3 421 11

Мичио Каку: Хората ще са безсмъртни през 2100 година

Предаването на човешки емоции през интернет ще промени човечеството

Мичио Каку: Хората ще са безсмъртни през 2100 година
Снимка: shutterstock

Известният физик и футуролог Мичио Каку е един от малкото сериозни учени, които не се страхуват да говорят онова, което мислят и смятат, че е правилно, въпреки наложените стереотипи. В списъка на най-цитираните автори в академичния свят, д-р Каку заема 22-о място.

Той взе участие в икономическия форум в Санкт Петербург, Русия и разказа как вижда бъдещето на човечеството до 2100 година.

Според д-р Каку неговите прогнози са основани на интервюта с 300 водещи учени по целия свят, а част от тях са базирани и на вече започнали промени и регистрирани открития. Ето най-важните от прогнозите му:

- През 2100 година човекът ще притежава не само биологично безсмъртие, но и цифрово безсмъртие. Медицината вече е отделила 60 от гените ни, които отговарят за все още необратимия процес на стареене.

- Хората ще използват слънчевата енергия и енергията на синтеза, които ще са в пъти по-евтини от енергията, получавана от изкопаеми.

- Интернет ще стане брейннет (brainnet от англ. brain=мозък), ще можем да предаваме усещания, емоции, чувства. Днес вече има опити за предаване на спомени от една мишка на друга. Съвсем скоро това ще е достъпно и за хората.

- Предаването на човешки емоции през интернет ще промени хората. Цялата индустрия на развлеченията ще бъде основана на това, ще се появят филми, които ще предават чувства на зрителите.

- Ще се появи свръхзвуков космически транспорт, първите образци, на който ще бъдат реалност към 2025 година. НАСА твърди, че вече има проект на свръхзвуков самолет, в който няма да има претоварване на хората при прехода през звуковата бариера.

- Ще можем да възкресим изчезнали преди десетки хиляди години животински видове. Имаме геном на мамут и на неандерталец и науката вече има способност да ги възпроизведе.

- Бъдещето ще е подвластно на три технологии — изкуствен интелект, биотехнологията и нанотехнологията.

- Изкуственият интелект ще направи робо-техниката по-голям отрасъл от автомобилостроенето днес. Главната опасност тук е, че рано или късно роботите ще се осъзнаят, но все пак това едва ли ще стане преди края на настоящия век.

- Днес роботите имат интелект на хлебарка, на която е извършена лоботомия. Но те ще стават все по-умни и до края на века ще са умни колкото маймуните. А маймуните ще започнат да разбират, че те не са хора, за разлика от кучетата, които ни възприемат като кучета и се подчиняват на алфа-мъжкаря. Към 2100 година на роботите ще трябва да бъде поставен чип, който ще ги изключва, ако поискат да убият човек.

- През 22 век роботите ще открият, как да изключат този чип и тогава хората ще трябва да се слеят с тях и ще се получи homo superior.

Мичио Каку

Професорът по теоретична физика е сред водещите световни експерти по прогнозиране на тенденциите в бъдещето. Той завежда Катедрата по теоретична физика в Университета на Ню Йорк и е един от създателите на теорията на струнните полета, която се явява раздел на теорията на струните.

През 1974 г., заедно с проф. Кейджи Кикава от Унивеситета в Осака, той става автор на първите дисертации, описващи теорията на струните в полева форма.

Миналата година футуристът гостува у нас и изнесе лекция, в която изтъкна, че технологиите ще доведат до “перфектен капитализъм” в близко бъдеще.

Теория на струните

Тази теория възниква като част от теоретичната физика и се стреми да обясни всички налични в природата сили и елементарни частици с други градивни елементи – едноизмерни обекти (струни). Освен това предполага съществуването на 10 или 11 измерения на пространство-времето, в противовес на класическите 4 измерени.

Основната идея на всички струнни теории е, че основните градивни частици на действителността представляват струни със свръхмикроскопични размери, които трептят със специфични резонансни честоти.

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • шшшшш
  Отговор
  1 18:00  29.05.18
  Шшшшшшш,а докажи!!!
 • вес
  Отговор
  2 18:02  29.05.18
  Безсмъртни талибани и 300 годишни кифли... добре че няма да го видя
 • Антон
  Отговор
  3 18:03  29.05.18
  Този Мичио Каку безспорно е умен, но има няколко но: Първото от които е какво смята Бог по въпроса за безсмъртието ни. Второто е че това изглежда налудничаво най-малко от гледна точка на човешката биомеханика. Интересно как ще се справят с износването на ставите, където говорим за чисто механично триене. Досега няма нищо вечно в природата, едва ли ще придобием божествени способности за има няма някакви си 80 години.

 • Azazel
  Отговор
  4 18:14  29.05.18
  Еййй, най-накрая да се появи интересна и добре написана статия и във Факти!!! Да не повярва човек, дано да не е станала някоя грешка и статията да бъде бързо изтрита, и заменена със статия за най-новите (анимационни) научно-фантастични, хиперзвукови космически руски оръжия...
 • Гост
  Отговор
  5 19:04  29.05.18
  Аз пък смятам, че прекалено кратък срок дава този физик за нещата, които смята че ще се случат. Може би след 500-1000 г и да се стигне до такова навлизане на роботите в човешкия живот, но знае ли човек.
 • Радо
  Отговор
  6 20:07  29.05.18
  Фукушима не прощава на никого!!!
 • гост
  Отговор
  7 20:40  29.05.18
  Мичу Пичу...нещо не е в ред... РАДИАЦИЯ
 • Мичето е Куку
  Отговор
  8 21:20  29.05.18
  Тая бяла Златка пак не си пи хапа
 • Дамяни Курестия
  Отговор
  9 21:53  29.05.18
  Тоя е мноого луд. Жалко че ни баламосва с неговите измишльотини. Да ми посвири на кожената Струна.
 • dynamo
  Отговор
  10 12:47  30.05.18
  Трансхуманизъм, Homo Superior, изкуствен интелект, материализиране на човешкия дух. За съжаление това е бъдещето. Тръпки ме побиват. Бях на 2 такива лекции за профани по темата във Франция. Не съм оптимист. Скайнет от Терминатор- ряпа да яде.
 • Бабатунде Адениджи
  Отговор
  11 17:29  30.05.18
  Б**и якото! Винаги съм искал да живея в свят като в играта Mass Effect... жалко, че няма да го доживея...

Напиши коментар:


Публикувай