Касуле е класическа френска рецепта, подходяща за студените дни. Рецептата е популярна от няколко века в Югозападна Франция, а името произлиза от съда, в който се готви – „cassola“. Това е топлоустойчива глинена тенджера за печене в пещ или във фурна, каквато навремето притежава всяко селско семейство във Франция, пише jenatadnes.bg.
Необходими продукти:
250 г едър зрял фасул
250 г черен зрял фасул
200 г пушени гърди
3 скилидки чесън
1 глава лук
100 г сланина
1 бутче пушено пиле
250 г свинско месо (от плешката или джолан)
сол, черен пипер, дафинов лист, 1 карамфилче
Начин на приготвяне:
Сложете фасула в голяма тенджера, залейте го със студена вода и го оставете да кипне за 5 минути. Изцедете го и отново го залейте със студена вода. Добавете нарязаните на едри парчета пушени гърди, пилешкото месо, скилидките чесън, обелената глава лук със забодено в нея карамфилче.Оставете да къкри на тих огън 1 час.
Фасулът трябва да бъде сварен, но твърд. Сложете нарязаната на едри парчета сланина в голям тиган и я загрейте, за да се разтопи мазнината. Извадете парченцата и в тази мазнина запържете свинското месо, нарязано на едри парчета. Изцедете го и повторете същото и с наденицата.
В голям глинен съд подредете последователно боба, месото и наденичките. Посолете, сложете черен пипер по вкус и сложете съда във фурната при 160 градуса за 1 час. Разбъркайте гозбата и я допечете още около 1 час.
Сервирайте касулето горещо в същия съд.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 1111
10:10 02.04.2020
2 въпросче
Коментиран от #9, #10
10:49 02.04.2020
3 Лили
10:59 02.04.2020
4 Калия Неонова
11:08 02.04.2020
5 Ко каза
13:25 02.04.2020
6 Този коментар е премахнат от модератор.
7 Този коментар е премахнат от модератор.
8 Защо не
18:44 02.04.2020
9 Защо не
До коментар #2 от "въпросче":
Е кой номер ти е лапата бе човек... То едната е толкова...18:46 02.04.2020
10 Защо не
До коментар #2 от "въпросче":
Значи тя като забременее почти се удвояват... Мисли и за после нали...19:04 02.04.2020