1 489 5

„Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс (СНИМКИ)

Дали мащабната буря, разразила се на повърхността на Червената планета ще сложи край на мисията?

„Опортюнити“ може да е „умрял“ на Марс (СНИМКИ)
Милена Трачева

Една от най-мащабните пясъчни буря, разразила се на повърхността на Марс преди седмица, може да е унищожила марсохода "Опортюнити". Това заявиха от НАСА, след като екипът от дни няма връзка с роувъра, който вече 15-та година обикаля повърхността на Червената планета и изпраща данни към Земята.

Бурята, която прекъсна връзката на "Опортюнити" със Земята, е покрила ¼ от повърхността на Марс и се очаква да обхване цялата планета през следващите няколко дни. Може да отнеме седмици, дори месеци преди небето над Марс да се проясни достатъчно, че слънчевите лъчи да достигнат повърхността и да презаредят батериите на роувъра, който се захранва от слънчева енергия посредством соларни панели.

Инженерите се надяват апаратът да оцелее, но същевременно имат опасения, че може и да не се събуди повече, с което ще сложи край и на мисията, която изпълнява съвестно вече 15 години.

Проблемите на "Опортюнити" започнаха преди няколко дни, когато бурята го застигна. Тя вдигна толкова прах във въздуха, че скри Слънцето и блокира достъпа на слънчева светлина до повърхността на планетата. Без лъчите на слънцето, батериите на марсохода се изтощиха и той се изключи, прекъсвайки всички връзки с екипа на НАСА.

Опортюнити с прашни и почистени от прах соларни панели. Селфи направено през 2014 г.

Единствената система, която работи и получава някакво количество енергия е аварийният часовник, който го събужда редовно, за да проверява наличната енергия. Ако тя е твърде малка, часовникът отново се изключва.

Заради липсата на заряд в "Опортюнити", екипът може да следи дали марсоходът е все още "жив" само при включването на часовника.

Ако "Опортюнити" не успее да зареди батериите си, той може напълно да изгуби връзка със Земята, което ще бъде краят на епичната му мисия.

Първоначалният план на НАСА за мисията на "Опортюнити" бе тя да продължи 90 дни. Роувърът обаче, изненада всички като продължи работата си и така 15 години. За това време той направи изумителни открития, които помогнаха на учените да разберат и опознаят Марс по-добре.

Това не е първата буря, която връхлита "Опортюнити". Той преживя подобна силна стихия през 2007 г. и оцеля.

Ето някои от снимките, направени от "Опортюнити":Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • много пари
  Отговор
  1 14:21  14.06.18
  Голяма работа. Слончето се казва Раму черпи уиски с кашу.
 • Ганчо
  Отговор
  2 15:52  14.06.18
  Ауууу, и роботите взеха да си правят селфита!
 • идея
  Отговор
  3 10:43  15.06.18
  да пратят някой да го поправи , може да е нещо дребно..хлабава връзка например..
 • ПЕЕВ
  Отговор
  4 14:12  15.06.18
  АЙДЕ КЪДЕСА РУСОФИЛИТЕ ДА СЕ ИЗКАЖАТ .МОЖЕ БИ ИМА РУСКИ МАРСОХОД.

  Коментиран от #5

 • незнайко
  Отговор
  5 08:37  17.06.18

  До коментар #4 от "ПЕЕВ":

  Руснаците не са толкова глупави да пратят марсаход, след като предварително знаят какво ще се случи с него ! Това ще са средства хвърлени в нищото . Докато земляните не направим космически кораб койти да може да излита от земята и да се връща обратно (многократно) е безсмислено ходенето на Марс! Ние още не знаем, или не ни се казва, какво има на луната ! Даже там е спорно дари е ходил човек !

Напиши коментар:


Публикувай