4 342 6

Има само 4 причини, които карат хората да пият алкохол

Учени твърдят, че е важно първо да разберем какви са мотивите ни да посегнем към чашката

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Защо посягаме към чашката? Какви са причините, които ни тласкат към алкохола? Ново изследване описва кои са онези дълбоки причини, базирани върху мотивите на хората, заради които пият алкохол.

Някои от причините, които ни подтикват да пием, могат да бъдат лични — специален повод, навик, разходка с любим човек или излизане в петък вечер. Според изследването обаче, тези причини са специфични и не влизат в графата "постоянни", пише изданието Emax Health.

Според авторите на изследването, Емануел Кунче и Сара Калинан, за да си отговорим на въпроса "Защо пием алкохол?", е важно да разберем каква е мотивацията ни, а не каква е причината.

Ето защо, в хода на своята работа те разглеждат различни случаи на хора, които пият — от алкохолици до хора, които посягат към чашката изключително рядко. Причината за това е, че двамата учени се интересуват от поведението на всеки, който е опитвал алкохол.

Какво показват резултатите от техния експеримент?

Кунче и Калинан наричат своята работа "мотивационен модел на консумацията на алкохол" и според тях всички мотиви, които могат да тласнат някого към алкохола, попадат в една от следните четири категории:
1. Подобряване на настроението,
2. Социална мотивация,
3. Желание нещо да бъде забравено (свързано с проблеми),
4. Опит за вписване (в средата, компанията и т.н.)

Всички останали фактори, като генетика, индивидуалност или околната среда например, са причини, които екипът описва като "допълнителни мотиви".

Снимки: shutterstock

Учените вярват, че тяхното изследване ще помогне за намаляване на консумацията на алкохол по целия свят, като накара хората да се замислят за мотивите си следващия път, когато им се прииска да си налеят питие.

В частност моделът обяснява, как хората разчитат на алкохола най-вече, за да повишат позитивните си си възприятия и да намалят негативните.

Те обясняват, че мотивацията се обуславя и от фактори, свързани с психологическа награда, които могат да бъдат вътрешни - подобряване на желано емоционално състояние - или външни - търсене на социално одобрение.

Учените определят няколко рискови фактора, които могат да тласнат човек към алкохолизъм. Един от тях е генетичен. Има специфични генетични фактори, които правят някои хора по-склонни към пиене. Тези, чиито семейства имат история на употреба на наркотици или алкохол, са шест пъти по-склонни да станат зависими от алкохола.

Друг важен фактор е ранният контакт с алкохола. Резултатите от проучването показват, че хората, които са започнали да пият алкохол преди 15-годишна възраст, са по-склонни в бъдеще да станат алкохолици.

Австралия


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Slavic Vibes
  Отговор
  1 09:19  22.02.18
  Най обикновено пием за да се сбием, или преди да се сбием (за кураж), когато сме в настроение, или когато ни е тъпо, и от мъка. Не се налага да съм учен за да знам това, нали??
 • Браво
  Отговор
  2 09:32  22.02.18
  Само в парламента, има 240 причини!
 • хахахаха
  Отговор
  3 10:16  22.02.18
  още в първите редове се чете че статията е писана от идиот след като според неговото озследване една от причините изтъкнати е "навик" и под нея пише че небили постоянни причини?!?! има ли нещо по постоянно от навика незнам ....
 • гост
  Отговор
  4 13:29  22.02.18
  я па си поркам от сутринта
 • Петко
  Отговор
  5 13:37  22.02.18
  Пия за да спя спокойно.По 0.200мл.хубава ракия всяка вечер и после 1литър бяло или червено вино зависи от настроението.
 • The TRAPPER
  Отговор
  6 15:16  22.02.18
  Това важи за цял свят , освен в БГ,- тук се пие 1-от мъка , 2-от радост и 3-от сутринта. Аз пък пия тогава, когато искам да си спомня нещо. Например- вчера натиснах една бутилка , за да си припомня къде съм оставил тубата с ракия.

Напиши коментар:


Публикувай