1 643 3

Откриха роднините на древен хищник, живял преди около 508 млн. години (ВИДЕО)

Ново проучване е успяло да класифицира съществото, обитавало океаните и моретата по време на периода камбрий

Снимки: University of Toronto
Снимки: University of Toronto
Милена Трачева

Древен подводен хищник, чиито вкаменелости са били намерени в Канадските Скалисти планини, се е оказал далечен роднина на съвременните скорпиони и паяци, съобщи британският вестник Independent, позовавайки се на информацията на ново проучване.

Съществото, известно като Habelia optata, е живяло в средата на периода камбрий преди около 508 милиона години. Появил се е по време на камбрийската експлозия, когато се зараждат предшествениците на много от днешните животински групи.

Когато попаднали на останките на това древно създание, учените били озадачени. Въпреки че притежавало характеристики, които се срещат в много съвременни животни, включително сегментирано тяло и външния скелет, като този на омарите и насекомите, екипът не бил сигурен към кое еволюционно семейство принадлежи.

Ново проучване, изготвено от палеонтолози от университета на Торонто, дава отговор на загадката, след като екипът успял да го класифицира. При анализ на 41 изкопаеми екземпляра, учените открили, че древното същество е свързано с предшествениците на групата на келицератите, към която спадат паяците и скорпионите.

Древният хищник е бил дълъг едва 2 см, но е бил много свиреп и подвижен, като е успявал да разкъса жертвите си, дори и да са били с твърди черупки.

Канада


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Индиана Джоунс
  Отговор
  1 17:37  29.12.17
  Е как пък разбраха че точно пък преди 508.........аз пък смятам че са били 509.......

  Коментиран от #3

 • onq s konq
  Отговор
  2 19:25  29.12.17
  Открили са братовчеди по бащина линия.
 • Гост
  Отговор
  3 14:44  30.12.17

  До коментар #1 от "Индиана Джоунс":

  По въглеродното датиране. Защо трябва да биеш тъпана, че си неук? Като не ти ясно нещо, седни си на задника се образовай малко, вместо да пишеш безсмислени коментари!

Напиши коментар:


Публикувай