2 977 11

Мичио Каку: Хората ще са безсмъртни през 2100 година

Предаването на човешки емоции през интернет ще промени човечеството

Снимка: shutterstock
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Известният физик и футуролог Мичио Каку е един от малкото сериозни учени, които не се страхуват да говорят онова, което мислят и смятат, че е правилно, въпреки наложените стереотипи. В списъка на най-цитираните автори в академичния свят, д-р Каку заема 22-о място.

Той взе участие в икономическия форум в Санкт Петербург, Русия и разказа как вижда бъдещето на човечеството до 2100 година.

Според д-р Каку неговите прогнози са основани на интервюта с 300 водещи учени по целия свят, а част от тях са базирани и на вече започнали промени и регистрирани открития. Ето най-важните от прогнозите му:

- През 2100 година човекът ще притежава не само биологично безсмъртие, но и цифрово безсмъртие. Медицината вече е отделила 60 от гените ни, които отговарят за все още необратимия процес на стареене.

- Хората ще използват слънчевата енергия и енергията на синтеза, които ще са в пъти по-евтини от енергията, получавана от изкопаеми.

- Интернет ще стане брейннет (brainnet от англ. brain=мозък), ще можем да предаваме усещания, емоции, чувства. Днес вече има опити за предаване на спомени от една мишка на друга. Съвсем скоро това ще е достъпно и за хората.

- Предаването на човешки емоции през интернет ще промени хората. Цялата индустрия на развлеченията ще бъде основана на това, ще се появят филми, които ще предават чувства на зрителите.

- Ще се появи свръхзвуков космически транспорт, първите образци, на който ще бъдат реалност към 2025 година. НАСА твърди, че вече има проект на свръхзвуков самолет, в който няма да има претоварване на хората при прехода през звуковата бариера.

- Ще можем да възкресим изчезнали преди десетки хиляди години животински видове. Имаме геном на мамут и на неандерталец и науката вече има способност да ги възпроизведе.

- Бъдещето ще е подвластно на три технологии — изкуствен интелект, биотехнологията и нанотехнологията.

- Изкуственият интелект ще направи робо-техниката по-голям отрасъл от автомобилостроенето днес. Главната опасност тук е, че рано или късно роботите ще се осъзнаят, но все пак това едва ли ще стане преди края на настоящия век.

- Днес роботите имат интелект на хлебарка, на която е извършена лоботомия. Но те ще стават все по-умни и до края на века ще са умни колкото маймуните. А маймуните ще започнат да разбират, че те не са хора, за разлика от кучетата, които ни възприемат като кучета и се подчиняват на алфа-мъжкаря. Към 2100 година на роботите ще трябва да бъде поставен чип, който ще ги изключва, ако поискат да убият човек.

- През 22 век роботите ще открият, как да изключат този чип и тогава хората ще трябва да се слеят с тях и ще се получи homo superior.

Мичио Каку

Професорът по теоретична физика е сред водещите световни експерти по прогнозиране на тенденциите в бъдещето. Той завежда Катедрата по теоретична физика в Университета на Ню Йорк и е един от създателите на теорията на струнните полета, която се явява раздел на теорията на струните.

През 1974 г., заедно с проф. Кейджи Кикава от Унивеситета в Осака, той става автор на първите дисертации, описващи теорията на струните в полева форма.

Миналата година футуристът гостува у нас и изнесе лекция, в която изтъкна, че технологиите ще доведат до “перфектен капитализъм” в близко бъдеще.

Теория на струните

Тази теория възниква като част от теоретичната физика и се стреми да обясни всички налични в природата сили и елементарни частици с други градивни елементи – едноизмерни обекти (струни). Освен това предполага съществуването на 10 или 11 измерения на пространство-времето, в противовес на класическите 4 измерени.

Основната идея на всички струнни теории е, че основните градивни частици на действителността представляват струни със свръхмикроскопични размери, които трептят със специфични резонансни честоти.Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшшшш
  Отговор
  1 18:00  29.05.18
  Шшшшшшш,а докажи!!!
 • вес
  Отговор
  2 18:02  29.05.18
  Безсмъртни талибани и 300 годишни кифли... добре че няма да го видя
 • Антон
  Отговор
  3 18:03  29.05.18
  Този Мичио Каку безспорно е умен, но има няколко но: Първото от които е какво смята Бог по въпроса за безсмъртието ни. Второто е че това изглежда налудничаво най-малко от гледна точка на човешката биомеханика. Интересно как ще се справят с износването на ставите, където говорим за чисто механично триене. Досега няма нищо вечно в природата, едва ли ще придобием божествени способности за има няма някакви си 80 години.
 • Azazel
  Отговор
  4 18:14  29.05.18
  Еййй, най-накрая да се появи интересна и добре написана статия и във Факти!!! Да не повярва човек, дано да не е станала някоя грешка и статията да бъде бързо изтрита, и заменена със статия за най-новите (анимационни) научно-фантастични, хиперзвукови космически руски оръжия...

 • Гост
  Отговор
  5 19:04  29.05.18
  Аз пък смятам, че прекалено кратък срок дава този физик за нещата, които смята че ще се случат. Може би след 500-1000 г и да се стигне до такова навлизане на роботите в човешкия живот, но знае ли човек.
 • Радо
  Отговор
  6 20:07  29.05.18
  Фукушима не прощава на никого!!!
 • гост
  Отговор
  7 20:40  29.05.18
  Мичу Пичу...нещо не е в ред... РАДИАЦИЯ
 • Мичето е Куку
  Отговор
  8 21:20  29.05.18
  Тая бяла Златка пак не си пи хапа
 • Дамяни Курестия
  Отговор
  9 21:53  29.05.18
  Тоя е мноого луд. Жалко че ни баламосва с неговите измишльотини. Да ми посвири на кожената Струна.
 • dynamo
  Отговор
  10 12:47  30.05.18
  Трансхуманизъм, Homo Superior, изкуствен интелект, материализиране на човешкия дух. За съжаление това е бъдещето. Тръпки ме побиват. Бях на 2 такива лекции за профани по темата във Франция. Не съм оптимист. Скайнет от Терминатор- ряпа да яде.
 • Бабатунде Адениджи
  Отговор
  11 17:29  30.05.18
  Б**и якото! Винаги съм искал да живея в свят като в играта Mass Effect... жалко, че няма да го доживея...

Напиши коментар:


Публикувай