Last news in Fakti

5 Април, 2024 10:05 919 2

Рецепта на деня: Сом на фурна със заливка

  • сом-
  • риба-
  • на фурна-
  • какво да сготвя

Майсторско ястие, с което да блеснете пред гостите

Рецепта на деня: Сом на фурна със заливка - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

  • около 1.5 кг сом;
  • 5 с.л. олио;
  • 1 връзка магданоз;
  • 5 с.л. препечено брашно;
  • 1 глава чесън;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 1 лимон;
  • 3 бр. жълтъци;
  • 1.5 ч ч. бяло вино;
  • сол.

Начин на приготвяне:

Почистваме рибата, измиваме я, отцеждаме и режем на парчета. Посоляваме, поръсваме с черен пипер и намазваме с олио и нареждаме в тава.

Заливаме с виното, покриваме и държим на студено 2 часа. През това време обръщаме рибата от двете страни.

Намазваме с олио глинен гювеч и поръсваме с препеченото брашно. Овалваме рибените парчета в брашното и ги редим в съда. Върху всяко парче поливаме с олио и виното в което сме държали рибата. Печем в силна фурна.

В купа разбиваме жълтъците, разреждаме със соса от гювеча, прибавяме ситно нарязания магданоз и сока от изцедения лимон и заливаме ястието.

Отново поставяме гювеча във фурната, печем още десетина минути.

След изваждането от фурната подправяме с пресования чесън, пише gotvach.bg.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ломския

    6 2 Отговор
    1.5кг.сом е престъпление да се готви,това си е едно жабле.
  • 2 Колко точно

    0 0 Отговор
    ....уж пуснаха сома обратно в язовир Огоста....и хоп-рецепта,,,! Вкусотийка...!