22 498 14

Рецепта на деня: Хрупкави мекици с кисело мляко

Идеалната закуска за неделя сутрин

Какво по-хубаво на закуска в някоя неделна сутрин от купчина хрупкави мекички? Zajenata.bg предлага рецепта за мекици с кисело мляко, която е лесна, а резултатът е невероятно пухкави и много вкусни мекички . Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:

200 мл кисело мляко

1 яйце

100 гр. захар

400 гр. брашно

1/3 ч.л. сол

1 ч.л. бакпулвер

0,5 гр. ванилия

Начин на приготвяне:

Добавете бакпулвера към брашното и ги пресейте заедно в дълбока купа (в нея ще месите тестото).

В отделен дълбок съд разбийте едно яйце.

В друга купа внимателно смесете захарта с ванилията.

Изсипете захарта в яйцето, добавете сол и излейте киселото мляко (можете да използвате мляко с всякаква масленост). Разбъркайте до гладка смес.

Изсипете брашното в купата с яйчната смес и омесете тесто.

Прехвърлете тестото на масата, поръсена с брашно (омесете малко брашното в тестото, ако е необходимо, но не много). Готовото тесто трябва да бъде меко и леко лепнещо по ръцете.

Оформете топка от тестото, поставете го в плик или фолио и го оставете в хладилника за 30 минути.

Половин час по-късно извадете тестото от хладилника, поръсете с брашно, разточете го на правоъгълен или квадратен слой с дебелина 1 сантиметър.

Нарежете слоя на ленти с ширина 3 сантиметра и дължина 6 сантиметра.

В средата на лентата направете разрез, обърнете тестото през него, като леко го усучете.

В тиган или тенджера с дебело дъно изсипете повечко олио (трябва мекиците да плуват в него) и го загрейте добре.

Изпържете мекиците в продължение на около една минута от всяка страна, докато станат леко червени.

Извадете мекиците върху хартиена кърпа или салфетка, така че излишната мазнина да се попие.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 53 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Лора, внимавай...!!!!

    7 7 Отговор
    Пържено не ям вече, боли ме стомахчето....!

    Коментиран от #4, #9

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор

  • 6 Мдааа

    17 3 Отговор
    Госчоджа. Азсамо да попитам - Какво кисело мляко като тъй наречените млекопреработващи заводи още преди 22 години си продадоха изкупващите млекоцистерни. Както казва един приятел който работи в такъв комбинат - - Какво не влиза никога в млекопреработващ завод : - Мляко. - А какво най често влиза там, всеки ден : - Влакови композиции с растително масло. Та да Ви е сладко "киселото ляко".

    Коментиран от #14


  • 7 Този коментар е премахнат от модератор

  • 8 Алфа Ромео

    1 0 Отговор
    Мале как ми се ядат, а пък гастрит имам, скоро ша рискувам май, въоражен с хапчета...
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор

  • 13 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    ВЕНЧЕ ЩЕ ТИ ГИ ПРАВЯ ВСЯКА СУТРИН САМО ДА СЕ БУДИШ ДО МЕНЕ
  • 14 Адониа

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мдааа":

    Аз купувам домашно прясно мляко, което сама си подквасвам! Не е сложно, не е трудно и е вкусно. Относно мекиците, сега тестото отлежава в хладилника.

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.