Съвсем спокойно може да се каже, че картофите са една от най-разпространените храни по света. Тяхната история в Европа идва още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г. Първите европейски писмени свидетелства за картофите идват през 1537 г. от испанския завоевател Кастелянос. След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно започва да се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.
По време на войните картофът се оказва полезен. Зърнените храни биха могли да бъдат изгорени и запасите от тях – конфискувани от преминаващите армии, но картофите са под земята и не ставали жертва на военно заграбване. Това довело до масовото им използване от селяните.
Днес картофите се появяват на трапезата ни все по често. Въпреки това експертите казват, че картофите и особено пържените са доста трудно за храносмилане ястие. А яденето на пържени картофи с някои храни е напълно вредно за тялото.
Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак.
От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което още повече затруднява храносмилателната система. Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи заедно със следните хранителни продукти:
Домати. Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да затрудните и да забавите сериозно храносмилането си.
Алкохолът. Пържени картофи заедно с алкохол е двойна тежест върху бъбреците. Тази комбинация кара тялото да задържа повече течности, от една страна заради пържената и солена храна, от друга - заради естеството на алкохола, което пък дехидратира организма.
Хляб. В компания с пържени картофи, хлябът ще „възнагради” тялото ви с твърде голяма порция от концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.
Месо. Някои диетолози смятат, че комбинацията от пържени картофи и месо в твърде тежка за стомаха и е трудносмилаема поради огромното количество мазнини, които се съдържат в двата продукта. Ако все пак обичате да комбинирате пържените картофи с пържола или кюфтета например, специалистите препоръчват да не ги ядете повече от един път в седмицата.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 ДемеК
Коментиран от #6
14:39 15.08.2019
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Тодоров
Коментиран от #11
14:50 15.08.2019
4 JustForFun
14:55 15.08.2019
5 Цецо
14:58 15.08.2019
6 УЖАС
До коментар #1 от "ДемеК":
Само да те подсетя, че нашите прасенца ги унищожиха, та ако ти се яде стогодишно замразено ГМО, давай! Иначе яж и пий, каквото ти душа иска и не си разваляй рахатлъка като четеш такива неща. То и въздухът е отровен, ама дишаме все още.14:58 15.08.2019
7 007
Коментиран от #10
15:16 15.08.2019
8 NikNay
15:27 15.08.2019
9 Borislav Popov
15:44 15.08.2019
10 Речник
До коментар #7 от "007":
Тоест картоф( диалект), пробай и компир и задължително с бира. Наздраве!16:12 15.08.2019
11 Танас
До коментар #3 от "Тодоров":
Събинката от начале списуваше арно , ма от се отнесе ся ?19:17 15.08.2019
12 Голям прос
21:23 15.08.2019
13 123
09:08 16.08.2019