Last news in Fakti

16 Март, 2024 12:12 942 11

С размерите на топче за пинг-понг: Австралийци отгледаха най-голямата боровинка в света (ВИДЕО)

  • боровинка-
  • рекорд-
  • австралия

Тя е с диаметър почти 4 см и тежи 20,4 г - около 10 пъти повече от средната боровинка

С размерите на топче за пинг-понг: Австралийци отгледаха най-голямата боровинка в света (ВИДЕО) - 1
Илюстративна снимка: Shutterstock

Австралийска ферма подобри рекорда за най-голяма боровинка в света, като отгледа плод с размерите на топче за пинг-понг, предаде Би Би Си.

През ноември боровинката е откъсната и оттогава прибрана във фризер. Тя е с диаметър почти 4 см и тежи 20,4 г - около 10 пъти повече от средната боровинка.

Преди това титлата се държеше от плод с тегло 16,2 г, отгледан в Западна Австралия.

Боровинката е от нов сорт, разработен, за да отговори на изискванията на потребителите за по-големи плодове. Главният специалист по градинарство Брад Хокинг каза, че видът Eterna обикновено дава огромни плодове, но неотдавнашните благоприятни условия на отглеждане са предизвикали обилна реколта в тяхната ферма в северната част на Нов Южен Уелс.

Екипът му е забелязал няколко обещаващи плода по храстите, но е бил шокиран, когато ги претеглили. „Едва когато ги поставихме на кантара, разбрахме какво сме създали“, каза Хокинг.

Тази седмица плодът беше сертифициран от Световните рекорди на Гинес като най-тежкия, документиран някога.

Какъв е вкусът на боровинка, която е поставила световен рекорд? Г-н Хокинг се смее и казва, че не знае. Макар и изкусен, екипът му решил да не изяжда плода. В момента производителите обмислят какво да правят с огромната боровинка.

„Има няколко идеи - можем да направим отливка от смола за спомен, която да окачим на стената, или нещо подобно“, споделиха от австралийския екип.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГМО

    6 3 Отговор
    Хапе ли?
  • 2 айлайклолипоп

    2 1 Отговор
    Ще направят домати по 1 килограм единия.

    Коментиран от #4

  • 3 Идън

    8 1 Отговор
    Екипът е бил изкуШен- не изкуСен. Изкусен и изкушен са различни неща- изкушение и изкусност.
  • 4 Хистори ченъл

    8 6 Отговор

    До коментар #2 от "айлайклолипоп":

    То отдавна има такива грамадни даже над килограм розови домати по нашите ширини, които ЕС много държеше да забрани. В Испания бяха успели, но един регион се пребори срешу ЕС и успяха да запазят макар и бутиково т. н. "сентенилски" домат, който си е роднина на нашите грамадански розови домати и биволски сърца. Едно време у нас имаше читави институти и ги постигаха тези неща, чрез кръстоски и упорит труд, а не ГМО разработки, ксто американските боклуци!

    Коментиран от #5, #7

  • 5 Не те знам какъв

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Хистори ченъл":

    "ченал" си но доматите и всичкия ни зеленчук беше от дългогодишна селекция на градинарите ни били номер едно в Европа, а не от бкп "институтите" пълни с неграмотни комунисти..................

    Коментиран от #9

  • 6 Рускиня

    7 2 Отговор
    Най големият селекционер е на Бибито баща му, направил говоряща тиква! 😂😝
  • 7 Не знам

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Хистори ченъл":

    доколко са български понеже все още ги отглеждат в Полша.
  • 8 БеГемот

    1 0 Отговор
    Още хора осмислили живота си!
  • 9 Хистори ченъл

    3 3 Отговор

    До коментар #5 от "Не те знам какъв":

    Не ви знам вие, какъв точно "демократичен" ГМО продукт сте или рожба на жълтопаветналюбов, но един от едновремешните "неграмотни" комунисти е по-грамотен от десет днешни "харвардци",.... АЛАНГРО!

    Коментиран от #10

  • 10 Мдаааа

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Хистори ченъл":

    тошо правешки–свинЯр, цола драгойчева и тя като теб комунистическа к... Няма смисъл да ти ги изреждам всички червени петолъчки............ А "харвардците" са все дс и бкп отрочета..............
  • 11 Взех

    1 0 Отговор
    един готов храст от едър сорт в Германия. Плодът стана голям близо 1 сантиметър. Но вкусът беше на слива. Не си заслужава според мен.