Last news in Fakti

6 Декември, 2023 15:29 700 5

2023 г. е била най-горещата година откакто се водят записи

  • горещини-
  • горещо-
  • рекордни температури-
  • температури-
  • глобално затопляне-
  • климатични промени

Температурите през години вече поставиха редица рекорди за горещина

2023 г. е била най-горещата година откакто се водят записи - 1
Снимка: Shutterstock

2023 година се очертава да бъде най-топлата в световен мащаб от началото на измерванията в средата на XIX век, съобщи Службата за наблюдение на климатичните промени на Европейския съюз "Коперник", предаде ДПА..

Практически е невъзможно това да се промени преди края на декември, заявиха от обсерваторията. Най-топлата година досега е била 2016 г., пояснява БТА.

По-рано се предполагаше, че през 2023 г. ще бъде поставен рекорд по отношение на средната глобална температура. В средата на ноември американската агенция за климата NOAA заяви, че има 99% вероятност годината да бъде най-топлата от 1850 г. насам. Въпреки това нито една от съответните институции все още не се беше ангажирала изцяло с потвърждаването на този рекорд.

Саманта Бърджис, заместник-директор на Службата за климатични промени "Коперник" (CКПК), посочи в изявление, че няколко месеца през 2023 г. са поставили температурни рекорди за горещина, като ноември също влиза в списъка.

"През 2023 г. вече са регистрирани шест рекордни месеца и два рекордни сезона. Извънредните глобални температури през ноември, включително два дни, по-топли с повече от 2 градуса по Целзий над прединдустриалния период, означават, че 2023 г. е най-топлата година в регистрираната история", каза тя.

Във вторник годишният доклад за глобалния въглероден бюджет, публикуван на Конференцията на ООН по изменението на климата в Дубай (КОП28), показа, че глобалните емисии на въглероден диоксид от изкопаеми горива като въглища, нефт и природен газ продължават да се увеличават.

Очаква се през 2023 г. те да достигнат рекордното ниво от 36,8 милиарда тона годишно. Това е с 1,1 % повече от 2022 г. и с 1,4 % повече от 2019 г., предхождаща пандемията от коронавирус.

"Докато концентрациите на парникови газове продължават да се увеличават, не можем да очакваме резултати, различни от тези, които се наблюдават през тази година", заяви директорът на СКПК Карло Буонтемпо. "Температурата ще продължи да се повишава, както и въздействието на горещите вълни и засушаванията. Постигането на нулево нетно потребление възможно най-скоро е ефективен начин за управление на климатичните рискове."


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Име

    11 0 Отговор
    1849-та е било по-топло от 2023-та. Така съм записал аз.
  • 2 Някой

    12 0 Отговор
    Кажете го това на лондончани - вчера е било минус 6. Или пък на жителите на Сибир - минус 58. Погледнете и Мюнхен, дето толкова ни го показват през последните дни. От глобалното затопляне ще да е.
  • 3 Че ще е...

    10 2 Отговор
    Най-топлата година досега не е толкова страшно.По-страшното ще е да не се окаже най-студената година отсега нататък.
  • 4 мммда

    9 0 Отговор
    Доказа се, че соларните и ветро паркове имат не по-малко участие за температурните повишения. Солара до загрява допълнително атмосферата и относно екологията никой не мисли до каква еко катастрофа, ще доведе подмяната и депонирането на отпадъка след излизане от краткосрочната им експлоатация. Огромните ветро паркове влияят на теченият и създават объркване при миграцията на птиците, а също и аномалии при нормалната вегитация на растенията- боледуват(учените не са установили причината при експиремтите).
    Най-чистата енергия е ядрената, но американците не могат да печелят в световен мащаб от нея, заради недъгавите си реактори(много проблеми, скъпа поддръжка). Цялата тая зелена глупост, която никак не е зелена, пълни здраво джобовете на някой, та затова се раздува и рекламира толкова.
  • 5 Русенец

    0 0 Отговор
    А, енергията за подгряване на кубик вода расте с всяка година. Що така бе, Топлофикация?