18 Декември, 2018 15:17 7 740 14

Най-порочният град на Земята крие ужасяващи тайни (СНИМКИ)

  • порок-
  • лош-
  • содом-
  • гомор-
  • ад-
  • ужас-
  • порт роял
Най-порочният град на Земята крие ужасяващи тайни (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Най-завладяващата пиратска история идва директно от 17 век. В нея става въпрос за уникално място, наричано най-порочният град на Земята, Содом на Карибско море, перла в морето.

Пристанищният град на малък остров в Карибско море се превръща в истински рай за пиратите. Местоположението му го превръща в апетитна плячка, защото се намира на пътя на стотици търговски пътища, удобно пристанище за много кораби.

Най-порочният град на Земята крие ужасяващи тайни (СНИМКИ)

Порт Роял е открит от испанците още с пристигането на Христофор Колумб през 1494 г. Колониалната империя обаче успява да засели града близо 15 години по-късно и е бил под техен контрол в продължение на 146 години.

През 1655 г. земята британците стават владетели на земята. Заради местоположението си Порт Роял бил възприеман като перлата на Карибско море, което довело до много опити островът да бъде атакуван. Затова и Британската империя направила всичко възможно да защити Порт Роял.

Най-порочният град на Земята крие ужасяващи тайни (СНИМКИ)

През 1657 г. е измислено доста нестандартно решение. Управляващите решават да поканят група от частни мореплаватели, които да населят Порт Роял като своя нов дом и съответно да го защитават от евентуално нашествие. Групата се състояла от пирати, а част от нея бил и известният капитан Морган.

Бил издаден официален лиценз, с който на практика пиратството там станало напълно законна дейност. Пиратите трябвало да заплащат данък - процент от печалбата си на градското управление.

Най-порочният град на Земята крие ужасяващи тайни (СНИМКИ)

До 1689 г. почти половината население се занимавало с пиратство. 25% от всички сгради на острова били кръчми и бордеи.

Местоположението, икономиката и пиратската дейност развили значително малкия остров в Карибско море. Между 1655 и 1692 г. Порт Роял растял с по-голяма скорост от която и да било британска колония в Новия свят. До 1692 г. обитателите на острова вече наброявали близо 10 000 души и Порт Роял се превърнал в най-големият и успешен град.

Порт Роял станал столицата на пиратската общност. За нещастие точно когато бил в своя разцвет, райският пиратски "кораб" потънал. А с него потънала и славата му.

Най-порочният град на Земята крие ужасяващи тайни (СНИМКИ)

През юни 1692 г. голямо земетресение разтърсва острова, а след него последвало и цунами. 2000 души загубили живота си, а голяма част от Порт Роял потънала в дълбините на Карибско море. Най-странното е, че е известен и точният час на апокалиптичното събитие.

През 1960 г. археолозите и изследователите се натъкват на огромна находка. От дъното на морето бил изваден часовник, спрял точно в 11:43 ч.

Днес легендарното пиратско селище лежи дълбоко под морските вълни. На мястото му се намира пристанищният ямайски град Кингстън, който освен това е и столица на страната.

След дългогодишни битки от страна на правителството, днес подводният град Порт Роял е обявен за културно-историческо световно наследство от ЮНЕСКО. Смята се за единствения автентичен потънал град в западното полукълбо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пища Хуфангел

    29 0 Отговор
    За най порочния град не знам, ама за Надежда - 6 (Връбница 2) какви порочни тайни крие! мешани истории с бългрки и малцинства ццццц

    Коментиран от #10

  • 2 NikNay

    26 2 Отговор
    Събинче, най -прочния град на Земята е бил Рим и има много много повече ужасни тайни.

    Коментиран от #3

  • 3 Шъ извиняваш колега

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    Най - порочните градове на земята са Библейските Содом и Гомор!!

    Коментиран от #4

  • 4 куку руку ку

    19 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шъ извиняваш колега":

    Да, затова са и унищожени. А както научаваме и тук, същата участ постига и Порт Роял. А после кажи, че Бог не наказва разврата. Да му мислят градовете, където процъфтяват лгбт...

    Коментиран от #7

  • 5 бате Роско

    25 2 Отговор
    най-порочен си е нашият Студентски град
  • 6 Вдигнете Знамената Високо

    15 0 Отговор
    Порт Роял- републиката на пиратите със строга йерархия и социален порядък и живот! Интересно е, че пиратите са отчислявали "за пенсиониране" и данък вдовица! Тоест, ако съпругът пират загине в битка, републиката е плащала вдовишка пенсия на съпругата му и децата му, до навършване на пълнолетието им
  • 7 баба

    6 2 Отговор

    До коментар #4 от "куку руку ку":

    Пресоли манджата. Градът потъва заради "втечняване" на почвата.Това е втората статия за деня, преписана от образователните телевизии.
  • 8 Marychka

    2 3 Отговор
    А СЕГА С ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ И С НАТО
    НЯМАМЕ МОРАЛ
    ЗАРАДИ ПРОСТИТУЦИЯТА
    ОСОБЕНО В ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ
    И ТУК В БЪЛГАРИЯ И НАВСЯКЪДЕ КЪДЕТО СА
    НАТО И ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ!
  • 9 Бургазлия

    10 0 Отговор
    Авторката не е ли чувала за Слънчака ?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Усмивката

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Бургазлия":

    А за НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ?
  • 12 Running Wild

    1 1 Отговор
    Port Royal, яко Хеви метъл копиуе, яко Headbanger's boll!

    Коментиран от #13

  • 13 Stoich

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Running Wild":

    Яка банда! Върна ме в младежките години.
  • 14 Геле

    0 0 Отговор
    Абе пред нашия Студентски град всичко бледнее...