2 593 7

35 интересни факта за жените

Идеята за Международен ден на жената възниква в началото на XX век

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

По случай Международния ден на жената — възникнал, за да отдаде почит и признателност на жената, която съчетава в себе си сложния образ на работеща и трудеща се жена, като майка, като съпруга, любима или добър приятел. Определянето на 8-ми март като международен ден на жената, има за цел да покаже признателността и да се почетат икономическите, политическите и обществените постижения на представителките на нежния пол. Тази година мотото на днешния ден бе "Да подпомогнем прогреса". В тази връзка британският ежедневник Exprss публикува редица интересни факти за жените:

- По света на всеки 100 жени се падат по около 106 мъже. Заради тенденцията представителките на нежния пол да живеят по-дълго, този процент се увеличава с възрастта. Над 65-годишна възраст на всеки 100 жени се падат едва по 76 мъже. Жените живеят средно между две и пет години повече от мъжете, като това е валидно за всяка страна в света.

- По-голямата продължителност на живота не е "резервирана" само за жените — женските орангутани и шимпанзета също надживяват мъжките.

- До 1922 г. във Великобритания съществува закон, според който жената е била считана за невинна, ако извърши престъпление в присъствието на съпруга си, защото се предполага, че той я е принудил.

- Отоплителните уреди в автомобилите, съдомиялните машини, циркулярът, шоколадовите бисквити и хартиените торбички с правоъгълно дъно са изобретени от жени.

- Жените за първи път започват да носят обувки на високи токчета по примера мъжете, които през 17-и век се обуват по този начин, смятайки, че това е признак за висок статут и мъжественост.

- Порнографията през 19-и век отново връща на мода сред жените обувките на висок ток.

- Думата "вагина" е използвана за първи път във филм през 1946 г. в продукцията "История на менструацията" на "Дисни". Филмът обяснява месечния цикъл и предлага съвети, които да помогнат на жените да се преборят с чувството за самосъжаление.

- Средната стойност на вагиналната киселинност е 4,5 pH — колкото тази на домат.

- В древните Египет, Гърция и Япония жените са използвали омекотен папирус, марля, увита около дървесина и хартия, за да попиват менструалното кървене.

- Женският клитор се развива през целия живот. Това означава, че много дами, прехвърлили 40-те и 50-те години, изпитват по-силни оргазми, отколкото през тийнейджърските си години и след 20-годишна възраст.

- Някои жени се раждат с две матки. Състоянието е известно като Uterus didelphys. Често е съпътствано и от наличието на две вагини.

- През 16-и век във Франция жените са могли да обвиняват съпрузите си в импотентност като мотив за развод. Обвинените мъже е трябвало да се доказват в обществен процес чрез успешно семеизпразване.

- Законопроект, представен през 1770 г. в британския парламент предвижда всяка жена, носеща грим, да бъде наказвана за вещерство.

- Два от най-високите документирани коефициенти на интелигентност принадлежат на жени.

- Въпреки че мъжкият мозък е с 9 процента по-голям от женския, броят на мозъчните клетки и при двата пола е еднакъв.

- Заради повишеното производство на естроген през пубертета мозъкът на момичетата съзрява с около две години по-рано от този на момчетата.

- Предната поясна кора — частта от мозъка, която играе роля във взимането на решения, е по-голяма при жените.

- Жените говорят повече от мъжете. Скорошно изследване установи, че представителките на нежния пол произнасят около 20 000 думи на ден — с 13 000 повече от мъжете.

- В гръцката митология първият бог, роден след Хаоса, е жена — Гея, майката Земя. Без участието на бог от мъжки пол Гея ражда Уран (небето), планините и Понт (морето).

- "Жената чудо" (2017) е първият супергеройски филм с жена в главната роля, режисиран от жена.

- 43-годишна учителка е първата, спуснала се с дървена бъчва по Ниагарския водопад.

- Изисканите жени през 19-и век са отказвали да произнасят думата "крак", смятайки, че тя издава склонност към безразборни сексуални контакти. Вместо това дамите са употребявали думата "крайник".

- Мария Стюарт, кралица на Шотландия, е първата жена, играла голф.

- Най-ранната известна жена лекар е живяла в древния Египет преди около 2700 години преди Христа.

- Авторството на първия роман в света — "Сказание за Генджи", написан в началото на 11-и век, се приписва на жена. Смята се, че литературната творба е дело на благородничката Мурасаки Шикибу.

- Колкото по-близо живее бъдеща майка до екватора, толкова по-голяма е вероятността да роди момиче.

- Отчитайки както платения, така и неплатения труд, жените работят с около 30 минути дневно повече от мъжете. Годишно това се равнява на 39 дни повече.

- На зимните олимпийски игри през 1924 г. единственият спорт, в който се допускат жени, е фигурно пързаляне. В дисциплината се представят 15 състезателки.

- В матриархалното общество на туарегите в Северна Африка мъжете, а не жените покриват лицата си.

- Според една от теориите Висящите градини на Семирамида във Вавилон — едно от Седемте чудеса на античния свят, са дело на асирийската царица Семирамида. Друго от чудесата, Мавзолеят в Халикарнас, е издигнат от Артемизия, съпругата на владетеля на Кария Мавзол.

- Жените в древния Рим са използвали грим, включващ разнообразни съставки — олово, зехтин, шафран, пот от гладиатори.

- Жените прекарват близо една година от живота си в колебания какво да облекат.

- Над 80 процента от представителките на нежния пол носят неправилен размер сутиен.

- Жените имат повече вкусови рецептори от мъжете.

- Зад всеки богат мъж стои жена, която очаква да го наследи — повечето от най-богатите дами в света са наследили състоянието си от своите бащи или съпрузи.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 18:38  08.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Катана
  Отговор
  2 01:52  09.03.18
  Женския мозък не е създаден да покори звездите,а да накара мъжкия да свърши тази работа. П.Куельо
 • джендър
  Отговор
  3 09:42  09.03.18
  Публикувано във факти.бг: - Въпреки че мъжкият мозък е с 9 процента по-голям от женския, броят на мозъчните клетки и при двата пола е еднакъв. ?? Това сигурно е писано от жена, щото няма никакъв смисъл!

  Коментиран от #7

 • гост
  Отговор
  4 09:35  10.03.18
  30 мин. работят на ден жените по-вече от жъжете...добре, сигурно е така !!! Но нямали някой да каже че това е, защото мъжкият труд е физически по интензивен и имат нужда от по-вече време за възстановяване.... в противен случай след 65 г. възраст на всеки 100 жени ще се падат едва 25 ... а на всеки му се иска да откара по-вечко !!!
 • 5 16:35  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 6 17:45  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 7 18:00  11.03.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай