4 397 6

Рецепта на деня: Италиански кюфтенца Аранчини

Това са малки оризови топчета

Рецепта на деня: Италиански кюфтенца Аранчини
Снимка: Shutterstock

Оризовите хапки Аранчини навлизат в италианската кухня през 10-ти век в Сицилия. В превод от италиански аранчини означава малки портокали. Всъщност това са малки оризови топчета, оваляни в галета и изпържени на маслена баня. В центъра на всяко оризово топче може да има моцарела, грах или сос с месо.

Аранчини се приготвят от ориз за ризото, като арборио е най-подходящият сорт. С плънката можете да експериментирате. Прясно приготвен доматен сос е чудесно допълнение към всяка порция аранчини. Ето и рецептата от rozali.com:

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. ориз арборио (подходящ е за ризото)

2 с.л. зехтин

6 с.л. масло

1/2 глава лук, нарязан на много ситно

1/2 ч.ч. бяло вино

4 ч.ч. пилешки бульон

60 гр. настърган пармезан

2 яйца

1 връзка босилек

3/4 ч.ч. галета + още за овалване на аранчините

125 гр. моцарела

олио за пържене на аранчините

Начин на приготвяне:

Включете котлона на средна степен и сложете зехтина и 2 с.л. от маслото. Добавете лука и гответе около 8-10 минути, докато омекне. Добавете и ориза, като периодично разбърквате за 3-4 минути.

Сипете виното и гответе няколко минути, за да се изпари алкохолът.

Преминавате към същинската част на приготвяне на ризотото - започнете да добавяте по черпак бульон към ориза, като периодично разбърквате. След като видите, че течността се абсорбира, добавяте нов черпак от бульона и така, докато го изхабите.

Важно е да разбърквате бавно, но много добре ризотото. Също така е задължително бульонът да е горещ, за да не спира процесът на готвене.

След около 20 минути ризотото ще е готово - трябва да е ал денте - меко отвън, но съвсем леко твърдо в сърцевината си.

Добавете останалите 4 с.л. масло и 30 гр. пармезан. Свалете от котлона и след като се охлади, е време да забъркате аранчините. Към ориза добавете 3/4 ч.ч. галета, разбитите предварително яйца и 30 гр. пармезан.

Аранчините се оформят от 2 с.л. ориз, в центъра на който слагате мъничко парченце моцарела.

Оваляйте готовите аранчини в галета и изпържете до златисто. Поднесете топли.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 8 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 Johansson

    3 6 Отговор
    По добре овчи барабонки.
  • 2 Франкенщайн и детту

    6 0 Отговор
    Мезенце, екстра и винце бело от 5 лв става...!!!!
  • 3 яжте си го

    3 0 Отговор
    Ориз с галета (пшеница).
  • 4 Ти яж помията на мащехия

    3 0 Отговор
    Проз, само не разбира от това ястие...!
  • 5 Месара

    0 0 Отговор
    Тиа боклуци да си седат в италия малоумници ,цял свят завижда за кухнята ни те ми предлагат пумия

    Коментиран от #6

  • 6 dsadsa

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Месара":

    И каква кухня имаме ние? :D:D

Напиши коментар:


Публикувай
ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки.