Оризовите хапки Аранчини навлизат в италианската кухня през 10-ти век в Сицилия. В превод от италиански аранчини означава малки портокали. Всъщност това са малки оризови топчета, оваляни в галета и изпържени на маслена баня. В центъра на всяко оризово топче може да има моцарела, грах или сос с месо.
Аранчини се приготвят от ориз за ризото, като арборио е най-подходящият сорт. С плънката можете да експериментирате. Прясно приготвен доматен сос е чудесно допълнение към всяка порция аранчини. Ето и рецептата от rozali.com:
Необходими продукти:
1 1/2 ч.ч. ориз арборио (подходящ е за ризото)
2 с.л. зехтин
6 с.л. масло
1/2 глава лук, нарязан на много ситно
1/2 ч.ч. бяло вино
4 ч.ч. пилешки бульон
60 гр. настърган пармезан
2 яйца
1 връзка босилек
3/4 ч.ч. галета + още за овалване на аранчините
125 гр. моцарела
олио за пържене на аранчините
Начин на приготвяне:
Включете котлона на средна степен и сложете зехтина и 2 с.л. от маслото. Добавете лука и гответе около 8-10 минути, докато омекне. Добавете и ориза, като периодично разбърквате за 3-4 минути.
Сипете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.
Преминавате към същинската част на приготвяне на ризотото - започнете да добавяте по черпак бульон към ориза, като периодично разбърквате. След като видите, че течността се абсорбира, добавяте нов черпак от бульона и така, докато го изхабите.
Важно е да разбърквате бавно, но много добре ризотото. Също така е задължително бульонът да е горещ, за да не спира процесът на готвене.
След около 20 минути ризотото ще е готово - трябва да е ал денте - меко отвън, но съвсем леко твърдо в сърцевината си.
Добавете останалите 4 с.л. масло и 30 гр. пармезан. Свалете от котлона и след като се охлади, е време да забъркате аранчините. Към ориза добавете 3/4 ч.ч. галета, разбитите предварително яйца и 30 гр. пармезан.
Аранчините се оформят от 2 с.л. ориз, в центъра на който слагате мъничко парченце моцарела.
Оваляйте готовите аранчини в галета и изпържете до златисто. Поднесете топли.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Johansson
10:06 22.01.2020
2 Франкенщайн и детту
10:10 22.01.2020
3 яжте си го
12:04 22.01.2020
4 Ти яж помията на мащехия
12:12 22.01.2020
5 Месара
Коментиран от #6
16:03 22.01.2020
6 dsadsa
До коментар #5 от "Месара":
И каква кухня имаме ние? :D:D18:18 22.01.2020