1 584 1

Археолози откриха невероятна мумия на над 1000 години в Перу

Увито в памучни платове, тялото било изключително добре запазено

Милена Трачева

Археолози откриха изключително добре запазена мумия в "памучен ковчег", погребана в Перу преди около 1000 - 1200 години, съобщи ifl science.

Екипът от археологическия център към Брюкселския свободен университет е прекарал 9 седмици в проучване на местността Пачакамак, като част от работата им по проект Ичка, носещ името на древното местно население.

В проекта били включени 3 отделни структури, една от които бил храмов комплекс. Именно там ученисе се натъкнали на мумията, която била увита в погребален саван от три пласта памучен плат. Тези погребални традиции са типични за племето ичма, което живяло по тези земи много преди идването на инките.

Учените са открили три монументални структури и светилище, посветено на местните предци, в което е намерена и мумията. В светилището те са открили и дарове, оставени от поклонници — морски раковини, кучета и други ценни предмети.

За изследването на своеобразния ковчег от памучен плат, в който са открити мумифицираните останки, учените ще използват рентгенови лъчи, компютърен томограф и триизмерна реконструкция.

Според археолозите откритото светилище е било трансформирано в храм за водолечение по време на управлението на инките. Преди това обаче в него е имало погребални камери и много мумии.

Макар по време на испанските завоевания доста от тях да са разрушени, камарата с увитото във вързоп тяло, е останала непокътната.

Перу


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 04:03  30.05.18
    Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай