Last news in Fakti

12 Април, 2024 12:45 4 027 8

8 милиона работни места във Великобритания са застрашени от изкуствения интелект

  • работни места-
  • изкуствен интелект-
  • работа-
  • великобритания-
  • застрашени

Вижте коментара на футуролога доц. д-р Мариана Тодорова

8 милиона работни места във Великобритания са застрашени от изкуствения интелект  - 1
Снимка: Shutterstock

8 милиона работни места може да изчезнат във Великобритания заради изкуствения интелект. Тази новина коментира футурологът доц. д-р Мариана Тодорова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" с водещ Ива Дойчинова.

"Гардиън" публикува статия с данни на Института за изследване на публичната политика. "Тя е апел към британските политици, работодателите и синдикатите да обмислят тези цифри и да вземат мерки. За тази година 11% от работните места вече са засегнати от навлизането на изкуствения интелект, като се очаква до края на 2024 и следващата година процентите да нараснат до 57. Тук не говорим конкретно за професиите, а за задачи в тях", обясни доц. Тодорова.

Най-уязвимите групи са жените, младите хора и заетите почасово. "Едва 0,4% от разработчиците по света са жени, те не познават толкова добре изкуствения интелект. Младите хора, защото те са начинаещи експерти и вършат само механичната работа – нещо, което и изкуственият интелект прави. И почасово заетите, защото се предполага, че почасовата работа също е дейност по обработване на данни, т.е. механична, а изкуственият интелект се справя прекрасно там", обясни футурологът.

Най-застрашени са създателите на съдържание без критичен анализ и оценка като публицисти и маркетолозите. Оказва се, че ChatGPT и другите езикови модели конструират прекрасно блогове. Графичните дизайнери, анализатори и оператори на данни, програмисти, юристи за правен анализ, образни диагностици е медицината също са сред застрашените професии, допълни Мариана Тодорова.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баш Батка

    13 0 Отговор
    Работеща икономика има в Пакистан все още. Ще видим новия им премиер как ще ги завладее и ще ги превърне в колония. Нашенци да се притесняват, ягодите няма да се наберат сами!
  • 2 Кадир

    3 2 Отговор
    Да се оправят, аз ако бях работодател и можех без служители всичко щеше да е само роботи. По-евтино излиза.
  • 3 истината

    11 1 Отговор
    ИИ не е това, за което се говори
    Той си е един работещ компютър без чувства, емоции, без бъдеще.
  • 4 ЯКО БОЙ

    9 1 Отговор
    СКОРО НАВСЯКЪДЕ, КОЙТО МОЖЕ ДА ПРАВИ САМО ЕДНО НЕЩО ЩЕ ЛАПА ДЖАНКАТА.
  • 5 Соваж бейби

    6 0 Отговор
    Нямам нищо против роботите за тежка работа и ако може 24 в денонощието без уикенд.Само и само икономически държавите да се развиват, стоките да са по евтини и хората когато излизе на пенсия да не е очукан и добит от живота с много травми и болести от работата която е работил!До тук добре ама как ще изкарваме пари ?С какво се занимава човека, освен коренно да се промени всичко креативни идеи,изкуство, музика ...нещо с което робот не може да справи добре.Няма да има и жълти жилетки на протести,робота няма чувства и умора освен някоя джаджа да се счупи и подмениш. Но няма решение за заетост на хората, това е сериозен проблем
  • 6 цербер

    2 0 Отговор
    футуроложката- доц. д-р Мариана Тодорова
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    1 0 Отговор
    Докато се кефите на новите технологии, те ви поглъщат и унищожават.