3 458 2

След 500 години обясниха смъртта на ацтеките

Какво е причинило смъртта на ацтеките и краха на тяхната цивилизация?

След 500 години обясниха смъртта на ацтеките
Снимка: Shutterstock
Венелина Маринова

През 1545 г. бедствие покосява ацтеките в Мексико, болестта започва с висока температура, треска, главоболие и кървене от очите, устата и носа. Смъртта обикновено настъпва след три или четири дни, съобщава Guardian.

Тази епидемия, наречена "коколицтли", което означава чума или мор на езика на ацтеките "Нахуатл", буквално унищожава местните жители - в рамките на пет години повече от 15 милиона души, около 80% от населението. Въпреки предположенията, епидемията оставя въпросителна за близо 500 години.

Наскоро учени са отхвърлили едрата шарка, морбили и грип като вероятни причини, идентифицирайки тифоидна "чревна треска", за която са открити ДНК доказателства в зъбите на жертвите. Кула от човешки черепи, намерени при разкопки в Мексико Сити, дава яснота по въпроса.

"Коколицтли, между 1545-50 години е една от многото епидемии, които поразяват Мексико след пристигането на европейците, но е втората от трите епидемии, които са най-опустошителни и довеждат до най-много човешки жертви", коментира Ашлид Ваген от Университета Тюбинген в Германия.

"Причината за тази епидемия е обсъждана от историците повече от век и сега ние сме в състояние да предоставим директни доказателства чрез използването на древна ДНК, за да допринесем към разрешаването на дългогодишния исторически въпрос".

Ваген е съавтор на проучване, публикувано в научното списание Nature Ecology and Evolution. Тази епидемия се смята за една от най-смъртоносните епидемии в човешката история, доближавайки се до чумата, причинила смъртта на 25 милиона души в Западна Европа през 14 век.

Скелети на хора, покосени от "черната смърт", разкриват също и ужасната съдба на лондончани от 14-ти век. Европейските колонизатори от своя страна разпространяват болести, в "Новия свят", като разпространяват микроби, които местните популации никога не са срещали и нямат изграден имунитет срещу тях.

Епидемията "Коколицтли" от 1545 г., поразила днешно Мексико и част от Гватемала, е само 20 години след като епидемия от едра шарка е убила около 5-8 милиона души непосредствено след пристигането на испанците, а второто огнище от 1576 г. до 1578 г. убива половината от останалото население.

"В градовете и големите селища са изкопани големи канавки, а от сутрин до залез свещенослужители не правят нищо друго, освен да носят трупове и да ги хвърлят в тях", разказва францисканският историк Фрай Хуан де Торкемада, хронист на периода. Дори по това време лекарите заявяват, че симптомите не съвпадат с тези на по-известни заболявания като морбили и малария.

Учените, смятащи, че вероятно са разкрили виновника, анализирайки ДНК, извлечена от 29 скелета, откриват следи от бактерията Салмонела ентерика от вида Paratyphi C. Известно е, че тя причинява чревна треска, от която е и тифът. Този мексикански подтип рядко причинява инфекции в днешно време.

Много щамове на салмонела се разпространяват чрез заразени храни или вода и може да са пристигнали в Мексико с домашните животни на испанците, счита изследователският екип. За този вирус е известно, че е присъствал в Европа през средновековието.

"Тествахме за всички видове бактериални патогени и ДНК вируси, за които има налични геномни данни, а салмонела ентерика е единственият открит микроорганизъм", коментира съавторът на изследването Александър Хербиг, също от университета Тюбинген.

Възможно е обаче някои патогени да са неоткриваеми или напълно непознати.

"Не можем да кажем със сигурност, че S enterica е причината за епидемията Коколицтли, но вярваме, че трябва да се възприеме, като основен причинител", допълва Кирстен Бос, член на екипа.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • mkhhg
  Отговор
  1 11:49  17.01.18
  Еейй, Венче, доживах да те "прочета" в друга светлина! Аферим! "Стига с тоа секс! Писна ни вече!"

  Коментиран от #2

 • Подводница
  Отговор
  2 19:19  17.01.18

  До коментар #1 от "mkhhg":

  Аааа,не ми е писнало на мен,аз не съм я пробвал Венчето.

Напиши коментар:


Публикувай