатъчно време за себе си, не само за да си починете, но и за да успеете да се му насладите пълноценно. Когато отметнете повечето от задълженията си по покупките и подготовката предварително, ще имате възможността да се отпуснете и спокойно да се зарадвате на малките неща, които правят празника голям. Не се притеснявайте да откажете покана, или да пропуснете събитие, ако усещате, че ще ви дойде в повече. Бутилка хубаво вино вкъщи на топло, споделената вечеря с любимите хора, един ден на разходка в зимната планина — всичко това ще превърне почивните дни в специално изживяване.

Припомнете си старите приятелства

Животът понякога ни разделя от хора, с които сме мислели, че никога няма да се разделим. И макар всички те да са в списъка ни с приятели в социалните мрежи, често връзката ни се свежда само до мигновеното харесване на снимка. Дните около Коледа са идеалното време да се свържете отново с приятелите от миналото, които някога са били най-близките ви, но днес малко или много сте загубили връзка. Припомнете си споделените спомени, поговорете си за живота сега, обсъдете общите познати и се заредете с позитивната емоция на старото приятелство.

Направете нещо добро

Не забравяйте — едно добро дело винаги е повече. Дали по Коледа, дали във всеки един друг ден, но не пропускайте възможност да покажете добрина към себе си, другите хора и околния свят.Напиши коментар:


Публикувай