3 255 4

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)

Сцената от гръцката митология е била открита върху стена на богаташки дом

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Еротична рисунка на древногръцкия мит за Леда и лебеда, бе открита от археолози миналия петък в 5-ти археологически район от античния град Помпей, близо до Неапол, Италия.

Фреската пресъздава историята на Леда, кралица на Спарта, която бог Зевс забременил, явявайки ѝ се в образа на лебед.

Историята е вдъхновявала много творци през вековете и изглежда е била доста популярна в древен Помпей, защото е намирана и в други домове.

Но новооткритата фреска, изрисувана върху една от стените в спалнята в богаташки дом, е изключителна, както я описва директорът на археологичния парк Масимо Осана.

Снимки: AP/БТА

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)

Творбата е нарисувана, така че погледът на кралицата пада право върху онзи, който я наблюдава. Сякаш собственикът на дома е искал Леда да гледа всеки, който влезе в спалнята, разказва Осана пред италианска информационна агенция ANSA.

Стенописът, чиито цветове са все още изключително ярки, изобразява митологичната царица на Спарта, която е прегърнала лебеда в скута си и го пази с наметало.

Снимки: AP/БТА

Еротичен стенопис излезе изпод руините на Помпей (СНИМКИ)

Тя е била открит по време на продължаващите строителни дейности за укрепване на структурите на античния град, които през последните години станаха жертва на дъждовете и износването. Град Помпей е унищожен през I век, когато е затрупан под лава и вулканична пепел от изригването на вулкана Везувий.

От съображения за сигурност останалата част от къщата, в която е открита еротичната фреска, няма да бъде разкопавана.

По-рано в същия дом те откриха и друга еротична фреска изобразяващ Приап — римския бог на плодовитостта, но състоянието на творбата бе доста по-лошо.

Сега археолозите обмислят как да свалят двете творби и да ги преместят на място, където ще са защитени и туристите ще имат достъп до тях.

Италия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • боцмана
  Отговор
  1 17:54  23.11.18
  Незабавна намеса на СЕМ.
 • курвоазие
  Отговор
  2 18:06  23.11.18
  Това съм аз не младини...!!!!
 • Илков
  Отговор
  3 18:07  23.11.18
  Качеството на рисунката на стената изглежда превъзходно !?!? Дано да не е фотомонтаж !?!? Ако е истинска, огромни поздравления за талантливият майстор ... И идейният проект !!!
 • Манаф
  Отговор
  4 13:32  24.11.18
  Веднага в колекцията на Черепа или Гестапото

Напиши коментар:


Публикувай