Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 13:19 2 171 1

В Индия спират цигарите с музикална запалка

  • индия-
  • пушене

Западните експерти от десетилетие се опитват да намерят работещ рекламен способ за въздействие върху пушачите да се откажат от цигарите. Практиката е обезкуражаваща. Не помагат нито предупреждаващите надписи върху кутиите от цигари, нито плашещите плакати за вредата от тютюна, отчита статистиката.

В Индия са решили да тръгнат по друг път. Те използват музикални запалки, които всеки път пускат популярна местен хиндуиски траурен химн, когато човек поиска да си запали цигара, пише в. „Дейли мейл“.

Експериментът дал неочаквани резултати. Мнозина от посегналите да си запалят цигара се отдръпвали при чуването на химна (виж видеото).

Продажбата на тютюневи изделия е посъвместна в Индия. За улеснение на пушачите на обществени места са монтирани и запалки.

Опитите на властта да ограничи тютюнопушенето с методите на традиционната западна реклама не са дали резултати. Изглежда бъдещето е в музикалните запалки в Индия.

Западът трябва да се замисли дали да не използва този метод след като печатните предупреждения изглежда не вършат достатъчно работа, за да убедят пушачите във вредата от тютюна, коментират експерти.

В 1,2 млрд. Индия активните пушачи са 250 млн. души. Властите са притеснени, че в близките години може да се наблюдава истински бум на рака и на сърдечно-съдовите заболявания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Турбоманя

    0 0 Отговор
    Виж ти "обществени запалки" - не бях чувал и виждал подобно нещо - ето още една добра идея ;-)