На територията на съседна Турция има хиляди кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене. Цените в тях са най-различни. Но дори и на местата, където има най-много туристи, можете да намерите заведения с ниски цени, и вкусна храна.
В Истанбул на много места има заведения за хранене тип закусвални. Туристите често не ги забелязват, а понякога са учудени да ги открият около забележителности като джамията Султанахмет.
Вътре, обаче, ги очаква голямо и чисто помещение. По масите обикновено има само местни хора. Няма опашки, но масите почти винаги са запълнени. Готвачите в тях изглеждат като в обикновените ресторанти – всички със снежнобяла униформа, престилки и шапки.
Ще останете изненадани от разнообразието от ястия, които се предлагат. Много хора си купуват съдове за храна за вкъщи. Заведението има специални контейнери от фолио, които задържат топлината на храната.
Популярността на заведението сред местните хора може да означава само едно – че там е евтино и вкусно. Менюто по тези места е само на турски език. Готвачите почти никога не говорят чужди езици, но с известно постоянство ще постигнете успех. Можете да използвате преводача на телефона си, но някои неща ще си останат неразбираеми.
Мнозина твърдят, че в турската кухня няма супи. Това не е вярно. Те са първата част от менюто. Супата от леща струва само 50 евро цента, а супа с месо отива вече на 1 евро. Ако някой обича да яде супа с хляб, ще трябва да си плати още няколко цента.
Оризът в различни ястия и варианти с макаронени изделия струва между 50 и 60 евроцента. Тук има и „манти“ – турската версия на пелмени, за 1 евро за порция.
Ястията с риба стигат до 1,60 евро. Тези с риба варират от 0,90 до 1,40. Към тяхно чудесно допълнение ще бъдат салатите за около 0,75 евро.
В тази закусвалня можете да опитате традиционни ястия като долма за 0,80 евро, различни кебапи – около 1,50 евро, и кюфтета за 1,40. А порциите са огромни.
По обед ще ви бъде абсолютно невъзможно да влезете в такава закусвалня. Няма свободни маси, а опашките пред витрините са огромни. Вечер е по-възможно да се намери по някоя свободна маса. Желаещите да вечерят също са много. Ако не владеете езика, спокойно можете да посочвате с пръст на готвача.
Можете да изберете пиле жулиен, долма и макарони със сос. Тази вечеря ще ви излезе по-малко от 3 евро.
Има една особеност на тези заведения – не се предлага чай. Има вода и айран, но не и чай.
Често такъв тип ресторанти са цели вериги. В страната има много подобни заведения, които са разположени главно в големите градове на страната.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Този коментар е премахнат от модератор.
2 Този коментар е премахнат от модератор.
3 Този коментар е премахнат от модератор.
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 ЕИ ПАПУР
До коментар #4 от "Хасан Азис":
Не СИ ИНТЕРЕСЕН ЦИГАНИН ТИ НЯМАШ НИЩО ОБЩО МАНГАЛ ТЪПКоментиран от #8
14:34 04.03.2020
6 Емил
Коментиран от #12
14:36 04.03.2020
7 Лилафка - летящия холандец Франкенщайн
14:38 04.03.2020
8 Този коментар е премахнат от модератор.
9 Анонимен
Коментиран от #13, #35
14:41 04.03.2020
10 Последния софиянец
14:44 04.03.2020
11 само питам
14:47 04.03.2020
12 Кокорчо
До коментар #6 от "Емил":
Поне не е като Денис и дойче зеле само да плюе по комшиите14:50 04.03.2020
13 Хасан
До коментар #9 от "Анонимен":
Но са създали империя14:53 04.03.2020
14 Може и той да, се занимава с баби
14:56 04.03.2020
15 така така
14:59 04.03.2020
16 либерал бакалъм
15:16 04.03.2020
17 Мдаа
Коментиран от #23
15:19 04.03.2020
18 масов консуматор
15:39 04.03.2020
19 Радо
15:57 04.03.2020
20 Ще изяде един тиган в големия кашон
15:59 04.03.2020
21 Любопитен
Коментиран от #25
16:22 04.03.2020
22 Дали е било така?
До коментар #8 от "Хадад ергин":
Прадядо ти е дошъл катран черен! Ти как побеля мойто момче? Я мисли с тая кратуна дето ти служи само да пазиш равновесие!16:24 04.03.2020
23 гост
До коментар #17 от "Мдаа":
Те затова идват у нас на тумби, да са наплющят със домуз...ама гледат да са под покрив или далече от джамия.Иначе ''маат'' свинско, че и от нас повече даже.Имахме три турчака в казармата...така плющяха ''медузи'', че чак на мене ми се гадеше като ги гледах.После един мой познат, изселник-екскурзиант от Бурса си идваше най редовно за да се наяде с кюфтета и кебапчета...а от карначетата омиташе цели тепсии...мога да говоря с имена, дати и адреси, ама...да не им се случи нещо после.Коментиран от #28
16:27 04.03.2020
24 Има друга
Коментиран от #26, #27
16:30 04.03.2020
25 ресторантьор от морето
До коментар #21 от "Любопитен":
Кви джоланчета бе , брадчед. Я ела на Слънчака да видиш лятото само ко стаа..къртят шубера, като чуят че са готови свинските крачета...а кадъните само за свински бузи и опашки с чесън питат.16:33 04.03.2020
26 Точно
До коментар #24 от "Има друга":
Всички еничари са били рязани за да раздават семето си по Анадола, първо в приемните къщи, а после и в двора на султана! За да побелеят азиатските стада, и да станат достойни европейци!16:33 04.03.2020
27 да ти кажа
До коментар #24 от "Има друга":
..то рязана глава като белен морков. Я питай жена си ...друго си е като я подкара бутало със сегменти...изкарва и сметаната чак през носа...мухахахахаКоментиран от #30
16:39 04.03.2020
28 да допълня
До коментар #23 от "гост":
Хахаха...едното беше слязло от родопските баири и все разправяше как баща му ''похарчил'' две агнета за да вземе книжка за ''матор'', а не беше изкарало и четвърти клас, баща му го качил на ''къшлата'' да гледа овцете още от малък. Абе...като им чета постовете на нашенските, още са си останали в трети клас, особенно Хасан и Осман..мноо са зле, горките..мноо.16:46 04.03.2020
29 Асад
16:58 04.03.2020
30 Този коментар е премахнат от модератор.
31 ???
17:13 04.03.2020
32 кучето
17:21 04.03.2020
33 INA
Коментиран от #34
17:31 04.03.2020
34 да ти кажа
До коментар #33 от "INA":
Ма найш колко ми дреме на бастуня ко се плаща и ко ни са плаща...иначе никой не те пита...що звъниш???17:56 04.03.2020
35 Хасан
До коментар #9 от "Анонимен":
Ааааа..комши...не така, не така....Боб чорба с М10Д си е чисто турско национално ястие...Ако не верваш, гледай ''Реджеп Иведик'' последна серия. Те затова и анадолските тираджии бетер маймуни (справка-пак там), те са най-големия консуматор на турска боб-чорба.18:38 04.03.2020
36 Токо
18:47 04.03.2020
37 БАТЕ НЕЦИ
21:12 04.03.2020
38 Този коментар е премахнат от модератор.