4 257 8

Защо не трябва да мокрим четката за зъби, преди да я пъхнем в устата си?

Това съветва стоматологът д-р Крум Войнов

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Красивата усмивка, с бели и здрави зъби, е по възможностите на всеки един от нас, стига да проявим малко воля, дисциплина и желание. Ако ежедневно и правилно се грижим за устната си хигиена, то зъбите ни несъмнено ще блестят и ще са по-здрави.

Оказва се обаче, че едно съвсем просто и обикновено ежедневно действие, като миенето на зъби, затруднява милиони хора по цял свят.

Несъмнено повечето от нас са убедени, че знаят как да използват четката и пастата за зъби, но е удивително колко много от нас грешат.

Как да се грижим правилно за усмивката си и какво трябва или не трябва да правим, когато мием зъбите си, споделя стоматологът Д-р Крум Войнов в интервю за сайта zdrave.to.

Едно от нещата, които експертът препоръчва, е да не мокрим четката си за зъби, преди да я използваме.

Снимки: shutterstock

„По-добре е четката да не се навлажнява. Независимо дали е глава на електрическа четка, ултразвукова или традиционните ръчни четки. Навлажняването на космите на четката преди употреба намалява тяхната абразивност“, обяснява той и допълва: „Всъщност, като се постави пастата на четката за зъби, когато се разнесе по зъбите, има такова слюноотделяне, че тя се навлажнява от самата употреба.“

По-важно е обаче, колко време отделяме на миенето на зъби и как го правим. Според д-р Войнов са нужни поне 2-3 минути, за да свършим това добре.

„Не толкова времето, а полагането на достатъчно усилия за изчеткване на зъбите навсякъде, силно и старателно, защото миенето на зъбите всъщност е четкане на зъбите“, обяснява той.

За здрави, бели и хубави зъби е нужна добра профилактика. Според редица статистически проучвания редовното миене на зъби намалява риска от развитие на кариеси и други увреждания с почти 90%.

Ето какво казва стоматологът по този въпрос:

„Тя е в следните направления — човек да отделя достатъчно време и ежедневно (сутрин и вечер) да мие зъбите си качествено. Често се среща човек да каже: „Аз си мия зъбите“. Мие ги и всеки ден го прави, но не го прави добре. Това е задача и на нас зъболекарите да покажем как правилно да се мият зъбите, с какво да се мият, да се използват средства за почистване на междузъбното пространство. Там, където хората не отделят въобще внимание или го правят рядко и инцидентно. Каква вода за уста да ползват и да я ползват ли въобще, в каква ситуация да я ползват.“

България


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Зъболекар
  Отговор
  1 16:30  08.11.18
  Колега, моля те! Остави хората да си мият какво искат и когато искат зъбите. Аз ще ги лекувам. Тоя Ролс-Ройс знаеш ли каква подръжка има?!
 • 2 16:44  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 16:54  08.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • hold up
  Отговор
  4 17:14  08.11.18
  Като почнат да се рушат като варовична скала,нищо не може да направи човек!Освен да е богаташ и да си сложи винтове силно забити в челюстта му и отгоре като някоя восъчна кукла изкуствено избелени зъби!Нещастник е човека!Поне зъби да има здрави,ако нямаш мозък в главата,че това последното най много ме тормози!!!!Не отричам красивата усмивка,но на всеки индивид не му отива ,защото е по зле от зло куче!!!!!!!!

 • Радо
  Отговор
  5 17:35  08.11.18
  Трябва да се ходи на зъбар поне веднъж в годината профилактично, да почисти зъбния камък, ако не друго.
 • Не е от миенето
  Отговор
  6 20:42  08.11.18
  Преди не е имало четки, хеле пък съвременните пласмасарки, преди поне бяха с естествен косъм, а хората са имали здрави зъби! В качеството на храната е проблема и качеството на денталните услуги
 • Грую
  Отговор
  7 15:14  09.11.18
  И защо трябва да приемам съветите на човек, чийто доходи зависят изцяло от броя на хората, които го посещават, а пък колкото повече проблеми със зъбите, толкова повече пациенти! Правете обратното на това и ще се радвате на много здрави зъби!
 • Охо бохо
  Отговор
  8 16:43  09.11.18
  Сутрин,след запой,каква слюнка,бе братче...

Напиши коментар:


Публикувай