Last news in Fakti

12 Април, 2024 14:32 1 330 3

Разкрасителните процедури от миналото, които стрували здравето на жените

  • минало-
  • история-
  • разкрасителни процедури-
  • здраве-
  • опасно-
  • токсични

Дамите от далечното и близко минало се подлагали на мъчителни, токсични и буквално убийствени процедури, за да поддържат красотата си

Разкрасителните процедури от миналото, които стрували здравето на жените - 1
Снимка: Shutterstock

В днешно време имаме на пръв поглед безкраен избор от най-разнообразна козметика, както и от високоспециализирани козметични процедури и дори хирургически интервенции, за да постигнем заветната красива форма. Ако днес в борбата с пъпките, стриите и целулита помагат всевъзможни терапии, уреди и специалисти, които да ни напътстват по пътя към перфектно сияйната кожа, в миналото не е било така.

Дори и в древността жените са се подлагали на различни разкрасяващи процедури, като понякога са рискували не само здравето, но и живота си.

Опасния грим в Древен Египет

Добре запазените мумии, а също и рисунки от Древен Египет ни показват, че там не само жените, но и мъжете са се гримирали. Използвали са очна линия. Един от компонентите ѝ бил смлян оловен сулфид – галенит, който е силно токсичен и предизвиква както безпричинна раздразнителност, така и психични проблеми. Използвали щедро токсичното олово, като го нанасяли на клепачите, миглите и веждите. За руж древните египтянки пък ползвали смес от глина и счукани специален вид бръмбари. Това не е изненадващо, защото и до ден днешен оцветител Е120 се получава от същите насекоми. С него се оцветяват конфитюри, сладка, напитки. Намира се също и в някои месни продукти, като луканки и колбаси, за придаване на апетитен червен цвят. А също и в съвременните козметични продукти като различни червила, ружове, сенки и боите за рисуване. Полученият по този начин кармин може да доведе до алергични реакции.

Рисковете на красотата в Римската империя

Докато древните египтяни използвали етерични масла и билки, изисканите дами от Римската империя отишли много по-далеч, като директно нанасяли токсичното олово върху цялото си лице, за да го избелят. Бялата кожа била видим признак на просперитет и богатство. Богатите жени имали дори специални робини, които да се грижат за разкрасителните им процедури.

Често лицата им били намазвани щедро с удивителни за съвременните представи смеси от животинска урина и тор, пресни яйца, сяра, оцет и други неясни съставки. Белият грим причинявал кожни раздразнения, които трябвало да бъдат прикрити с още по-плътен слой мазила.
След като успели да избелят кожата си, древните римлянки често се грижели за това бузите им да изглеждат румени. За да постигнат нежен розов оттенък, те използвали цинобър, който се произвежда от силно токсичния живак. В днешно време живачният сулфид се използва и при производството на експлозиви.

Ужасяващите традиции в Китай

В Китай по време на династията Сун стъпалата на 2-годишни момиченца от заможни семейства били чупени нарочно и след това бинтовани в специални стегнати бинтове. Целта била да се спре растежът им. Смятало се за много еротично стъпалата на зряла жена да не достигат дължина повече от 10 см.

Токсичната хубост на Европа

Сок от отровното растение беладона пък се е използвал за разширяване на зениците в ренесансова Европа. Италианските дами дори натривали скулите си с отровните плодове, за да си осигурят приток на кръв и естествена руменина. Страничните ефекти са свързани със замъглено зрение и сърцебиене. Оставяме настрана факта, че това растение е едно от най-отровните на земята и само 3 малки плодчета или 1 сдъвкано листо са достатъчни да убият възрастен. Твърди се, че точно беладона е използвана за отварата, причинила смъртта на най-известната любовна двойка – Ромео и Жулиета. В днешно време минимални количества се използват за приготвяне на лекарства.

По времето на кралица Елизабет англичанките държали да бъдат фини и слаби. Постигали тънката си талия благодарение на умишленото поглъщане на тении. Червеите в тялото намалявали усвояването на храната. Последиците били катастрофални.

И тук бледият и светъл тен се смятал за аристократичен. Изисканите дами, които не искали да мажат лицата си с отровното олово, имали друга алтернатива. Те пиели отровен арсен в смес с оцет и тебешир. Това придавало специфичен оттенък на кожата им, пише Ретро.бг.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Владетел

    1 0 Отговор
    Ще хвана на зукърбърг жена му в едни капани ще и скъсам филипинския пържолник
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пелтекът

    1 0 Отговор
    Дано ти сложат на плочата,, л....!