11 165 7

Знаете ли как да измерите кръвното си налягане? 90% от хората го правят грешно!

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

В наши дни много хора страдат от високо кръвно налягане, като то вече е проблем не само на възрастните, но и на младите.

Честото главоболие, слабост и замайване са само част от симптомите, които показват скок на кръвното налягане. Апаратът за кръвно може да се намери почти във всяко семейство, защото този проблем не може да бъде пренебрегнат, особено при възрастните и бременните жени.

Но възможността да използвате апарата и да разберете какво означава резултатът не е гаранция, че ще получите правилните данни. Дори и лекар, можете да получи изкривен резултат, защото има правила за измерване на налягането, които не са свързани с качеството на устройството. 90% от хората не ги вземат предвид.

Вижте как да измервате правилно кръвното си налягане:

Апаратът за кръвно може да показва грешни данни, тъй като повечето хора злоупотребяват и не вземат под внимание някои правила за подготовката на този процес. За да не грешите, при измерване на налягането с електронен или механичен апарат, обърнете внимание на следните правила.

ПРАВИЛА ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА НАЛЯГАНЕТО

Снимка: shutterstock

Най-малко 30 минути преди измерването на кръвното налягане трябва да се въздържате от пушене и пиене на кофеинови напитки (кафе, кола, чай).

Преди да измервате кръвното налягане, трябва да почивате най-малко 5 минути.

Пикочният мехур трябва да се изпразни преди измерване на кръвното налягане.

Измерванията не се извършват в рамките на 2 часа след взимане на лекарства. Второ измерване на налягането може да се направи поне една минута след първото.

Ръката по време на процедурата, трябва да е поставена така, че лакътят с нанесения маншет да е на нивото на сърцето. Долният край на маншета трябва да е 2-3 см над лакътя. Необходимо е да седите, облегнат на стола.

Не говорете по време на измерването. Краката не трябва да са кръстосани по време на измерването и винаги трябва да са на пода.

Също така вземете под внимание факта, че механичният апарат е много чувствителен към шума в помещенията. Следователно, често стойностите на налягането, измерени в аптеката, се различават от действителните данни.

Неспазването на тези условия може да доведе до завишаване на кръвното налягане: след приемането на кафе — 11/5 mm Hg, алкохол — 8/8 mm Hg, пушене — 6/5 mm Hg, с пълен пикочен мехур — 15/10 mm Hg, при липса на облегалка за гърба — с 6-10 mm Hg, при липса на правилна позиция за ръката — със 7/11 mm Hg.

За тези, които нямат умения за използване на обикновен апарат за кръвно и не искат да се занимавам с него, има електронни автоматични устройства за лакътя, китката или пръстите на ръцете. Но се твърди, че нямат толкова точни данни, колкото механичните им аналози.

Никога не игнорирайте високото кръвно! Хората, които не придават значение на този проблем, са 7 пъти по-склонни да развият нарушения в церебрална циркулация, 4 пъти по-вероятно да получат исхемична болест на сърцето и 2 пъти по-вероятно да имат разширени вени.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  1 17:56  25.05.18
  Що не спрете да пишете глупости на здравна тематика?
 • iQ5
  Отговор
  2 18:01  25.05.18
  100 ракия после още 100 и още като ви заболи главата значи сте дигнали кръвното!

  Коментиран от #3

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  3 18:08  25.05.18

  До коментар #2 от "iQ5":

  Мммм, не. С ракията ша го слалиш и ша та цепи във вратЪ. Кат жулнеж ока цървено вино и ша съ опрайш. Ако продължиш с лечението, ша та заболи отпред тимберицата, шот си го вирнал( кръвното де ).

  Коментиран от #4

 • iQ5
  Отговор
  4 18:17  25.05.18

  До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

  Затова се меша винце ракийка винце ракийка като ожаднееш мн.една биричка и вс.е ок!

  Коментиран от #5

 • НАТО ВЕЦ
  Отговор
  5 18:21  25.05.18

  До коментар #4 от "iQ5":

  А така.
 • Медик
  Отговор
  6 18:24  25.05.18
  Не си купувайте електронни апарати , не стават за нищо ! Само обикновен , механичен апарат !
 • Гохст
  Отговор
  7 16:23  26.05.18
  То както е тръгнало с тези телефонни съветници и доктор може да се стане.Я СЕ СПРЕТЕ С ТЪПИЗМИТЕ.

Напиши коментар:


Публикувай