Last news in Fakti

17 Септември, 2018 19:38 4 228 4

Археолози откриха древна статуя на сфинкс в Египет (СНИМКИ)

  • египет-
  • сфинкс-
  • статуя-
  • разкопки-
  • асуан-
  • археолози

Статуята най-вероятно датира отпреди 2000 години

Археолози откриха древна статуя на сфинкс в Египет (СНИМКИ) - 1

Древна статуя сфинкс - създание с тяло на лъв и човешка глава - бе намерена в южния египетски град Асуан.

На нея се натъкнали местни археолози, които работят по проект за намаляване на нивото на подпочвените води в храма Ком Омбо, съобщи Министерството на антиките в Египет. Съобщението за любопитната находка бе публикувано в официалната страница на ведомството във Facebook.

Статуята най-вероятно принадлежи към периода на управлението на Птолемеите, тъй като е открита в югоизточната част на храма "Ком Омбо". Именно на това място преди два месеца бяха открити двата барелефа на Птолемей V, изказа предположенията си генералният секретар на Върховния съвет по антиките Мустафа Уазири.

Династията на Птолемеите управлява Египет в продължение на около 300 години - от около 320 г. пр. н. е. до около 30 г. пр. н. е. Самият Птолемей V е бил владетел в периода 205 пр.н.е. – 180 пр.н.е.

При основата на пиедестала статуята е с широчина 28 сантиметра. Главата на сфинкса е украсена с изображение на богинята — кобра Уаджит и в допълнение на брадичката е поставена характерната фараонска брада.

Археолозите ще проведат допълнителни проучвания, за да разберат още подробности за находката, съобщава ръководителят на организацията Aswan Antiquities ("Асуански антики") Абдел Монейм Саид.

Той посочва, че откритите по-рано находки вече са били подробно изучени и датират от времето, когато страната е била управлявана от Птолемей V. Те са издялани от пясъчник, украсени с йероглифни и демотични надписи. След откриването им са прехвърлени в Националния музей на египетската цивилизация в историческия град Фустат, в старата част на Кайро.

Египетските власти се надяват, че подобни открития ще стимулират туризма в страната, който бе засегнат от политическите сътресения след въстанието през 2011 г.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Игнат

    14 0 Отговор
    Чудесна новина. Египет е страхотна страна!
  • 2 Почти

    16 1 Отговор
    преди да се помюсюлманчат и хората са били страхотни в Египет
  • 3 Тракторист хулиган

    2 2 Отговор
    28 см.в основата и аз имам такова.
  • 4 же’не кроис па 🤥о мада’ин Шина

    1 3 Отговор
    фабрик😂миналото контролираха днешните ,днешните контролират бъдещето иде с 5G жега