Last news in Fakti

4 Април, 2024 11:58 1 082 0

Сондата "Паркър" за пръв път видя отблизо какво се случва на Слънцето по време на изригване (ВИДЕО)

  • паркър-
  • сонда-
  • слънце-
  • слънчево изригване-
  • наса

Слънчевата сонда улови ясни турбулентни вихри в изхвърлянето на коронална маса

Сондата "Паркър" за пръв път видя отблизо какво се случва на Слънцето по време на изригване (ВИДЕО) - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сондата "Паркър" на НАСА за първи път "надникна" в коронална маса по време на нейно изригване от Слънцето, съобщи сайтът Спейс.

Кадрите са много ценни за астронавтите. Инструментът на сондата WISPR улови ясни турбулентни вихри в изхвърлянето на коронална маса. Според физиците това е неустойчивост на Келвин-Хелмхолц.

Явлението се появява в облаците, когато скоростта на вятъра в единия край е различна от тази в другия. Специалистите предполагат, че в случая то възниква, защото плазмата в изхвърлянето на короналната маса се движи обратно на фоновия слънчев вятър. Досега учените не са разполагали с подходящото оборудване на подходящото място, за да го наблюдават при Слънцето, пише БТА.

Разбирането на тази турбуленция е много важно за изучаване на еволюцията и кинематиката на слънчевите изригвания, каза Евангелос Паурис от университета "Джордж Мейсън".

Сондата "Паркър" беше изстреляна към Слънцето на 12 август 2018 г. Оттогава елиптичната орбита я насочва в слънчевата корона по-близо от всякога - тя е първият космически апарат, навлязъл във външната атмосфера на Слънцето, само на 11,5 слънчеви радиуса от повърхността на звездата.

Сондата още не е достигнала последната си орбита. През ноември тази година ще прелети за седми път покрай Венера, като отново ще свие своята орбита около Слънцето, за да може през 2025 г. и по-късно да премине само на 9,5 слънчеви радиуса от звездата.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА