Last news in Fakti

4 Март, 2020 14:26 15 163 38

Какво предлагат в закусвалните в Истанбул и колко струва?

  • закусвалня-
  • закуска-
  • ресторант-
  • истанбул-
  • турция-
  • храна

Това са местата, на които предлагат вкусна и евтина храна

Какво предлагат в закусвалните в Истанбул и колко струва? - 1
Снимки: Shutterstock

На територията на съседна Турция има хиляди кафенета, ресторанти и заведения за бързо хранене. Цените в тях са най-различни. Но дори и на местата, където има най-много туристи, можете да намерите заведения с ниски цени, и вкусна храна.

В Истанбул на много места има заведения за хранене тип закусвални. Туристите често не ги забелязват, а понякога са учудени да ги открият около забележителности като джамията Султанахмет.

Вътре, обаче, ги очаква голямо и чисто помещение. По масите обикновено има само местни хора. Няма опашки, но масите почти винаги са запълнени. Готвачите в тях изглеждат като в обикновените ресторанти – всички със снежнобяла униформа, престилки и шапки.

Какво предлагат в закусвалните в Истанбул и колко струва?

Ще останете изненадани от разнообразието от ястия, които се предлагат. Много хора си купуват съдове за храна за вкъщи. Заведението има специални контейнери от фолио, които задържат топлината на храната.

Популярността на заведението сред местните хора може да означава само едно – че там е евтино и вкусно. Менюто по тези места е само на турски език. Готвачите почти никога не говорят чужди езици, но с известно постоянство ще постигнете успех. Можете да използвате преводача на телефона си, но някои неща ще си останат неразбираеми.

Мнозина твърдят, че в турската кухня няма супи. Това не е вярно. Те са първата част от менюто. Супата от леща струва само 50 евро цента, а супа с месо отива вече на 1 евро. Ако някой обича да яде супа с хляб, ще трябва да си плати още няколко цента.

Оризът в различни ястия и варианти с макаронени изделия струва между 50 и 60 евроцента. Тук има и „манти“ – турската версия на пелмени, за 1 евро за порция.

Ястията с риба стигат до 1,60 евро. Тези с риба варират от 0,90 до 1,40. Към тяхно чудесно допълнение ще бъдат салатите за около 0,75 евро.

В тази закусвалня можете да опитате традиционни ястия като долма за 0,80 евро, различни кебапи – около 1,50 евро, и кюфтета за 1,40. А порциите са огромни.

По обед ще ви бъде абсолютно невъзможно да влезете в такава закусвалня. Няма свободни маси, а опашките пред витрините са огромни. Вечер е по-възможно да се намери по някоя свободна маса. Желаещите да вечерят също са много. Ако не владеете езика, спокойно можете да посочвате с пръст на готвача.

Можете да изберете пиле жулиен, долма и макарони със сос. Тази вечеря ще ви излезе по-малко от 3 евро.

Има една особеност на тези заведения – не се предлага чай. Има вода и айран, но не и чай.

Често такъв тип ресторанти са цели вериги. В страната има много подобни заведения, които са разположени главно в големите градове на страната.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ЕИ ПАПУР

    69 5 Отговор

    До коментар #4 от "Хасан Азис":

    Не СИ ИНТЕРЕСЕН ЦИГАНИН ТИ НЯМАШ НИЩО ОБЩО МАНГАЛ ТЪП

    Коментиран от #8

  • 6 Емил

    15 16 Отговор
    Ей, това Събинче, бе!!! Рублата се срина и тя веднага мина на турски лири!

    Коментиран от #12

  • 7 Лилафка - летящия холандец Франкенщайн

    14 12 Отговор
    Да кажат, първия сега го,, модернизират,, другия там,, работеше,,..! (Все пак око като види, друго е...!) Аз видях там честно,, цигания,, и,, мошенничество,, нищо друго...!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Анонимен

    40 25 Отговор
    Предлагат само крадени ястия, за които си мислят, че са техни. Кебапа е от арабския полуостров, бозата и баклавата са от Алжир и Мароко, киселото мляко е от скитските народи, като българите. Анадолските племена са трошили камъни, когато ние сме имали държави.

    Коментиран от #13, #35

  • 10 Последния софиянец

    34 8 Отговор
    И у нас през 90 те години имаше опашки за маса. Ама тогава народа още имаше пари.
  • 11 само питам

    18 11 Отговор
    Аааа...не..не ..никога вече. Дрън-дрън ярина...веднаж ядох в такова нещо...никога вече, никога....хич няма и да казвам защо. ...Абе да питам все пак...хлебарките за супа къде ги отглеждат...във ферми сигурно
  • 12 Кокорчо

    7 6 Отговор

    До коментар #6 от "Емил":

    Поне не е като Денис и дойче зеле само да плюе по комшиите
  • 13 Хасан

    9 25 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Но са създали империя
  • 14 Може и той да, се занимава с баби

    3 5 Отговор
    И да няма време, зелето е за,, помаците сумисти,,...! (Съседите с никого си нямат работа, но някой го,, сърби,, голями,, леш,, та се не спира...скромност те изяла. кашон 🐷..!)
  • 15 така така

    12 13 Отговор
    пълна помия предлагат.
  • 16 либерал бакалъм

    14 1 Отговор
    Хубава маркетингова статия. Именно копирането на хората в България води до изкелифещвания и масово ресторантите в опита си да направят нещо по-завъртяно стигат до пълен провал Поради по-ограничения си манталитет турците, че и гърците си карат както си знаят и не търсят да се ''представят'' копирайки други. Което не е зле, особено в кухнята
  • 17 Мдаа

    18 16 Отговор
    Турската кухня не струва. За 5-6 дни в ол инклузив почти да, ама за постоянно твърдо не. Отсъствието на свинско им е огромен проблем.

