Last news in Fakti

22 Декември, 2017 12:07 3 283 2

Ракът е разяждал фараони в Египет преди 4000 години

  • египет-
  • мумии-
  • рак на гърдата-
  • мултиплен миелом-
  • рак на костите-
  • некропол-
  • 4000 години

В египетски мумии откриха най-старите известни случаи на рак

Международен екип от изследователи е открил най-старите известни до сега случаи на рак на гърдата и мултиплен миелом (вид рак на костния мозък) в света.

Откритията са направени чрез компютърна томография на две мумии, открити в некропола Куббет ел-Хава на западния бряг на Нил срещу Асуан, Египет, съобщава Science Daily.

След задълбочен анализ на мумиите, международната изследователска група установи, че жената с рак на гърдата, е починала около 2000 г. пр.н.е., а мъжът с мултиплен миелом е починал около 1800 г. пр.н.е. И двамата са принадлежали на управляващите (или поне към богатите) влиятелни египетски семейства на Елефантините.

Изследователите използват техниката на компютърната томография (CT) за анализ на мумиите. Тази техника на сканиране предоставят по-добри резултати в сравнение с традиционните методи, които неизменно водят до значителна загуба на обвивката на мумията, както и до частично разрушаване на превръзката и самото тяло. Освен това, техниката на компютърната томография е по-точна, когато става въпрос за информация за вътрешната страна на мумиите, както и заснемане на фини детайли в превръзките и техниките на балсамиране.

Същата техника на сканиране се прилага и към две напълно непокътнати мумии от късния период на древен Египет. Детайлите показват, че техниките за балсамиране се променят с течение на времето и че техниките, описани от гръцкия историк Херодот са установени само в късния период.

Проучванията, проведени върху двете най-стари мумии, които разкриват данни за рак на гърдата и мултиплен миелом — най-старите известни случаи към днешна дата — позволяват на изследователите да потвърдят, че от тези болести са страдали и хората в древността. Изводите от изследванията също така потвърждават, че тези лица са принадлежали към висшето общество с достатъчно ресурси, за да се грижат за тях продължително по време, когато няма лекарства или лечения на разположение за техните заболявания.

Не са намерени следи от болести в мумиите от късния период. Затова изследователите смятат, че остра инфекция е вероятната причина за смъртта в тези случаи, тъй като инфекциите не оставят следи върху костите. В древни времена, инфекции са най-честата причина за смърт и като цяло и в момента са все още най-честата причина за смърт в световен мащаб, въпреки огромното разнообразие от предлаганите възможности за лечение, които са на разположение в модерните времена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    3 0 Отговор
    Странно защо не бяхме чували за него до преди 20-тина години .
    Може би защото не го бяха синтезирали още да морят хората .
  • 2 ЖОРО

    1 0 Отговор
    Мога да кажа,че рака идва от генно-модифицираните храни.А те откъде идват?От Америка!И всички съвременни болести се разработват там,като целта е да се намали населението на Земята.И не си мислете,че Америка е приятел на някого!Те гледат само своите интереси!И не си мислете,че обикновените хора там живеят добре.Живеят добре богатите.Вижте колко бездомни има.Голяма част живеят в каравани,тъй като не могат да си позволят нормално жилище.Има една поговорка:навсякъде където ни няма,е по добре.
    Е отклоних се малко от темата.
    Мога да ви кажа само едно:проклета да е!!!