3 403 3

Защо огладняваме, след като пием алкохол?

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Известно е, че алкохолът ни кара да огладняваме. Повечето хора са наясно с този факт. След употребата на алкохолни напитки, особено ако са били в по-големи количества, започва да ни мъчи неистово чувство на глад. Но защо?

Ако и вие не знаете отговора на този въпрос, вижте причините, които отключват пиянския ни глад:

Изследване разкри, че алкохолът активира специален протеин в мозъка, който е свързан с апетита и вероятно действа като отключващ механизъм за внезапния глад след пиене.

Учени от института „Франсис Крик“ във Великобритания инжектирали алкохол на мишки в продължение на три дни. Дневното количество, което те получавали, било еквивалентно на две бутилки вино или 10 бири при хората.

Дрого британско изследване показва, че консумацията на повече от 3 чаши вино дневно увеличава желанието за храна. Специалисти от организация Slimming World във Великобритания са открили, че злоупотребата с алкохол е причина за наличието на нестихващ глад в следващите 24 часа.

Алкохолът предизвикал необичайна дейност на невроните AGRP, които активират глада. В резултат на това гризачите поглъщали повече храна от обичайното.

Според учените това означава, че именно невроните AGRP са отговорни за глада, провокиран от алкохола.

Важно за алкохола е също, че сам по себе си е много калоричен. Намалява действието на метаболизма, което води до временно спиране на изгарянето на мазнини, тъй като тялото е заето изцяло с обработката на алкохола.

Великобритания


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • кучето шаро
  Отговор
  1 18:16  10.12.17
  Русия . Краварка с тежък махмурлук тръгва сутринта за работа . Влиза в краварника и се подпира на обора . Предстои и първо да издои добитъка . Една от кравите забелязва , че на жената и е тежко и се доближава до нея : – Тежка вечер а ? – Аха ... – Много алкохол , нали ? – Аха , отново отвърнала каталясалата труженичка на колхоза – Ами добре тогава , ти само ме хвани за циците а аз ще подскачам

  Коментиран от #3

 • Хаджи Папурко
  Отговор
  2 18:35  10.12.17
  Първо, какво общо имаме с мишките. Някой виждал ли е в природата мишка да пие алкохол. Второ какво общо имаме с англичаните.Та те се напиват само като се отвори бутилката. Виж ако бяха братята сърби да го приема това изследване.
 • Пазарен Либерализатор
  Отговор
  3 18:51  10.12.17

  До коментар #1 от "кучето шаро":

  Две рускини си говорят и едната казва на другата: – Моят мъж пие много, ама направо като прасе. – И моят, ама има начин да ги отървем от алкохола. – Как? – Ами в един леген изсипваш едно шише водка или ракия и една мъртва котка. И да видиш как няма да иска да пие никога повече. След известно време двете рускини се срещат и едната пита другата: – Стана ли? – А бе, направо не е за разказване. – ? – Направих всичко, което ми каза. – И? – И се прибирам вкъщи после и виждам мъжа ми да изстисква котката и да вика - "Айде мило само още малко остана."

Напиши коментар:


Публикувай