3 181 13

Честата употреба на алкохол води до дългосрочна загуба на памет

Махмурлукът нарушава функционирането на мозъка

Честата употреба на алкохол води до дългосрочна загуба на памет
Снимка: shutterstock

Ако някога сте се напивали или пък сте били свидетели на нечие чуждо пиянство, то няма нужда да ви убеждаваме, че алкохолът причинява известни когнитивни увреждания.

Времето за реакция, координацията и речта се забавят. Уменията за вземане на решения и самите решения, взети под въздействието на алкохол, стават много по-лоши. Понякога сетивата и представите ни за света и нас самите ни подвеждат, погрешно убеждавайки ни, че сме по-привлекателни за противоположния пол или че можем безопасно да управляваме колата си.

Но дали това увреждане е постоянно или временно? Някои хора вярват, че последствията от пиенето на алкохол са много по-лоши от обикновения махмурлук и алкохолът всъщност уврежда за постоянно нашите мозъци, избивайки безмилостно мозъчни клетки.

Истината е, че увреждането обикновено е временно, а не постоянно, но едно ново изследване, може би е на път да обори този факт, пише Science Alert.

Гаденето, главоболието и слабостта в мускулите, които се появяват след пиянска вечер, познати ни с общото си наименование "махмурлук", могат значително да повлияят върху когнитивните ни способности в ежедневието.

Учени от университета в Бат, Англия, потвърждават, че последствията от бурните алкохолни запои увреждат нашия организъм трайно. Обезводняването, гаденето, загубата на паметта, главоболието и слабостта в мускулите оказват силно влияние върху функционирането на мозъка и психичното състояние.

Изследването на химичния състав на мозъка и сканирането му показали, че при честа употреба на алкохол загубата на паметта преминава от краткотрайна към дългосрочна. Нарушават се кръвоснабдяването и функционирането на кръвоносната система. Освен това у любителите на чашката били идентифицирани забавени двигателни реакции, липса на нормална координация и нарушено психично състояние, което довело до чести безпричинни изблици на агресия.

Учените предупреждават, че при честа употреба на алкохол се увеличава и рискът от болестта на Алцхаймер. Любителите на чашката два пъти по-често са засегнати от коварната болест.

Великобритания
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Bahti
  Отговор
  1 14:23  07.09.18
  Тая новина ще я забравя, щот съм Готин! Хдахахха

  Коментиран от #2

 • коя
  Отговор
  2 14:25  07.09.18

  До коментар #1 от "Bahti":

  Коя новина, че забравих?

  Коментиран от #3

 • Bahti
  Отговор
  3 14:27  07.09.18

  До коментар #2 от "коя":

  Е да де! Именно. Открили топлата вода.

 • ПА ПА
  Отговор
  4 14:37  07.09.18
  Води до един вид ПАТКЯСВАНЕ.
 • 5 14:54  07.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • потърпевш
  Отговор
  6 14:58  07.09.18
  Аз се чудя, жената що такава агресорка стана
 • Черноризец Храбър
  Отговор
  7 15:31  07.09.18
  И Корнела Нинова е много агресивна.
 • гост
  Отговор
  8 15:39  07.09.18
  Нямам врат,като вървя,все едно краката ми са спънати, ако се напия до козирката,картинката става още по нелицеприятна!Та без алкохол,някои пак са си пияни!Затова само за ,,чиърс,,!!!!!

 • Д.Ракията
  Отговор
  9 15:47  07.09.18
  Тази сутрин забелязах , че ми липсва паметта и не мога да си спомня къде съм я загубил .
 • Обикновен Бг
  Отговор
  10 15:52  07.09.18
  Българите не пият , и нас много ни мъчи лумбагото , като господин Юнкер. Затова някой път краката не ни държат и от време на време се блъскаме в други хора. АБЕ ВЪОБЩЕ ЕДНОООО ЛУМБАГО НИ Е ЗАМЪЧИЛО.
 • Трезвеник мразещ пияниците
  Отговор
  11 16:22  07.09.18
  Агресивните алкохолици са обществена заплаха. Да ги затворят в лудницата на ПРИНУДИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ!

  Коментиран от #12

 • Дрън-Дрън
  Отговор
  12 19:53  07.09.18

  До коментар #11 от "Трезвеник мразещ пияниците":

  Ха ха хааа, ми ти сигур си И ДЕВСТВЕНИК, МРАЗЕЩ СЕКСА...!ОТРЕЗВИТЕЛНОТО БЕ, ОЛИГОФЪРЧООО!!!
 • qwerty
  Отговор
  13 06:09  08.09.18
  Защо в този сайт винаги статиите за разни изследвания на тема секс&алкохол са британски. Нямаме ли си тук някакви бг-изследователи (БАН), а се занимаване с чуждите студии?

Напиши коментар:


Публикувай