Last news in Fakti

12 Януари, 2024 12:15 856 5

Световният океан бележи температурен рекорд за пета поредна година

  • световен океан-
  • затопляне-
  • рекорд-
  • климатични промени

Това установи международно проучване

Световният океан бележи температурен рекорд за пета поредна година - 1
Снимка: Shutterstock

Температурите на океаните през 2023 г. отново са подобрили рекордите, а тенденцията на затопляне ще се запази до края на този век, дори ако емисиите на парникови газове бъдат спрени, сочи ново проучване, цитирано от Синхуа.

Годишното изследване, публикувано в списание „Адвансис ин Атмосферик Сайънсис“ (Advances in Atmospheric Sciences), е проведено от многонационален екип от учени от 17 изследователски института, обхващащи Китай, САЩ, Нова Зеландия, Италия и Франция. Те установиха, че миналата година е била най-горещата в историята на световния океан за пета поредна година.

Чън Лицзин, научен ръководител на проучването и изследовател в Института по атмосферна физика към Китайската академия на науките, разясни, че затоплянето на океаните е ключов показател за количествено определяне на изменението на климата, тъй като над 90% от глобалната топлина се озовава в океаните.

Океаните също така контролират колко бързо се променя климатът на Земята. За да разберем какво се е случило или какво ще се случи с планетата, отговорите могат да бъдат намерени в океаните“, каза Чън.

В сравнение с 2022 г., предишната най-гореща година, горните 2000 метра на океаните на Земята са погълнали по-голямо количество топлина, което е „равно на изпаряването на 2,3 милиарда плувни басейна с олимпийски размери“, обясни Чън.

Това води до повишаване на температурата на водата. Според проучването средната глобална температура на морската повърхност през 2023 г. се е повишила значително - с 0,23 градуса по Целзий, в сравнение с предходната 2022 г.

Проучването изчислява и солеността на океанската вода, като открива, че в районите с висока соленост се наблюдава увеличение на солеността, докато обратното е вярно за районите с по-ниска соленост.

Моделът „Соленото става все по-солено, а безсолното - все по-безсолно“ също бележи връх за пета поредна година.

Затоплянето на океана ще доведе до намаляване на кислорода в морската вода и на способността ѝ да поглъща въглероден диоксид, което ще има тежки последици за океанския, растителния и животинския свят, се казва в проучването.

Затоплянето ще доведе и до влошаване на метеорологичните условия. Допълнителната топлина и влага, които навлизат в атмосферата, правят бурите по-силни, с по-обилни дъждове, по-силни ветрове и по-значителни наводнения.

Според учените затоплянето на океаните е необратимо явление, което ще се запази през целия този век, дори ако емисиите на парникови газове бъдат спрени.

Това поставя нови предизвикателства пред управлението на климата, като изисква не само намаляване на емисиите и увеличаване на използването на възобновяеми енергийни източници, но и по-голямо внимание към адаптирането към изменението на климата“, каза Чън.

Той призова за засилване на капацитета за мониторинг на климата и подобряване на системите за прогнозиране и ранно предупреждение, за да се предотвратят климатичните бедствия.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Име

    6 0 Отговор
    Такива статистически данни могат изключително лесно да се манипулират, според поръчаният резултат!
  • 3 До Божидара

    3 1 Отговор
    Благодаря за сведената информация. Какво означава обаче - колкото и да сме немърливи и замърсяващи, няма как да повлияем на цялата планета за период от около 100 години. Причините са основни и са в цикли на слънчевата система и планетата като цяло. Изопачаването на споменатите причини и соченето с пръст "Вие сте виновни", пълни джобовете на шепа тарикати с по 15 трилиона (15000000000000,00 $) годишно.
    Разделното ни събиране на отпадъци отива на едно място за изгаряне или изхвърляне в четвъртокласни държави. Има достъпни репортажи по темата как сме манипулирани и ограбвани. А затоплянето ще продължи каквото и да направим - не е първото и няма да е последното!
  • 4 за 30 г

    5 1 Отговор
    Не е доказано, че зтолянето е предизвикано от човешка дейност. Предполага се, че човешката дейност влияе само 2% на изменението на климата. Останалото е е лицемерие. Те не отчитат другите десетки основни фактори:

    Какво да направи човечеството и главно зелените, за да избегне изменението на климата:
    1. Да спрем протуберансите на слъцето???
    2. Да преуставим вулканичната дейност, създаваща огромно количество въглероден двуокис???
    3. Да издухаме на въглеродния двуокис (карбонов диоксид), когато няма фотосинтезата през НОЩТА. СО2 се разгражда само прз деня от разстителните видове вкл. от горите и бразилската джунгла и тайгата??
    4. Да спрем парниковия ефект, предизвикван главно от изпарението на океаните???
    5. Да изтрепем кравите, слонове, жирафи и др. защото изпускат метан 84 пъти по-опасен за природата от карбоновия диоксид. А домашите любимци??? Само по едно дете или без него, заради въглеродния отпечатък
    6. Да спрем изменението на ъгъла на оста на Земята по отношение на слънцето???
    7. Да спрем намаляването на магнитното поле на земят???
    8. Да спрем 11 годишното циклично влияние на пръстените на Сатурнна климата ни???
    9. Да спрем движението на Слънчевата система и на галактика Млечен път във вътрешността на Вселената???
    10. Да разрушим HAARP и да спрем войните (това вече може би е е реално)!!!

    Забележка: През 2013 година О-бам-а заяви, че през 2017 година световният океан ще се повиши с 7 фийта (2.1 метра). Още чакаме. Но неотдавна той куп
  • 5 Читател

    0 0 Отговор
    Световния океан?! Като в оная статистика, дето ВСИЧКИ ядат свинско със зеле ...