Last news in Fakti

8 Юли, 2019 18:14 2 838 12

7 морални правила са общи за всички култури

  • прилики-
  • разлики-
  • морал-
  • морални правила-
  • народи-
  • общества

Мащабно изследване разкрива, че културните прилики са повече от разликите в отделните общества

7 морални правила са общи за всички култури - 1
Снимки: shutterstock

На пръв поглед човешката цивилизация е изградена върху непрестанни конфликти, повечето от които възникват вследствие на сблъсъци на противопоставящи се култури.

Едно неотдавнашно проучване обаче, открива поразително и оптимистично доказателство за напълно обратното.

Всички култури всъщност са обвързани от общ морален кодекс със седем правила на поведение.

На базата на задълбочен анализ на над 600 документа от 60 общества по света — най-голямата извадка в тази област на изследване — авторите на изследването, публикувано в Current Anthropology, твърдят, че има много повече неща, които ни обединяват, отколкото такива, които ни разделят, по отношение на моралните ценности.

"Всички по света имат общ морален кодекс. Всички са съгласни, че сътрудничеството, работата за общото благо е правилното нещо, което трябва да се върши", заяви антропологът Оливър Скот Къри от Оксфордския университет.

Преглеждайки базата данни за изследванията на междукултурните разлики, наречена „Архив на човешките отношения“ (Human Relations Area Files — HRAF, хоствана от Йейлския университет), Къри и колегите му се опитват да изследват теорията, че моралът еволюира в човешките култури в посока към насърчаване на сътрудничеството.

Тези кооперативни поведения и правила, съставящи предлаганият универсален морален кодекс, са следните:

1. Да се помага на семейството,

2. Да се помага на групата,

3. Да се отвръща с взаимност (реципрочност),

4. Да сме смели, храбри,

5. Да се съобразяваме с висшестоящите (уважение),

6. Да се поделят спорни ресурси (справедливост),

7. Да се зачита предишното владение (права на собственост).

В своя анализ екипът установява, че тези седем правила са считани неизменно за добри и морални в различните изследвани култури.

Също така, по-голямата част от тях са наблюдавани в повечето култури и с еднаква честота в различните региони на света.

"Според нашите заключения, тези седем кооперативни поведения са правдоподобни кандидати за универсални морални правила", пишат авторите в своята статия, които допълват, че “върху тях може да стъпи една единна теория на морала, каквато антропологията досега нямаше".

От 962 наблюдения на тези принципи, екипът открива само едно изключение в племето Чуук в Микронезия: „да се открадне открито от другите е възхитително, тъй като показва доминирането на човека и показва, че той не се плаши от агресивните сили на другите", отбелязват изследователите, но откриват, че тази войнствена черта е форма на една от кооперативните ценности (храброст).

Универсалният кодекс означава също, че поведението, противопоставящо се на сътрудничество, се счита за лошо — пренебрегване на рода, предателството на групата, паразитно поведение (липса на реципрочност), страхливост, неуважение, несправедливост и кражба.

Не всяко общество цени или дава приоритет на тези социални норми по един и същи начин, но фактът, че са универсално считани за положителни и се наблюдават в толкова много различни общества, е в подкрепа на това, което е известно в етиката като морален универсализъм, за сметка на противоположния възглед, наречен морален релативизъм.

"Дебатът между моралните универсалисти и моралните релативисти продължава векове наред, но сега вече имаме някои отговори. Хората навсякъде са изправени пред сходен набор от социални проблеми и използват сходен набор от морални правила, за да ги разрешат", отбелязва Къри.

В този понякога разединен и конфликтен свят е полезно и вдъхновяващо да знаем и да помним това, което ни обединява, а не това, което ни разделя.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 3 Отговор
    Болезнено глупава статия! Такова нещо може да напише юдеин (мюсюлманин), но нито един, познаващ етиката на Платон, Конфуций, Буда или Христос, няма да е толкова елементарен!

    Коментиран от #3, #4

  • 2 не е така

    3 1 Отговор
    Аааа не е баш така, има и други племена които обичат да крадат, не е само Чуук в Микронезия мда ха ха и сащо го намират за възхитетелно !!!

    Коментиран от #12

  • 3 Bahti

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Спокойно! Никой не знае какво е Етика. И са натам Морал и Путнта мара. Край.
  • 4 Електрошок

    0 2 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Платон с одата за мъжката любов и Христос с ризата и бузите!?!?

    Коментиран от #5

  • 5 Иванов

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Електрошок":

    Платоническата любов не е хомо, кой знае кой порно сайт си чел. За двете ризи, есеите са били братска общност и са споделяли храна, пари, подслон, инструментите си за работа и всичко без жените си. Това за бузите няма да ти го обяснявам. Ако някой път намериш мъжество и приемеш удара без да отговориш и сам ще изживееш промяната във всичко и ще разбереш Кой е Месията!

    Коментиран от #6

  • 6 Електрошок

    2 4 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Не мисля да споря с теб.Ти си ми ясен!Преди да даваш акъл прочети Пирът на Платон-има го в гимназиалните учебници,като част от джендър идеологията!И накрая-ролята ти на проповедник е също толкова комична колкото и ролята на мъж.Имаш сериозни проблеми,а и си проблем за тези около теб!

    Коментиран от #8

  • 7 опитайте пак

    3 0 Отговор
    1,Я питайте мутрите, колко съседни терени заграбиха напълно или частично.//2.Сегашното възпитание на децата ги прави егоисти, защото винаги става на тяхното и те не се съобразяват с никого (за разлика от законите на джунглата)
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ай де бе

    2 0 Отговор
    Всичките са в ущърб на евроатлантическите ценности!
  • 10 Лора

    2 0 Отговор
    8 точка,,Стари жени, да помагат на закъсали младежи в нужда,,..!
  • 11 Българин от 1993

    0 0 Отговор
    Тези, които имат изградена култура - оригинална, цялостна, правилна и нормална, всъщност не са достойни да се месят в друга култура!
    Някои народи имат свой оригинал, а други всъщност нямат свой оригинал.
    Копирането и съвкупността от различни култури, това не е редно да бъде изградена и достойна култура на нечии изгубени през вековете народи.
  • 12 Грозната истина

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "не е така":

    ''Разни племена'' много добре посмяха да ограбят едно загубено, сломено, преизтрадало и безпомощно племе, на което родината му всъщност е слугиня и е като къща с РАЗГРАДЕН ДВОР!
    Браво за стореното!
    Чудно обаче е това - кое племе може да се чувства добре във всички гледни точки, ако е със същата сполетена история, като онова на бившата му БОГИНЯ ТАНГРА...