Last news in Fakti

16 Ноември, 2019 21:20 22 614 11

Хилядолетна рецепта прави организма ни като нов

  • смокиня-
  • полезно-
  • здраве-
  • сушени смокини-
  • рецепта-
  • плод-
  • хилядолетна рецепта

Сушените смокини могат многократно да увеличат енергията на тялото

Хилядолетна рецепта прави организма ни като нов - 1
Снимки: shutterstock

Здравословните ползи на смокините са многобройни. Още от древността тези плодове се използват освен за ядене и за лечение, заради разнообразието от витамини и минерали, които съдържат.

Те са и отличен източник на енергия, заради голямото количество прости и бързо разградими захари в тях.

В смокините се съдържат завидни количества омега-3 и омега-6 мастни киселини, които подобряват сърдечносъдовото здраве.

За съжаление пресните плодове са нетрайни, което е и причината, повече от 85% от предлаганите на световния пазар смокини да са сушени.

И тук се крие една от тайните на смокините - при процеса на сушене те губят само водното си съдържание, а останалите полезни вещества в тях стават по-концентрирани.

Хилядолетна рецепта прави организма ни като нов
Снимки: shutterstock

Смокините са едни от растенията, изключително богати на минерални съединения. Според изследване, проведено от Министерството на земеделието на САЩ, сушените смокини са сред плодовете най-богати на фибри, манган, магнезий, калий, калций и витамин К, като всички те са в оптимални количества за човешките нужди.

Поради високото си съдържание на полифеноли и флавоноиди, като рутозид, галова, хлорогенна и сирингова киселини, сушените смокини са сред най-мощните антиоксиданти.

Разтворимите фибри пък допринасят за по-бързо засищане на глада и поддържат в здравословни норми кръвната захар и холестерола, докато неразтворимите подпомагат и регулират храносмилането.

Калият в плодовете поддържа телесния баланс на течности и електролити – свойство от изключителна важност за нормалната функция на нервите и сърдечната мускулатура.

Сушените смокини съдържат огромно количество съединителна тъкан, а това запазва усещането за насищане за дълго време и подобрява работата на стомашно-чревния тракт.

Богати са на полезни вещества, като калий, магнезий, желязо, калций и витамини от групата В. А високото съдържание на пектин в смокините повишава тяхната ефективност по отношение на заздравяване на съединителни тъкани и особено при травми на ставите и костите.

Освен всичко друго те съществено увеличават антиоксидантната активност на кръвната плазма, а веществото рутин укрепва стените на капилярите и спомага за по-активното усвояване на витамин С.

И не на последно място, сушените смокини са отлично слабително средство. Ежедневната употреба на смокини понижава риска от сърдечносъдови заболявания. Помага на храносмилането, полезно е за сваляне на килограми и изкарването на токсини от организма.

И макар до тук да стана ясно, че независимо в какъв вид ги консумираме, винаги са полезни, вижте тази старинна рецепта, която се прилага от хилядолетия за оздравяване на организма и засилване на физическите и умствени способности, както и за лечение на много заболявания се приготвя само от 20 броя плодчета сушени смокини и зехтин.

Начин на приготвяне:
Разрежете наполовина всяко плодче и ги наредете в буркан. След това ги залейте със зехтин 1 см над нивото им. Така приготвената смес се оставя в хладилник за 40 дни.

Начин на приемане:
Употребява се по половин смокиня и 1 чаена лъжичка от зехтина, в който са престояли плодовете. Ще усетите лечебното действие на това вкусно лекарство още в началото. Можете 2-3 пъти годишно да си провеждате такова лечение.

Хилядолетна рецепта прави организма ни като нов
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Хасан

    10 18 Отговор
    Искам да попитам следното. Вчера видях синът ми да си бърка с пръст. Това нормално ли е за тийнейджър и има ли почва за притеснения.

    Коментиран от #4, #6, #9

  • 3 СвръхАз

    42 2 Отговор
    Няма страшно.. Просто подражава на баща си..
  • 4 Дктор Тошков

    14 0 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Не, не е нормално, а и има почва за притеснения. За щастие абаче горепосочената хилядолетна рецепта доказано ще реши проблема.Успех.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 007

    11 1 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Така ша е, като го не щът мумичеата ,ша са пръстосва 👦🧜🤺👀💣
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баю

    0 4 Отговор
    На смокините семе мн ата са много опасни, така че внимавайте!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 bongobongo

    5 0 Отговор
    По-вероятно е на склад да залежават голямо количество сушени смокини
  • 11 вагабунга

    6 0 Отговор
    яжте мухлясалите смокини, които ви пробутват нашите бизнесменчета.