Last news in Fakti

13 Юни, 2012 10:27 1 083 0

Как да оцелеем в горещините

  • горещини-
  • жега
Как да оцелеем в горещините - 1
Снимка: БГНЕС

Най-застрашени в горещините са хората със сърдечно съдови проблеми, на които температурните аномалии влияят най-силно. Освен стреса от разликите в градусите, основен проблем е и обезводняването, посочи медикът. Препоръчително е да се пият много течности през топлите дни.

 
Това обясни доц. д-р Иво Петров, д.м. – Национален консултант по инвазивна кардиология, началник клиника "Инвазивна кардиология и Ангиология", който говори по TV 7 за опасностите от температурните амплитуди и наднорменото тегло.
 
Рязката разлика между горещото време навън и изключително студените напитки е опасна, тъй като оказва стрес върху тъканите и предразполага към заболяване, припомни д-р Петров.
 
Самолечението и самомедикацията е много голям проблем при високо кръвно налягане, затова консултацията с лекар в такива случаи е задължителна. Артериалната хипертония (повишено кръвно налягане) става все по-сериозен медицински проблем както за света, така и у нас, за това следващата седмица ще бъде посветена на борба с това болестно състояние по повод 17-ти май - Световен ден на хипертонията.
 
Д-р Иво Петров припомни колко е опасно наднорменото тегло за здравето и колко са важни физическите упражнения и правилното хранене. При хипертониците с наднормено тегло е изключително важно да го редуцират, защото контролът на хипертонията се улеснява значително, когато теглото се редуцира. Не е препоръчително в горещените да се употребява алкохол, защото той води до обезводняване.
 
България е на едно от първите места в света по смъртност от сърдечно- съдови заболявания, за това д-р Петров съветва да се внимава с обезводняването и да не се подлагаме на прекалено големи температурни разлики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА