Last news in Fakti

28 Юни, 2023 08:38 1 282 14

Археолози откриха "предшественик" на пицата в Помпей

  • археолози-
  • пица-
  • предшественик-
  • помпей

Според учените вероятно рисунката изобразява даровете, приготвяне за посрещане на гости

Археолози откриха "предшественик" на пицата в Помпей - 1
Снимкa: Shutterstock

Откриха вероятен предшественик на пицата върху фреска в Помпей. Рисунката е направена върху стена в древния римски град, който е бил разрушен при изригването на вулкана Везувий преди 2000 години.

Според археолози обаче рисунката едва ли изобразява точно пица. Въпреки че Помпей е разположен в непосредствена близост до Неапол – градът, смятан за родния дом на популярното италианско ястие, съставки като домати и моцарела не са били познати на древните.

Според учените вероятно рисунката изобразява даровете, приготвяне за посрещане на гости. Фреската е открита в атриум, разположен в непосредствена близост до пекарна, което обяснява наличието на плоска питка хляб върху подноса с храна, предаде NOVA.

В разположения на 23 километра югоизточно от Неапол Помпей са живеели около 13 000 души, които са били погребани под тонове лава и пепел при изригването на кратера през 79 година след Христа. Бедствието е било с интензитета на няколко ядрени бомби, посочват учените, които припомнят че останките на града са били открити през 16 век.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Ехаааа

    4 1 Отговор
    По-голяма простотия не бях чувал! Да Ви е сладка пицата г-жо Маринова.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Пич

    3 0 Отговор
    Ето , да се учат нашите , как тарикатите правят нещата ! Гърци и италианци лъжат , та пушек се вдига !!! При нас , само Божо им скри топката , с вампирите в Созопол. И видяхте ли - чак от Япония идваха туристи да ги гледат! Ето така се прави !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Пич":

    А това не го знаех но вампирската идея е по интересна ако добави таласъми ,феи и върколаци филма ще е пълен.А гърци и италианци не само лъжат те са копирали ,леко променили по форма или присвоили за тяхно всичко което им е харесало по пътя и нали са имали писменост е документирано затова има археолози и историци които доказват истината или измислицата.

    Коментиран от #6

  • 6 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Соваж бейби":

    Охо , лъжат , и още как ! Лично видях , как един грък спря кранчето на Непресъхващия извор на Афродита ! Не им се плаща вода , когато няма туристи за скубане. А нашите археолози са много скучни. Все едно четеш от учебник. Пък тук имаме истински , реални вампирски погребения , човешки жертвоприношения , магически ритуали с насечени хора , за призоваване на демоните , и какво ли не ! Само да сглобяваш истории за любов , отмъщения , войни , и да водиш туристите да се смайват ! В Гърция и Италия , на всеки камък , я е стоял Цезар , да държи реч пред легионите , я е седял Ахил , да си почине уморен от война ! А ние - погребение от ||| век , и точка ! Кое му е интересното за туриста ?!

    Коментиран от #7

  • 7 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Пич":

    Не се и съмнявам дори съм го мислила само че българските ритуали са много малко познати например на паранормални специалисти и анализират или правят връзка с други народи но сходни .Това с палене на огньове,прескачане ,коледарските маски и танци си е точно както сте го написали .Страхувам се да направя сравнение с какви други ритуали защото ще направя спам или други силно вярващи няма да ме разбере.Все пак наш Божо е по умен в действията си трябвало е по силна реклама и книга поне на англииски преведена с всичките обичаи.Гърчулята не са ми интересни хич обаче правят бизнес баби с кофи пълни с камъни хвърлят около Акрополът в Атина за сувенири на туристите виждала съм лично съвсем случайно.Италиянците поне са имали артисти но историята с Леонардо и преследването му доказва що за психика и варварство много ги е яд за Джокондата че е в Париж..

    Коментиран от #8

  • 8 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Всъщност , българските магьосници са били много добре познати в древността , на франки , латини , и особено - византийците. Посланикът ни във Византия , винаги е бил великият магьосник на българите. Човек с бръсната глава , задължително гол до кръста , и препасан с масивни медни вериги. Единственото той от чужденците е седял от дясно на императора , а императора е разчитал на неговите съвети. Може би ще се сетите , че целият запад е изучил магията от тайните общества , като темплиерите , които обаче са я изучили от катарите , а те на свой ред , са изучили магията от българите ( богомилите ) . Според мен , Българска магия идва от персийската , и по точно от Ахура Мазда. Само ние , и персийците , имаме хора , ходещи по жив огън ! Така че мисля , че ние българите сме приемници и наследници , на най великите магьосници съществували на земята!

    Коментиран от #9

  • 9 Соваж бейби

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Пич":

    Това е така защото е имало голям приток на хора със или без желание още от римскогръцките епохи които са в Европа и всяко племе си е запазило традицията .Само някой не иска да съзнае и се почват оправдания че някой променял хода на историята или научни археологични открития.Има и други силни проклятия/магия древна испанска в новите сезони на З.Беганс да не подценяваме маите,индиянци....Молебена за дъжд който съществува и тука само че с друг светец в едно село тази година хората правиха шествие от отчаяние за сушата нещо страшно е пада дъжд и от топлите температури водата се изпарява бързо не може да напои земята с чук да удряш не мърда слава на Бог падна дъжд този месец.Има много интересни неща само човек да е широко скроен и да не вярва сляпо ще си направи изводи

    Коментиран от #10

  • 10 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Соваж бейби":

    Може би ще ви е интересно да разберете , че и в Персия има Мадарски конник ! И името му е същото ,с изключение на една буква. Казва се МОдарски конник. Нашите учени , са се срещнали с великия аятолаха на Иран , и бяха много учудени от неговата образованост , и начетеност. Вместо твърдоглав ислямски духовник , са видяли човек с огромни познания за света , историята , религиите , и магическите практики. Той им е казал , че българите са разклонение на персийците , осигурил им е и охрана , за да разгледат МОдарският конник , за който също той им е казал. Както и широко са дебатирали за древните магии на огъня , на които също е бил голям познавач. Същто им е показал и персийски нестинари ! Та , човечеството нищо не открива сега . Само преоткрива старите познания!

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "Пич":

    Напълно логично е мода ,обзавеждане,чаши ,сервизи ,шарки в платове ...тпети ,мозайка почти всичко идва от персите или някой е добавил идея но на тяхна база креативност и египтяните но там е микс според епохата. Финикииските знаци символи които са подарени или присвоени на гърците и са направили писменост ...Да не говорим в златарството много неща 1001 нощ , Приказки на Шехерезада ами това и днес са ми любимите приказки включва природа ,елементи бит и култура дори и ритуали всичко .Да не говорим за храни и напитки

    Коментиран от #12

  • 12 Пич

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Соваж бейби":

    Да , там започва нашата цивилизация. Поне познатата ни. С Шумер и Асирия. Или поне официално известното ни. А иначе , има много скрито от нас. Старата история на човечеството. И забележете - дезинформацията е основно оръжие. Стотици балъци са насърчавани да търсят Атлантида под водата. Дори им се отделя медийно внимание , и ги ласкаят като учени. А Атлантида се намира на сушата. Мястото е известно , и е под контрола на ЦРУ от около 70 години. Разбира се , някога е била на вода. Когато големият потоп е унищожил всичко , унищожил е и Атлантида. После , при оттеглянето на водата , мястото е останало на сушата. Но сега , благодарение на спътниците , може да се види ясно. Може дори вие да го видите с Гугъл. Това ще отговори на много въпроси за пирамидите , и египетските богове .

    Коментиран от #13

  • 13 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Пич":

    все още има разногласия за произхода на името Европа?!За всичко е виновна политиката тя определя кое да се приема за истина както си правя "шега" ИИ има от векове,сега се вдига голяма пушилка защото науката,технологията напредва,доказват се разни неща и отварят очите хората в каква мъгла са били.Прави ли ти впечатление ерата преди и след христа ?!и как се маже само след христа а преди това ?Забележи само какъв ИИ има от периода в периода на Pax Romana от 1-ви до 2-ри век от н.е. на територията на империята се развива култура, вдъхновена от гръцкия хуманизъм и християнската религия, основи на „европейската цивилизация“ ?!
    После обединение на Западна Европа под една корона. Приживе Карл Велики дори се наричал Pater Europae /Баща на Европа/..всичко се свежда до политикорелигия ...как да си признаят публично тези с власт които продължават с ИИ и днес защо не признаят официално извънземните ?не им изнася ,по добре вярвай на собственият ти инстинкт

    Коментиран от #14

  • 14 Пич

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Съгласен съм. Само много ограничен интелект може да си мисли , че в безкрайността на вселената , ние сме единствените и уникални живи същества. Разбира се , това доскоро се държеше в тайна , и яростно се отричаше , защото признаването му би унищожило властта на религиите , и властта на държавите. Казвам доскоро , защото в последните години забелязвам промяна на политиката по въпроса. Ако сте обърнала внимание , започнаха да изнасят съвсем официални данни , от специални служби , или от военните , на редица могъщи държави ! Което ми прилича на подготовка за нещо. Може би , за истината! Което не твърдя , че ще е добре за хората! Аз съм на мнението на Стивън Хокинг - не очаквам добро от по напреднали същества! Винаги в легендите сме били като добитък и слуги на боговете , никога не сме им били равни! А в реалната човешка история , когато развитите европейци са срещали индианците и аборигените , винаги са поробвали и избивали " диваците " ! А за едни евентуални извънземни , ние ще сме диваците ! Та , считам , че разкриват информацията от зор ! Защото някой ги натиска ! Може би , истинските господари на човечеството , са решили , че е време да се покажат !