    Коментиран от #23

  • 18 масов консуматор

    20 6 Отговор
    Ние да бягаме срещу тях и те срещу нас, пак няма да се видим! Или какво?
  • 19 Радо

    15 4 Отговор
    Калмарите по родопски са най-вкусни!!!....ходжата ги носи пресни всеки ден.
  • 20 Ще изяде един тиган в големия кашон

    2 4 Отговор
    Така че по добре да, се не видим, най добре да,, пукнеш,, с тоз голям леш...!
  • 21 Любопитен

    22 3 Отговор
    Шкембе чорба предлагат ли? Свински джоланчета имат ли? Свинска глава варена има ли? Питам за нашите екскурзианти, щото ако няма, разбирам защо като си дойдат, още на Свиленград ядат по 3 порции джоланчета!

    Коментиран от #25

  • 22 Дали е било така?

    19 4 Отговор

    До коментар #8 от "Хадад ергин":

    Прадядо ти е дошъл катран черен! Ти как побеля мойто момче? Я мисли с тая кратуна дето ти служи само да пазиш равновесие!
  • 23 гост

    16 8 Отговор

    До коментар #17 от "Мдаа":

    Те затова идват у нас на тумби, да са наплющят със домуз...ама гледат да са под покрив или далече от джамия.Иначе ''маат'' свинско, че и от нас повече даже.Имахме три турчака в казармата...така плющяха ''медузи'', че чак на мене ми се гадеше като ги гледах.После един мой познат, изселник-екскурзиант от Бурса си идваше най редовно за да се наяде с кюфтета и кебапчета...а от карначетата омиташе цели тепсии...мога да говоря с имена, дати и адреси, ама...да не им се случи нещо после.

    Коментиран от #28

  • 24 Има друга

    4 5 Отговор
    Има друга глава ама рязана

    Коментиран от #26, #27

  • 25 ресторантьор от морето

    16 5 Отговор

    До коментар #21 от "Любопитен":

    Кви джоланчета бе , брадчед. Я ела на Слънчака да видиш лятото само ко стаа..къртят шубера, като чуят че са готови свинските крачета...а кадъните само за свински бузи и опашки с чесън питат.
  • 26 Точно

    17 4 Отговор

    До коментар #24 от "Има друга":

    Всички еничари са били рязани за да раздават семето си по Анадола, първо в приемните къщи, а после и в двора на султана! За да побелеят азиатските стада, и да станат достойни европейци!
  • 27 да ти кажа

    15 4 Отговор

    До коментар #24 от "Има друга":

    ..то рязана глава като белен морков. Я питай жена си ...друго си е като я подкара бутало със сегменти...изкарва и сметаната чак през носа...мухахахаха

    Коментиран от #30

  • 28 да допълня

    11 3 Отговор

    До коментар #23 от "гост":

    Хахаха...едното беше слязло от родопските баири и все разправяше как баща му ''похарчил'' две агнета за да вземе книжка за ''матор'', а не беше изкарало и четвърти клас, баща му го качил на ''къшлата'' да гледа овцете още от малък. Абе...като им чета постовете на нашенските, още са си останали в трети клас, особенно Хасан и Осман..мноо са зле, горките..мноо.
  • 29 Асад

    7 2 Отговор
    В Турция ще отида скоро, като махнат Ердоган.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ???

    5 2 Отговор
    Кое се яде с чай, че трябва да го предлагат?
  • 32 кучето

    3 6 Отговор
    Ей на това тъпо Сабинче-туркинче ,яко са и опъвали задника резаните,а на нея и харесало!
  • 33 INA

    12 0 Отговор
    ТАМ ХЛЯБ НЕ СЕ ПЛАЩА

    Коментиран от #34

  • 34 да ти кажа

    2 9 Отговор

    До коментар #33 от "INA":

    Ма найш колко ми дреме на бастуня ко се плаща и ко ни са плаща...иначе никой не те пита...що звъниш???
  • 35 Хасан

    1 2 Отговор

    До коментар #9 от "Анонимен":

    Ааааа..комши...не така, не така....Боб чорба с М10Д си е чисто турско национално ястие...Ако не верваш, гледай ''Реджеп Иведик'' последна серия. Те затова и анадолските тираджии бетер маймуни (справка-пак там), те са най-големия консуматор на турска боб-чорба.
  • 36 Токо

    1 6 Отговор
    Софийска баница с извара и рапично олио! Това предлагат там . За това нямат туристи в Истамбул и по курортите . Всички туристи са при нас !
  • 37 БАТЕ НЕЦИ

    6 1 Отговор
    БЕ ТЪКМО ЩЯХ ДА ПИТАМ ДАЛИ ИМА ПАЧА С ЧЕСЪН ТАКА,ЧЕ МНОГО Я МЕЛИМ С БАДЖАНАКА.МЕЖДУ ДРУГОТО ТУРЧУЛЯТА МНОГО ОБИЧАТ ПЕЩЕРСКАТА МАСТИКА.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.