Last news in Fakti

22 Март, 2024 14:32 984 2

Учени разработват алгоритъм за предсказване на живота и смъртта

  • алгоритъм-
  • продължителност на живота-
  • смърт

Датските изследователи наричат иновацията си "джобен калкулатор на смъртта"

Учени разработват алгоритъм за предсказване на живота и смъртта - 1
Снимка: Shutterstock

Изследователи от датски университет са разработили алгоритъм, наречен "джобно калкулаторче на смъртта", за прогнозиране на етапите на живота до неговия край, предаде АФП.

"Това е много обща рамка, която позволява да се правят прогнози за човешкия живот. Тя може да предскаже всичко, стига да разполага с данни за обучение", пишат авторите на публикуваното изследване от Датския технически университет в сп. Nature Computational Science.

Според учените възможностите са безкрайни. Алгоритъмът може да прогнозира резултати, свързани със здравословното състояние, да предскаже плодовитост или затлъстяване, или кой ще се разболее от рак или не. Също така е възможно той да предвиди дали човек ще спечели много пари, пояснява БТА.

Life2vec използва оперативен модел, подобен на този на ChatGPT, но вместо да обработва текстови данни, той анализира етапи от живота като раждане, обучение, социални помощи или дори работно време.

От определена гледна точка животът е просто поредица от събития: хората се раждат, ходят на педиатър, ходят на училище, преместват се, женят се и т.н., проследява изследването.

Авторите му използват това сходство, за да адаптират иновациите в автоматичната обработка на естествения език за изучаване на еволюцията и предвидимостта на човешкия живот въз основа на детайлни последователности от събития. Алгоритъмът се основава на анонимни данни за около шест милиона датчани, събрани от Националния статистически институт.

Чрез анализ на последователностите е възможно да се предвиди какво ще се случи до края. По отношение на смъртта алгоритъмът е бил прав в 78 процента от случаите, а на миграцията - в 73 процента. Според разработчиците му моделът се справя много по-добре от всеки друг алгоритъм.

Проучването обхваща много млада група от хора на възраст между 35 и 65 години. Според изследователите тази възрастова група, в която обикновено има малко смъртни случаи, дава възможност да бъде проверена надеждността на програмата.

Инструментът обаче не е готов да бъде използван от широката общественост, защото все още съдържа предубеждения. "Засега това е изследователски проект, който проучва полето на възможностите. Все още не знаем дали третира всички еднакво".

Предстои също да бъдат изяснени и други аспекти, като например ролята на социалните връзки и въздействието им върху предвидимостта на живота.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зомбиране

    1 1 Отговор
    И като ти кажат, че трябва вече да си умрял, а ти не си..
    Ко чакаш, изпълнявай указанията, иначе ще ти помогнем. Па може и да са прави. Като психяса човек, колко му е да се гътне я от инфаркт, я от инсулт.
  • 2 Монтана

    0 0 Отговор
    Ванга сама казваше,че премълчава някой неща защото ако кажеш на човек,че е неизлечимо болен ще се гътне за два месеца без да му има нищо в момента.Така,че всичко зависи от мозъчните клетки на човека.Като мислиш за лоши неща те настигат в един момент.