Last news in Fakti

2 Април, 2020 10:05 7 743 10

Рецепта на деня: Касуле

  • боб-
  • месо-
  • френска кухня-
  • какво да сготвя

Боб по френски

Рецепта на деня: Касуле - 1
Снимка: Shutterstock

Касуле е класическа френска рецепта, подходяща за студените дни. Рецептата е популярна от няколко века в Югозападна Франция, а името произлиза от съда, в който се готви – „cassola“. Това е топлоустойчива глинена тенджера за печене в пещ или във фурна, каквато навремето притежава всяко селско семейство във Франция, пише jenatadnes.bg.

Необходими продукти:

250 г едър зрял фасул

250 г черен зрял фасул

200 г пушени гърди

3 скилидки чесън

1 глава лук

100 г сланина

1 бутче пушено пиле

250 г свинско месо (от плешката или джолан)

сол, черен пипер, дафинов лист, 1 карамфилче

Начин на приготвяне:

Сложете фасула в голяма тенджера, залейте го със студена вода и го оставете да кипне за 5 минути. Изцедете го и отново го залейте със студена вода. Добавете нарязаните на едри парчета пушени гърди, пилешкото месо, скилидките чесън, обелената глава лук със забодено в нея карамфилче.Оставете да къкри на тих огън 1 час.

Фасулът трябва да бъде сварен, но твърд. Сложете нарязаната на едри парчета сланина в голям тиган и я загрейте, за да се разтопи мазнината. Извадете парченцата и в тази мазнина запържете свинското месо, нарязано на едри парчета. Изцедете го и повторете същото и с наденицата.

В голям глинен съд подредете последователно боба, месото и наденичките. Посолете, сложете черен пипер по вкус и сложете съда във фурната при 160 градуса за 1 час. Разбъркайте гозбата и я допечете още около 1 час.

Сервирайте касулето горещо в същия съд.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    17 1 Отговор
    Аве, в рецептата нямате наденица, пък после викате сложете наденицата.
  • 2 въпросче

    6 3 Отговор
    200 г пушени гърди. Не са ли мънички тия 200 грамови печени на слънце и намазани с опушен цвят фон-дьо-тен? Малко силикон нямат ли?

    Коментиран от #9, #10

  • 3 Лили

    10 0 Отговор
    Касоле,а не касуле. От съд, наречен касола.
  • 4 Калия Неонова

    8 1 Отговор
    Може и да е ФАСУЛЕ. От българското фасул. Със свинско,сланина и мас за филиите.
  • 5 Ко каза

    4 0 Отговор
    Боб и без наденица става днешно време.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Защо не

    3 0 Отговор
    Ей, слако Венче... Сготви ли бе злато? Супер си ти! Браво. На мъжот любовта му през корема минава!!!
  • 9 Защо не

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Е кой номер ти е лапата бе човек... То едната е толкова...
  • 10 Защо не

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "въпросче":

    Значи тя като забременее почти се удвояват... Мисли и за после нали...