Last news in Fakti

8 Януари, 2024 15:58 3 546 2

Зъболекар предупреди, че модерна напитка вреди много на зъбите

  • зъби-
  • орално здраве-
  • зъболекар-
  • лимон-
  • вода-
  • вода с лимон-
  • закуска

Зъболекарят даде съвет как да я пием без да навредим на емайла си

Зъболекар предупреди, че модерна напитка вреди много на зъбите - 1
Снимка: Shutterstock

Практикуването на добра дентална хигиена е изключително важно, ако искате да поддържате здравословен начин на живот, а това е много повече от просто четкане и ползване на вода за уста два пъти на ден.

За да запазите зъбите си блестящи, трябва внимателно да мислите какво ядете и пиете - и не само очевидните виновници, за които трябва да внимавате. Наистина, докато повечето от нас знаят, че прекомерното пиене на чай и кафе може да доведе до неприятни петна, има някои на пръв поглед по-невинни напитки, които също могат да причинят вреди.

Експерт предупреди, че една популярна напитка може да бъде „сериозно вредна“ що се отнася до оралното здраве, въпреки че много любители на здравословния начин на живот я пият без да се замислят.

Размишлявайки върху някои от най-обсъжданите здравни тенденции за 2023 г., денталният експерт д-р Халед Касем от Impress UK сподели някои, които според него трябва да се приемат с повишено внимание, като по-специално една напитка има потенциала да разруши емайла.

Според д-р Касем трябва да се внимава много, когато се пие модерната вода с лимон, която, въпреки че е освежаваща, е и силно кисела. За по-добър вкус на водата с лимон можете също да добавите малко мед, листа от мента или дори да я подправите с куркума или лют червен пипер.

Медицински доклад от 2019 г. установява, че лимоновата вода може да е полезна против стареене, като същевременно помага за подобряване на чревния ви микробиом и дори ви помага да живеете по-дълго. Говори се, че знаменитости като Дженифър Анистън, Хилари Дъф и Наоми Кембъл се наслаждават на простата, но подхранваща напитка, която може да се пие студена, хладка или гореща, в зависимост от предпочитанията.

Ако обаче сте един от многото ентусиасти на здравето, които са направили лимоновата вода част от сутрешната си рутина, тогава трябва да предприемете действия, за да защитите зъбите си.

Д-р Касем обясни: „Няма изненада, че водата с лимон продължава да бъде популярна тенденция, тъй като има много доказани ползи за здравето от тази напитка; тя е източник на хидратация и витамин С, поддържа здравето на кожата, подпомага храносмилането и се твърди, че засилва вашия метаболизъм. Но знаете ли, че пиенето на твърде много вода с лимон може сериозно да увреди зъбите ви?"

Той продължи със съвета: „Лимоновият сок е много кисел и може да разруши емайла, което прави зъбите ви податливи на заболявания на венците и гниене с течение на времето. Ето защо, ако това е един от ежедневните ви ритуали, бихме ви посъветвали да го пиете през сламка, за да предпазите зъбите си. Ако показвате някакви признаци на рани в устата, избягвайте всичко това, тъй като киселинността може да причини дразнене и възпаление!"


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Лимети

    7 1 Отговор
    Топно така, пийте само водка с лимон.
  • 2 Капитана

    4 0 Отговор
    Всички енергийни напитки.