Last news in Fakti

28 Март, 2012 10:07 1 450 0

Котаракът на Дмитрий Медведев избяга

  • дмитрий медведев-
  • котка-
  • дорофей

Цялата полиция в елитното подмосковско предградие Горки е вдигната на крака. Доброволци от ранни зори до мрак обикалят района в търсене на беглеца. За по-бързото му намиране по електрическите стълбове и на обществени места са разлепени съобщения за издирвания Дорофей.

Той не е престъпник, избягал от дългата ръка на правосъдието, а котаракът на президентското семейство Медведеви, съобщават руските медии.

Котаракът Дорофей (Божи дар) от породата „сибирска котка“

изчезнал преди няколко дни от резиденция Горки. Президентът Дмитрий Медведев попитал сътрудниците си дали са го виждали и оттам се завъртяла операцията по неговото издирване, в което били включени всички служители на местната полиция.

От президентството отказват коментар по случая. Председателят на руското дружество „Велик ловец“ фелинолог Ирина Илминская изключва възможността Дорофей да се отзовал на зова на природата за продължение на рода. Какво ще прави през март навън? Та той е седем годишен и е кастриран, разкрива Ирина Илминская. Според нея Дорофей е бил изплашен и се крие някъде в района. Дмитрий Медведев трябва рано сутрин да излезе и да го повика. Чувайки гласа на господаря си Дорофей ще се успокои и ще се покаже, съветва известната фелиноложка.

Според нея котаракът на президента има добри шансове за оцеляване.

Той е открит от съпругата на руския държавен глава – Светлана Медведева в приют за изоставени и бездомни домашни любимци. Оттогава живее като нормален местен московски мъжкар. В. „Московский комсомолец“ дори припомня, че по време на един от любовните си периоди Дорофей се бие за „ловната си територия“ дори с котарака на първия и последния президент на СССР Михаил Горбачов.

За съжаление Дорофей е ступан в тази схватка. Дмитрий Медведев неотлъчно се грижи за неговото възстановяване през следващите седмици и да не играят в бъдеще хормоните го кастрира. Според руските таблоиди Дорофей дълго не може да прости това решение на Медведев и при всеки удобен повод му отмъщава.

Котаракът „влиза в светлините на прожекторите“ в началото на президентския мандат на своя стопанин през 2008 г.. Руските медии тогава обширно отразиха новината, че Дмитрий Медведев има за домашен любимец – котка.

Вярно месеци по-късно той реши да продължи традицията на своя предшественик – Владимир Путин и за няколко месеца Медведев се сдобива с четири кучета.

 

Породата е създадена в Русия през XI в. от преселници от Европейската част на Русия,

установили се в Сибир, които носели със себе си освен покъщнината си и домашните си котки. Попадайки в суровите сибирски условия, влязъл в действие закона за естествения подбор. За да оцелеят от сибирските мразове, котките е трябвало да имат гъсто подкосмие и обилна космена покривка.

Така природата е надарила сибирските котки с дълга, остра на пипане и притежаваща водооттласкващи свойства космена покривка, както и с космени снопчета по ушите, предпазващи краищата им от замръзване. А за да може да ходи по дълбокия сняг, е било необходимо да има едри, мощни и овални лапи с гъсти косъмчета между пръстите.

Сибирските котки са цитирани в трудовете на известния зоолог А. Брем, както и от някои други по-стари автори. В днешно време селекцията на породата се води старателно и се контролира от фелиноложката асоциация на Русия.

Стандартът с приет и утвърден от нея през 1987 г., заедно със селекционна програма за стабилизиране на породата. През 1992 г. породата е призната от всички международни организации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА