Last news in Fakti

15 Август, 2019 14:35 16 537 13

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

  • картофи-
  • пържени картофи-
  • вредно-
  • полезно-
  • хранене-
  • храна

Консумирането на пържени картофи заедно с тези храни може да бъде вредно за организма

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта - 1

Съвсем спокойно може да се каже, че картофите са една от най-разпространените храни по света. Тяхната история в Европа идва още от времето на Испанското завоюване на Инкската империя от Франсиско Писаро през 1521 – 1523 г. Първите европейски писмени свидетелства за картофите идват през 1537 г. от испанския завоевател Кастелянос. След като картофът е пренесен в Испания, той постепенно започва да се разпространява в Европа. Първоначално на храната е гледано с недоверие и е смятана за нездравословна и дори нехристиянска. Това предотвратява широкото ѝ приемане за определен период, въпреки че после започват да я рекламират като лечебна.

По време на войните картофът се оказва полезен. Зърнените храни биха могли да бъдат изгорени и запасите от тях – конфискувани от преминаващите армии, но картофите са под земята и не ставали жертва на военно заграбване. Това довело до масовото им използване от селяните.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Днес картофите се появяват на трапезата ни все по често. Въпреки това експертите казват, че картофите и особено пържените са доста трудно за храносмилане ястие. А яденето на пържени картофи с някои храни е напълно вредно за тялото.

Специалистите от Агенцията за стандарти за безопасност на храните (FSA) на Обединеното кралство посочват, че картофите трябва да се пържат, докато не се образува златна, а не кафява кора, за да се избегне консумацията на акриламид, който се образува в пържени храни. Експериментите върху животни показват, че акриламид уврежда ДНК и провокира развитието на рак.

От своя страна диетолозите отбелязват, че пържените картофи съдържат големи количества въглехидрати и мазнини, което още повече затруднява храносмилателната система. Според експерти, вредно е да се ядат пържени картофи заедно със следните хранителни продукти:

Домати. Трябва да се помни: нишестето не се комбинира с кисели храни, защото те пречат на неговото усвояване. Ако ядете картофи с домати, можете да затрудните и да забавите сериозно храносмилането си.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Алкохолът. Пържени картофи заедно с алкохол е двойна тежест върху бъбреците. Тази комбинация кара тялото да задържа повече течности, от една страна заради пържената и солена храна, от друга - заради естеството на алкохола, което пък дехидратира организма.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта

Хляб. В компания с пържени картофи, хлябът ще „възнагради” тялото ви с твърде голяма порция от концентрирано нишесте. За храносмилането му ще трябва да се увеличи секрецията на киселина в стомаха ви, която може да увреди мукозната му мембрана.

Месо. Някои диетолози смятат, че комбинацията от пържени картофи и месо в твърде тежка за стомаха и е трудносмилаема поради огромното количество мазнини, които се съдържат в двата продукта. Ако все пак обичате да комбинирате пържените картофи с пържола или кюфтета например, специалистите препоръчват да не ги ядете повече от един път в седмицата.

Не яжте пържени картофи заедно с тези 4 продукта


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ДемеК

    32 4 Отговор
    Изхвърли картофите и слагай пържолите.

    Коментиран от #6

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Тодоров

    28 3 Отговор
    Тази статия за кой пореден път я публикувате ? Пълна безмислица. Пържени картофи без бира - глупости. Авторката случайно да не е веган ?

    Коментиран от #11

  • 4 JustForFun

    19 0 Отговор
    Просто да бяхте написали да не ям картофите с нищо друго, нямаше нужда от тия безмислени фермани.
  • 5 Цецо

    12 0 Отговор
    Тази статия е пълна глупост... откъде ги намират такива, не знам?!?
  • 6 УЖАС

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "ДемеК":

    Само да те подсетя, че нашите прасенца ги унищожиха, та ако ти се яде стогодишно замразено ГМО, давай! Иначе яж и пий, каквото ти душа иска и не си разваляй рахатлъка като четеш такива неща. То и въздухът е отровен, ама дишаме все още.
  • 7 007

    13 2 Отговор
    :) Вчера ядох пържен бaрабой и обърнах 4-5 халби бира и ми е сyпер...

    Коментиран от #10

  • 8 NikNay

    5 1 Отговор
    Отново статията от рубриката "Никому ненужна информация" във Факти.бг . . . .
  • 9 Borislav Popov

    4 2 Отговор
    А пък аз и поповото прасе , постоянно ровим за картофи .
  • 10 Речник

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "007":

    Тоест картоф( диалект), пробай и компир и задължително с бира. Наздраве!
  • 11 Танас

    3 1 Отговор

    До коментар #3 от "Тодоров":

    Събинката от начале списуваше арно , ма от се отнесе ся ?
  • 12 Голям прос

    0 1 Отговор
    И бирата. Кат има месо и бира, за кво ни са картофи?
  • 13 123

    0 0 Отговор
    Аз ям разделно, първо пържолите после картофите