1 337 6

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Хелоуин не е единственият празник, на който можем да се маскираме, да се веселим и да щуреем. По света има много и най-различни обичаи, традиции и празници, които са също толкова вълнуващи.

В някои страни се честват празници, които макар с различни имена, се отнасят за едно и също — връзката с духовния свят, с отвъдното, където обитават духовете на умрелите, магически създания и чудовища.

Ето 5 подобни на Хелоуин празника:

1. България

Българският маскарад се нарича Сурва. В дните след Нова година се организират кукерски събори, на които мъже, предрешени като страшни зверове или типични битови персонажи (бабата, дядото, царят, бирникът), гонят злите сили. Те винаги са с маски на главите, често с чанове на пояса и с рунтави кожуси, обърнати с козината навън. Млади и стари участват в този народен обичай, за да уплашат злите духове и да ги прогонят надалеч, за да не пакостят през новата година, така че да има богата реколта.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

. Мексико

Денят на мъртвите е мексикански празник и се отбелязва през първите два дни на ноември. Вярва се, че през нощта на 31-ви октомври духовете на мъртвите се връщат в домовете им. В тяхна чест града и гробищата се украсяват пищно, а през деня улиците са изпълнени с танцуващи хора, облечени като скелети, като по този начин споменават живота, а не смъртта на покойниците.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

4. Великобритания

Денят на Гай Фокс, известен още и като „Нощта на огньовете“, се отбелязва на 5-ти ноември във Великобритания. На този ден се палят клади, на които се изгорят сламени чучела, символизиращи заговорника Гай Фокс, а децата обикалят от врата на врата, искайки пени за Гай. На този ден се отбелязва годишнината от Барутния заговор, който е бил неуспешен опит да бъде взривен британският парламент и да бъде осъществен държавен преврат от група католици.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

5. Филипините

Филипинският празник е доста подобен на американския Хелоуин. Децата обикалят от къща на къща, предлагайки песен в замяна на храна, бонбони или пари. Идеята на празника е децата да помогнат чрез песните си на духовете на мъртвите да преминат в отвъдното.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

6. Гърция

Гръцката версия на Хелоуин е близка до българския празник Сирни заговезни. Хората се обличат в специални костюми, слагат си маски и танцуват по улиците. Децата обикалят от къща на къща, карайки стопаните да познаят кой се крие зад маската.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

И макар да няма връзка с мъртвите, ето още един весел празник на маскарада, на който също заслужава да обърнем внимание.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)

6. Израел

Празникът, който донякъде наподобява за Хелоуин е Пурим. Той отбелязва избавлението на персийските юдеи от масово избиване в древна Персия, по времето на цар Ахашверош (Артаксеркс). Но сходствата между двата празника се изчерпват с маскировката. Пурим е изключително весел празник, на който всеки трябва да се весели. На този ден хората се маскират и ходят на партита, на които всеки е свободен да прави неща, които през останалото време на годината са до някъде неприемливи или забранени. Вдига се много шум и се ядат сладки неща.

6 празника, подобни на Хелоуин (ВИДЕО)


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Паток
  Отговор
  1 17:26  31.10.18
  Честит празник на ГЕРБ и всички тикви! Яде се само крадено!

  Коментиран от #3

 • шоп
  Отговор
  2 17:44  31.10.18
  Я па си празнувам "трифон зарезан" всеки ден.

  Коментиран от #4

 • хаха
  Отговор
  3 17:45  31.10.18

  До коментар #1 от "Паток":

  И филии с мас!
 • Брат ми
  Отговор
  4 18:55  31.10.18

  До коментар #2 от "шоп":

  НАЗДРАВЕ
 • ЦСКА умре
  Отговор
  5 23:27  31.10.18
  P*TO!
 • Фен
  Отговор
  6 11:34  01.11.18
  Факти нещо има грешка не те са като хелонезнам си какво а той е като тях едно е държава с 1300 години история едно е с 300 години.

Напиши коментар:


Публикувай