Last news in Fakti

23 Август, 2018 15:48 4 707 15

Голямо прецакване на туристите се вихри в морските курорти!

  • прецакване-
  • туристи-
  • морски курорти-
  • цени-
  • риба-
  • черноморска риба-
  • вносна риба-
  • замразена риба-
  • прясна риба

Освен че пробутват вносна риба за нашенска, много от кръчмите надуха и цените

Голямо прецакване на туристите се вихри в морските курорти! - 1

Капанчета по Северното Черноморие пробутват на заблудени туристи размразена балтийска цаца — трицона, твърдейки, че е черноморска. Вносният сафрид също минава за нашенски, пише в. "Телеграф".

В много от заведенията се предлагат гръцки и турски сафрид. Той е по 10 лева за килограм, но на вкус не може да се мери с родния, който пък върви по 12-15 лева килограма.

Евтината риба, която предлагат уличните търговци, проглушавайки варненските улици с викове "Рибе, прясно рибе!"… рядко е прясна и в повечето случаи внос от Гърция.

Прясната риба по това време на сезона е кът, затова и цените на всички видове сега са високи, твърдят местните рибари, които имат свои щандове на рибната борса. Казват, че който обича риба, не се стряска от скъпотията, защото пък това е гаранция, че стоката е наистина вадена скоро от водата и е "прясна", та мърда…

На пазара има още норвежка замразена скумрия по 5.50 лева, хек от Аржентина за 7 лева, чирозът върви по 15-20 лева килограма, а перките от скат — 12 лева. Сред замразената вносна стока е още филето от акула от Русия за 8.50 лева, а 8 лева е розовата треска. 20 лева са калмарите от Китай, а 13 лева от Нова Зеландия. Октопод от Мароко може да се намери за 20 лева.

В същото време родната риба е дефицит не само заради слабия улов, но и заради износа на по-високи цени.

Според рибари най-дефицитен е калканът, защото у нас е евтин. Пресният улов се изнася директно за Истанбул, където цената му на борсата достига до 40 долара за килограм.

Освен че пробутват вносна риба за нашенска, много от кръчмите надуха и цените. Пресният пържен сафрид в заведенията по крайбрежната алея Дамбата в Балчик струва 10 лева. Това е с 2 лева по-скъпо от миналото лято.

Пържената цаца е скочила с 1,50 лева и сега струва 6.50 лева.

Наливната бира обаче е по-евтина от миналата година. Вместо по 3 лева голяма халба бира сега струва 2.80 лева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гнида

    22 2 Отговор
    Да си ядът цацата ......
  • 2 цаца, цаца ама риба

    28 8 Отговор
    Е че те на Лайн@морието, ако не те прецакат, къде ?

    Коментиран от #9

  • 3 CUKOVSKI

    1 12 Отговор
    NIKOGA NA PREZAKVANE PO CERNO MORE.
  • 4 JEEP

    13 3 Отговор
    Диалог в созополска кръчма: Имате ли прясна риба? -ДА. -Каква? -Емиии скумрия, пъстърва, сьомга. Както се казва все видни черноморски видове.
  • 5 Кирка в капака

    11 7 Отговор
    Като има олигофрени да им ходят на скапаното Гобноморие....
  • 6 гост

    12 1 Отговор
    Какво значи да се вържеш? Отиваш и си поръчваш нещо в заведението, уж прясно, ун черноморско, а това какво ти носят няма как да разбереш. Не сме всички експерти по рибата, за да сме наясно, а и дори да е така какво ще направиш ако не е прясна, а е била замразена?
  • 7 Паламуда

    21 5 Отговор
    Ся някой врякат лайноморие, други, по- учЕни- говноморие, гаче ли не серат и те, ами фотосинтезират като магнолии. Те, милите, ако разберат колко баровски вили са заустени в Искъро, ум ще им зайде и ще побегнат от Софето, ама не знаят, седят си и хвърлят критики наляво и надясно. Аз понеже мразя софетата, винаги като мина оттам им пускам една вода, за дезинфекция.

    Коментиран от #8

  • 8 Аз пък сера в морето

    3 7 Отговор

    До коментар #7 от "Паламуда":

    Ох мамоо ка пръднах сааа
  • 9 цаца, цаца ама риба

    1 2 Отговор

    До коментар #2 от "цаца, цаца ама риба":

    Може да се чете и "прецацат" !
  • 10 Бургас

    12 0 Отговор
    Имаме един стар лаф-Да не съм софиянец,че да ям цаца

    Коментиран от #13

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЧАПРАЗА

    3 0 Отговор
    кои ли яде ТОЯ ЛЕШ МАЛОУМНИЦИТЕ
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Trikove po Syni Beach

    0 1 Отговор
    Не слагат цени, така хапка в тип дюнерджийница излиза като в добър ресторант, други работят на самообслужване,слагат цени но някои от порциите ги мерят на кантар, така по-евтиното пак идва на скъпо, в един хотел в северната част рускинята направо връщаше ресто с по 5 лв. по-малко, друго е че истинска ракия няма.
  • 15 Антисоциалист

    0 0 Отговор
    Преди няколко години имах чех гост. Изумен от "качеството" на бирата, попита "Това "Старопрамен" ли е?"...