Last news in Fakti

20 Февруари, 2018 05:45 10 392 0

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО)

  • вода-
  • пиете-
  • достатъчно-
  • дехидратиране-
  • обезводняване-
  • прием на вода-
  • признаци-
  • сигнали-
  • здраве-
  • здравословно

Всеки от нас трябва да изпива поне по литър и половина вода на ден

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Водата, както всички знаем, е жизненоважна за нас, както и за всеки друг жив организъм на планетата. Без нея не бихме оцелели. Но дали няколко глътки от тази животворна течност са достатъчни, за да се чувстваме добре? Пиенето на вода само по себе си не е достатъчно, защото всеки от нас се нуждае от определено количество вода на ден, без което тялото ни страда.

Колко често се сещате да пиете вода през деня?

Пиенето на нужното количество вода е също толкова важно, колкото и яденето на качествена и здравословна храна, дишането на чист въздух и активното движение. Тези важни за нашето здраве компоненти обаче, често пъти биват пренебрегвани и неглижирани, защото все не ни остава време за тях. В бързината посягане към храни, които по-скоро биха ни навредили, вместо да отделим още няколко минути, за да се нахраним с нещо питателно и здравословно. Упражненията и разходките в парка или сред природата често пъти отстъпват място на допълнителни служебни или домашни задължения, а когато се отървем от тях, повечето от нас предпочитат да се строполят на дивана, вместо да се разходят. Същото правим и с пиенето на вода. Веднъж влезли в забързания ритъм на работния ден, ние рядко се сещаме да посегнем към чашата или бутилката с живителната течност.

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО)

Именно заради това нашето тяло намира начини да ни подскаже и напомни от какво имаме нужда, като ни дава различни сигнали.

Вижте 5 необичайни признака, с които тялото ви алармира, че не пиете достатъчно вода през деня:

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО)

Лош дъх

Слюнката има антибактериални качества, но ако не пиете достатъчно вода, няма да имате достатъчно слюнка. А това означава повече бактерии в устата ви, а оттам и лош дъх.

Суха кожа

Ако не приемате достатъчно вода, кожата ви няма как да си набави всички хранителни вещества и течности, от които има нужда, за да функционира правилно и да изглежда добре.

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО)

Мускулни спазми

Липсата на вода и тренирането в същия момент водят до прекомерно загряване на мускулите. Оттам се получават и спазмите. Те могат да се дължат и на прекомерното ниво на натрий и калий в кръвта, които отговарят за предаването на електроимпулсите от мозъка до мускулите.

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО)

Треска

Ако тялото ви е силно дехидратирано, може да усетите втрисания. И обратното — при треска и висока температура е много вероятно да се дехидратирате, защото тялото ви използва водата, за да се охлади.

Затова, когато имате настинка или грип с висока температура, не забравяйте да пиете много вода. Това наистина облекчава.

5 признака, че не пиете достатъчно вода (ВИДЕО)

Яде ви се сладко

Благодарение на течностите, които приемаме, до всички наши органи достигат хранителните вещества, извлечени от храната.

Това се отнася и за черния дроб, който складира гликоген (бавни въглехидрати). Ако няма достатъчно вода в организма, черният дроб не може да изпрати захарта към клетките. Те съобщават на мозъка, че не им достига сладко и на вас започва внезапно да ви се яде пастичка, еклер или шоколад. Или и трите едновременно.

Затова, ако искате да запазите фигурата си, винаги пийте чаша вода, преди да посегнете към шоколада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА