Last news in Fakti

15 Февруари, 2012 20:51 2 112 1

Комисия в НС одобри забраната за пушене

  • здраве-
  • парламент-
  • пушене-
  • рак

Здравната комисия в парламента одобри единодушно пълната забрана за пушене на закрити обществени места, която се предвижда да влезе в сила на 1 юни. Промените в Закона за здравето налагат забрана да не се пуши в закрити обществени места, както и в близост до училища и детски  площадки.

Въвеждането пълна забрана се подкрепя и от 60% от всички българи, и над 70% сред непушачите, показва наскоро проучване на здравното министерство.

За адаптирането на общественото мнение бяха нужни две години, след като забраната на тютюневия дим на закрити обществени места бе отменена дни преди да влезе в сила през лятото на 2010 година, коментира БНР.

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че в средата на година преходът ще бъде най-мек.

В началото на месеца пък две граждански организации против тютюнопушенето поискафа разширена забрана на пушенето и на открити места, където има деца. Те настояват забраната да важи и за откритите спортни обекти, спирките на обществения транспорт и на работното място.

Най-висок е броят на пушачите сред мъжете (46%) и сред хората между 26 и 40 години (55%), показват данните. Средно всеки пушач употребява по 15 цигари на ден, като при 37% броят стига и до 20.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.