Last news in Fakti

28 Януари, 2020 05:41 9 025 18

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

  • царево-
  • спомени-
  • социалистическо минало-
  • соц време-
  • места-
  • изчезнали

В миналото всяко едно от тези места е имало важно място в ежедневието на местните жители

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма - 1
Снимки: shutterstock

Времето лети и с годините много места се променят до неузнаваемост. Изчезват едни постройки, а на тяхно място изникват други. Но това е съвсем нормално и е част от прогреса и пътя напред.

Това са шест интересни места в Царево, които вече не съществуват, но са били важни (по някакъв начин) за жителите и гостите на града. Макар подобни статии да изглеждат така, сякаш някой тъгува по отминалото време и изпитва съжаление, че нещо е безвъзвратно загубено, всъщност, те имат за цел да припомнят как са изглеждали определени места и как те са се променили с течение на времето. В случая става дума за град Царево и неговата история.

Нон-стопът

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

Нон-стопът беше мястото, което беше отворено денонощно през цялата година, което за толкова малък град като Царево си беше истински лукс. Там освен, че се продаваха цигари, напитки и др. имаше джага и електронни игри. Сигурно доста хора ще си спомнят часовете прекарани в малката, тъмна стаичка с електронните игри, защото тогава все още нямаше компютри или игрови конзоли и това беше най-интересното място в града.

Нон-стопът се намираше точно срещу ресторант „Василико“, но преди години той, заедно с магазина и другите постройки около него, бяха премахнати за да се освободи място за построяването на нова сграда.

Дискотека „Мелодия“

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

Макар на снимката дискотека „Мелодия“ да не изглежда особено добре, тя беше доста „вървежно“ заведение. Преди време целия този район беше много оживен, защото лагерите все още функционираха, а близо до дискотеката се намираше и така наречения „триъгълник“ – кръстопът, обсипан със заведения за хранене, сергии и магазинчета.

„Триъгълникът“ се намираше зад днешния хотел Хермес и беше главен кръстопът към Попския плаж. В момента в района има черен път и няколко хотела, част от които за продан.

Дискотека „Водна пързалка“

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

Ооо да, водната пързалка беше едно от тези култови и интересни места в Царево, които дълго ще се помнят. Тя се намираше на Поския плаж и в най-добрите си години се пръскаше по шевовете. Тогава се организираха състезания по най-бързо пиене на бира, Мис Мокра фланелка и други подобни. Самата пързалка работеше и през нощта, и в определен час хората можеха да се спускат по нея. Разбира се имаше персонал, който да прецени дали желаещия да се пързаля не е прекалил с алкохола. Самата водна пързалка беше произведена в Царевския завод за пластмасови изделия, в който подобни пързалки се правеха и за други места из страната.

В момента на нейно място няма нищо, по-точно има една поляна.

Ресторант „Златна котва“

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

Ресторант „Златна котва“ беше много посещаван по време на комунизма (а и след това), може би защото се намираше точно над Централния плаж в Царево, или понеже тогава нямаше толкова много ресторанти, както днес. С течение на времето той започна да изглежда все по-зле и по-зле, и накрая се стигна до този „тунингован“ вариант с дървена барака отпред и пластмасова тента на тротоара.

В момента на това място има полянка и улица, която се вие през бившия пазар. А до полянката се издига семеен хотел Диана.

Ресторант-бар „Нестинарка“

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

Ресторант-бар „Нестинарка“ също беше много посещавано място в Царево. Както подсказва името, той се намираше на плаж Нестинарка. За разлика от всички други барове и дискотеки в околността, „Нестинарка“ беше сграда специално проектирана и построена, за да бъде ресторант-бар. В нея, подобно на дискотека „Водна пързалка“, също се организираха надпивания с бира, Мис Мокра фланелка и други подобни забавления.

Докато преди време този ресторант беше единствената масивна сграда на плаж Нестинарка, в момента там има стена от хотели и кооперации, от които вече не е възможно да се види морето. За съжаление.

Кафе-сладкарница „Детелина“

Шест места от соца в Царево, които вече ги няма

И накрая нещо по-различно от барове и дискотеки, а именно кафе-сладкарница „Детелина“. Ако сте били ученици в ОУ „Никола Вапцаров“ в периода преди 2000 година, то със сигурност сте били и клиенти на „Детелината“. Това беше кафе-закусвалня, разположена близо до училището и през големите междучасия се пълнеше с деца. Сега на нейно място има малко паркче, което е може би по-доброто решение.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    12 15 Отговор
    Всяко нещо с времето си.
  • 2 Буков

    11 52 Отговор
    Ама, че мизерия е било...

    Коментиран от #3, #13

  • 3 Никой

    78 8 Отговор

    До коментар #2 от "Буков":

    Мизерия, ама не търсиш място за паркиране по 2 часа и не носиш куфарите пеш на 2 км до хотел със съмнително обслужване. Имаше простор, а не бетон. Всяко нещо с времето си, но сега не мислят за хората, а за парите им
  • 4 Обективен

    25 60 Отговор
    Беше голяма мизерия по време на соца. Добре че свърши!

    Коментиран от #10, #14, #17

  • 5 "АКТИВЕН"

    29 3 Отговор
    Като гледам почти навсякъде е имало, Напиване с Бира и Мис мокра фанелка така че УДОБРЯВАМ, Как няма да е Убаво като има Бира ???? А фанелката като е Мокра и Катеричката е Мокра!!!! Е лошо ли е??? !!!!

    Коментиран от #12

  • 6 гост

    17 5 Отговор
    Я по добре кажи кой набор си та да разбереме твоят обективност
  • 7 Zzzzzz

    31 7 Отговор
    Народът построи България, затова и се наричаше Народна Република България, след преврата комунистите премахнаха Народа, и разграбиха България и си останахме Република България, скоро и Републиката ще премахнат

    Коментиран от #11

  • 8 Имам добри младешки спомени...!

    23 3 Отговор
    От Царево...но наистина всичко построено от времето на соца се,, разруши,, остави се на ,, бури и ветрове,, и на човешки,, крадливи,, ръце..!!!
  • 9 Стига бе

    31 4 Отговор
    Царево беше Мичурин и представляваше малко провинциално градче чието население миекаше и даваше стаички под наем.Сега не е по различно само дето мащабите са други и морето покафеня.
  • 10 Враг

    15 7 Отговор

    До коментар #4 от "Обективен":

    Леле, братле като гледам колко минуси имаш , разбирам какви плиткоумници има в този сайт !!! По соца Мичурин беше едно прашно село с три четири кръчми с меню -скара бира и алчни селяндури , дето даваха ,, стаи '' под наем. Пускаха бойлерите по два часа на ден , за икономия !
  • 11 Дано заедно с такива уроди

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Zzzzzz":

    Като тебе...!
  • 12 Да, имало е

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от ""АКТИВЕН"":

    Тебе те е нямало и добре е било
  • 13 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "Буков":

    Точно Така!Мизерия е демокрацията в България!Едно българче и три сиганета!Трагедия!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Капитана

    6 1 Отговор
    Хубави спомени от миналото,жалко за което сега са вече в забвението.
  • 16 Aldarion

    5 0 Отговор
    Прекрасно беше като Мичурин (една от най-големите селищни системи в България ), както и сега е прекрасно като Царево...със свободата и възможностите за бизнес, които има днес. И преди и сега Царево-Мичурин е едно красиво място на неутихващото никога слънчево море във все по-изоставащата откъм човешки материал България.
  • 17 Бай хой

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "Обективен":

    Е сега си имаш боклук от Нигерия? Бъди горд с титлата сметище на Африка.
  • 18 склавой

    1 0 Отговор
    А сега има Крокодил