Last news in Fakti

14 Февруари, 2024 14:28 2 405 10

4 чудати професии от миналото, които вече не съществуват

  • професия-
  • работа-
  • занаят-
  • умение-
  • изчезнали-
  • минало-
  • история

Модернизацията и технологиите премахват нуждата от тези професии

4 чудати професии от миналото, които вече не съществуват - 1
Снимка: Shutterstock

Скоростното развитие на технологичния свят и включването на изкуствен интелект във всяка област от живота ни неизбежно водят до промени в нашето ежедневие. И все по-ясно го забелязваме. Съществуват основателни опасения сред хората, че някои занятия ще станат излишни и че светът ще се промени до неузнаваемост спрямо това, към което сме свикнали.

Това съвсем не е първият път, когато човечеството изпитва подобни опасения. И те са се оказали оправдани, понеже много от професиите, които съществуват днес, са съвършено нови за света. Но дори и не подозираме за всички онези, които са изчезнали и мнозина дори не подозират, че са съществували. През различни периоди на нашата история, определени занаяти естествено са изчезвали или са претърпели драстични промени в своята същност. Тук ще ви запознаем с някои от тях, които звучат причудливо и ни карат да се замислим колко различен е бил светът само преди век.

Четири професии, които вече не съществуват:

  • Отговорник за подреждане на кегли: В началото на 20 век, боулинг залите в САЩ са разчитали на работници за подреждане на кеглите, които биват заменени от машина, изобретена през 1936 година от Готфрид Шмит. Посещавайки боулинг зала в наши дни много добре знаем колко бързо и ефективно работи машината.
  • Запалител на улични газени лампи: Тази романтична дейност изчезва с въвеждането на електрическите лампи в края на 19 век, но преди няколко века специални служители са следели за светлината по улиците и са палили газовите лампи при първите признаци на настъпващата вечер.
  • Оператор на асансьор: Необходимостта от квалифициран човек за управление на ранните версии на асансьорите изчезва с разпространението на автоматичните асансьори след Втората световна война. Работата на оператора на асансьор се е състояла в това да придружава хората до различните етажи на сградата, но днес вече имаме копчета за тази цел.
  • Професионален ловец на плъхове: Професия, търсена през 19 и 20 век за борба с бълхите и чумата в Англия, която вече не съществува поради промените в методите за контрол на вредителите. Ловците на плъхове използвали обучени животни, за да ловят вредителите като най-често това били кучета. Носят се обаче интересни градски легенди за това, че ловците на плъхове умишлено не убивали гризачите, които разпространяват коварни зарази, а ги пускали обратно на свобода, за да продължат да имат работа. Независимо дали това е вярно или не, тази професия не съществува от повече от век и няма изгледи да се завърне.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ПреДи

    13 2 Отговор
    Преди 20 години бях в Индия и смело мога да кажа, че там има професии, които не са забравени. Даже и една от цитираните: "Оператор на асансьор" - във всяка сграда имаше такъв човек, който натискаше копчето вместо теб и да ставаше дума за автоматичен асансьор, които ние всеки ден ползваме... просто там има много хора и се опитват всеки да има работа :) Имаше човек на площадата който чистеше уши с една клечка, имаше 2-3 магазинери, един работи с касовия апара, втори опакова, трети ти я подава ... социална държава :)

    Коментиран от #2

  • 2 емил

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ПреДи":

    Това кaто си видял е когато Индия е била окупирана - колония на Англия още тогава в домовете на богатите имали по няколко прислужника . Които работели не цял ден а само определени часове - както казваш да има работа за всички но получавали толкова колкото да се нахранят тъй като те са яли само -тогава - на ден един пъти бях чел прeди много години..

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    4 1 Отговор
    Днес в България има нова професия "Лобист против асансьорите". Изпълняващи длъжността са Николай и Валентин Маринкови от асансьорната асоциация. Те редовно плашат хората, че асансьорите са опасни и трябва да ги сменят с нови от тяхната фирма. И искат да се узаконят всякакви рационализации!
  • 5 един от стадото

    4 0 Отговор
    то и сега сме на път да изгубим много професии. Да погледнем себе си, тук в България. Ако почнем от училищата и стигнем до чистотата. Какво вадим на пазара на труда, нищо или почти нищо, което вади продукция и добавена стойност. С курсове за гримьори, фризьори, епильори, държава и народ не се храни. Къде отидоха леярите, стругарите, фрезистите, добрите елтехници, бобиньори, тъкачки на български платове, кофражисти строители на големи обекти, корабостроители, добри и много заварчици, закалчици, добри шлосери, монтьори, кадърни оператори на ЦПУ машини и мн др. Или остаряха, или умряха, най вече нямат нужда от тях вече. А малкото, които са останали ги кътат, защото без тях напълно сме загубени..

    Коментиран от #7

  • 6 Цеко сифоня

    3 0 Отговор
    За последната професия във Франция има сериозно търсене на кадри, особено в района на Париж.
  • 7 един от стадото

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "един от стадото":

    да допълня. Сега си заминават и миньори, елпроизводители, кравари и краварки, рибари. Ама не ония от Океански риболов, те отдавна ги няма, траулерите на скраб, а тия по морето, с набучените перки в него. Ще ядем лефер и паламуд, ама друг път.
  • 8 Тахумба

    2 0 Отговор
    "Запалител"?! Страхотен превод! Може би "запалителите" са били и подпалвачи?
  • 9 ПРИПОМНЯНЕ

    1 0 Отговор
    Ловци на цигани.
  • 10 БгТопИдиот🇧🇬

    3 1 Отговор
    Лизач на крварски ъзове (бг политикан).