Last news in Fakti

13 Септември, 2012 17:41 1 511 2

Акт за производителя на сокчета с удължен срок на годност

Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив състави Акт за установяване на административно нарушение на производителя на сокчетата с два етикета за срок на годност, които бяха раздавани в Димитровград.
След получен сигнал за сокчета с подправен срок на годност, Областна дирекция по безопасност на храните, град Хасково извършва незабавна проверка. Инспекторите констатират наличие на „Нектар къпина с арония“ и „Нектар портокал с арония“, произведени от пловдивска фирма с допълнително залепен стикер за срок на годност.
За случая е информирана и Областна дирекция по безопасност на храните, град Пловдив, която извършва пълна проверка на производителя на соковете. При проверката е констатирано, че няма налични количества от партидите на дарените сокове. Всички записи по системите за самоконтрол са водени коректно. За дарените количества сокове са издадени нужните съпроводителни документи, допуснато е нарушение относно етикетирането и представянето на храните, като е залепен допълнителен стикер, удължаващ срока на годност с четири месеца. За констатираното нарушение е съставен Акт за установяване на административно нарушение.
Няма данни, количества сокове с допълнителен стикер за срок на годност да са разпространявани в търговската мрежа.
По смисъла на Наредба за изискванията за етикетирането и представянето на храните е недопустимо един продукт да има два етикета за срок на годност. При констатираното нарушение в Димитровград, срокът на годност е до 17 август 2012 година, а на допълнително залепеният от стикер, срокът е до 17 декември 2012 година.
  Според информация от Община Димитровград, производителят е изпратил писмо, с което ги уведомява, че след лабораторни изследвания е удължил срока на годност на продуктите си и гарантира за тяхната безопасност. Според действащото законодателство срокът на годност на даден продукт не може да бъде удължен от производителя, без да бъдат представени неоспорими доказателства пред контролния орган (БАБХ) и това да бъде вписано в Технологичната документация (рецептурата по която се приготвя продукта) на производителя.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ддд

    0 0 Отговор
    Статията не посочва каде са отишли сокчетата: дарение за ученици и детски градини. И това става преди 10 дена,просто чак сега някой е забелязал този факт. В целият град са дарени хиляди сокчета и никой не е обърнал внимание на подправената дата на годност. Извинението на производителя гласи: на датата пише най-добър до,а техния продукт бил годен още една година. Кметът Димов,нашумял с фалшивата диплома уверява,че нямало никакъв проблем в това. Но все пак от изтичането на оригиналната дата до раздаването на сокчетата са минали 2 седмици. Дори и сокчетата да са годни за консумация въпросът с подправянето е принципен,понеже става дума само и единственно за дечица и бебета.Вие бихте ли си купили и нахранили детето си?
  • 2 дребен бизнес

    0 0 Отговор
    Получен е сигнал но от кой?. Като знам в Пловдив на кой са и САЧИ и майонеза Краси. не е трудно да се сетиш за конкурентната фирма която се е погрижила за сигнала. И ние сме тръгнали частна собственост да правим и конкуренция да има.