1 215 9

Все по-близо сме до клонирането на първите хора

Китайски учени успешно клонираха маймуна

Все по-близо сме до клонирането на първите хора
Милена Трачева

Невероятен пробив в областта на генетиката и клонирането са направили група китайски учени, които успешно са клонирали маймуна. Екипът от Шанхайския университет е клонирал два дългоопашати макака, посредством същата техника, с която преди две десетилетия американците клонираха овцата Доли, съобщава ​The Atlantic Daily.

Специалистите най-сетне са успели да преодолеят техническа бариера, която не им позволяваше да пристъпят напред към опити за клонирането на човешки същества.

Идентичните близнаци Чжун Чжун и Хуа Хуа се родиха съответно преди осем и шест седмици.

Клонирането е било получено по метода на соматичния клетъчен ядрен трансфер. Той се състои в пренасянето на ядрото на клетката, включително и на нейното ДНК, в яйцеклетка, чието ядро е премахнато. Учените от Шанхай обясняват, че клонирането на маймуните е станало посредством ДНК проби, взети от ядрата на клетки на маймунски ембриони, които след това били поставени в яйцеклетки, чиито ДНК профил бил премахнат. При следващата стъпка учените стимулирали яйцеклетките да се превърнат в ембриони и ги поставили в изкуствена утроба, където ембрионите се развили. Това са първите примати, клонирани от не ембрионална клетка.

Изследователите от шанхайския Институт по неврология към Китайската академия на науките изтъкнаха, че тяхното постижение ще помогне да бъдат изучени болестите при генетично еднородните маймуни. Но те са на прага и на клонирането на човешки същества.

"Тъй като и хората са примати, вече е преодоляна техническата бариера за клонирането и на човешкия вид", заяви Мумин По, един от участниците в проекта. "Една от причините да преодолеем тази бариера бе желанието ни да произведем животински образци, които да са полезни за медицината и за човешкото здраве. Но ние нямаме никакво намерение да приложим този метод за клонирането на хора", уверява той.

Генетично идентичните животни са много полезни за научноизследователската дейност, тъй като факторите, причиняващи генетична вариативност, характерни за не клонираните екземпляри, значително усложняват експериментите. Идентични животни могат да бъдат използване за тестване на нови лекарства за редица болести преди клиничното им приложение.

Китай


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • zgkzkgzlgzlgzlgzlgzhlx
  Отговор
  1 10:08  25.01.18
  ПЪРВИ ЩЕ КЛОНИРАМЕ ТИКВАТА И ЛЮБОВНИЦАТА МУ ЕВРЕЙКА БАНКЕРКА. ... ЗА ДА СЕ РОДИ ПОСЛЕ ЦЯЛ БОСТАН ....ГЕРБАДЖИИ ЗА ДА НА УПРАВЛЯВАТ ОЩЕ 200 ГОДИНИ ....ХА ХА ХА. ....
 • незнайко
  Отговор
  2 10:09  25.01.18
  ( Публикувано във факти.бг: Но ние нямаме никакво намерение да приложим този метод за клонирането на хора", уверява той. )Веднъж отърван духа от бутилката връщане няма ! Клонирането на хора ще се прави !!! Първи ще бъдат милиардерите !!!
 • Академик Неделчев
  Отговор
  3 10:15  25.01.18
  Руските учени отдавна са клонирали човешки същества и русофилите са доказателство за това. Русофила е нещо като кентавър, само, че главата му е на руски ватник и крещи единствено "Слава на Русия" , "Крим е руски" и "Путин е велик". А задника му е на български комунист, защото като пpъднат в Москва, той се раздрисква по форумите.

  Коментиран от #6

 • Morgoth
  Отговор
  4 10:25  25.01.18
  Човек ще бъде клониран въпреки моралните задръжки и това ще бъде направено просто за да се покаже, че може. Реална научна стойност няма да има. Но клонирането на маймуни е наистина голямо постижение. Напредваме в посока създаване на човешки органи чрез клониране.

 • Неандерталец
  Отговор
  5 10:37  25.01.18
  За мен неадерталците са били по-хуманни от нас и заслужават да бъдат клонирани и възстановени като вид.
 • 6 10:38  25.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Аз СЪМ
  Отговор
  7 14:49  25.01.18
  Продължавайте да бъзикате природата , но после си клонирайте гласните струни , за да не ривете !
 • факт
  Отговор
  8 18:09  25.01.18
  ПОРЕДНАТА ПАРТЕНКА ЗА ДОЕНЕ НА ПАРИ
 • 9 18:06  26.01.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай