Вегетарианските ястия са трудна работа. Особено зеленината, която не се съчетава добре с други зеленчуци. Например копривата може да понесе компанията на едни моркови, но спанакът е ревнив и не обича друг да му стои в тавата. Ако не искате да се изложите, доверете се на рецептата по-долу:
Необходими продукти:
Половин килограм (или повече) пресен спанак
Една чаена чаша ориз
Една глава лук
Орехи
Яйца (по едно на човек)
Сол, зехтин, черен пипер
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука и го запържете заедно с ориза в малко зехтин. Залейте ги с две чаши топла вода, посолете и оставете да къкрят на тих огън.
През това време почистете спанака от дръжките и дебелите жилки, измийте го добре и го нарежете.
Сложете тенджера с подсолена вода да заври и сипете вътре една-две лъжици лимонов сок. Като заври водата, бланширайте спанака за минута и после веднага го прехвърлете (например с гевгир) в ледено студена вода да го шокирате. Така ще запази повече от зеления си цвят.
Накълцайте орехите на ситно, добавете ги към полу-сварения ориз и сипете вътре и спанака. Разбъркайте добре, добавете още една чаша вода и прехвърлете в подходяща тавичка. Подправете отгоре с черен пипер. С помощта на черпак оформете кладенчета по повърхността и чупнете яйцата вътре. Така няма да се разтекат навсякъде из тавата и ще си останат по места.
Запечете в силна фурна – 200 градуса – докато се запекат яйцата, а водата се поеме от ориза. Ако след запичането на яйцата има още вода – оставете настрани докато дойде време за сервиране, ориза ще я поеме.
Много добре върви поднесено с няколко лъжици кисело мляко.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Артист
Вени от другите ти "статии" оставам с впечатлението че предпочиташ яйцата да са повече.
16:32 28.08.2019